Verzorging

Haag snoeien: algemene snoeitips

In dit artikel vertellen we u graag wat meer over de algemene werkwijze van het snoeien van de haag. De heg snoeien is namelijk belangrijk, omdat u er op deze manier voor zorgt dat de haag compact, mooi en vol blijft. Van Buxus en Taxus tot Ilex, Thuja en Laurier, verschillende haagsoorten komen aan bod!

Algemene richtlijnen voor het snoeien van de haag

Er zijn een aantal algemene snoeiregels die op alle haagplanten van toepassing zijn. Deze kunt in gedachten houden wanneer u uw haag mooi en verzorgd wilt houden.

1. Zorg voor een scherpe (elektrische) snoeischaar

Goed werk begint met goed gereedschap. En daaronder valt een schone en scherpe heggenschaar. Schoon is belangrijk, omdat u op deze manier de afgeknipte delen van de haag niet kunt beschadigen met bacteriën die aan de schaar zitten. Scherp is belangrijk omdat anders de kans op beschadiging van de takken toeneemt. Ze zullen dan minder snel herstellen.

U kunt zelf kiezen of u gebruik maakt van een elektrische heggenschaar of een handmatige snoeischaar. Het voordeel van zelf knippen is dat u ervoor kunt zorgen dat u geen bladeren doorknipt. Het voordeel van elektrisch gereedschap is dat het werk heel wat sneller gebeurd is.

2. Bovenkant haag smaller snoeien dan onderkant

Een andere belangrijke richtlijn is dat u ervoor moet zorgen dat de bovenkant van de haag zo’n 5 tot 10 centimeters smaller gesnoeid wordt dan de onderkant. Op die manier kan het zonlicht namelijk ook goed het onderste deel van de haagplanten bereiken. U kunt hierbij een soort lichte kegelvorm aanhouden.

De bovenkant van de haag kunt u overigens zo ver terugsnoeien als u zelf wilt. Werk bij voorkeur altijd van boven naar beneden. Bent u bang dat het u niet lukt om een rechte scheerlijn aan te houden? Dan kunt u een touwtje langs de haag spannen als hulpmiddel.

3. Rigoureus terugsnoeien tot op het kale hout

Mogelijk wilt u uw haag van een flinke snoeibeurt voorzien. Veel haagplanten kunnen terugsnoei tot op het kale hout hebben, maar niet allemaal. Als richtlijn kunt u aanhouden dat wintergroene hagen niet tot op het kale hout teruggesnoeid kunnen worden, met uitzondering van de Taxus. Bij Coniferen moet u dit niet doen, want dan lopen ze niet meer uit. We verwijzen u hieronder nog door naar de juiste snoeiprocedure van verschillende haagplanten.

4. Snoeien tijdens de juiste weersomstandigheden

Wanneer kunt u het beste de heg snoeien? De meeste hagen verdragen een eerste snoeibeurt van het jaar in het voorjaar, ergens rond de maand mei of half juni. Vaak krijgen ze in het najaar nog een tweede snoeibeurt. Ook voor deze details per haagsoort verwijzen we u door naar snoeitips per plant.

Als algemene richtlijn kunt u in ieder geval aanhouden dat het nooit een goed idee is om in de volle zon te snoeien. Dat komt omdat de gesnoeide takken kwetsbaar zijn na hun snoeibeurt, waardoor ze meer risico lopen op verbranding en uiteindelijk afsterven.

Ook snoeien tijdens vorst of vlak voor de vorst is absoluut niet aan te raden. Als er binnen drie dagen een mintemperatuur verwacht wordt, laat de haag dan simpelweg met rust. De vorst kan namelijk de snoeiwonden aantasten.

5. Snoeibeurt aanpassen op de haagsoort én conditie van de plant

Wilt u weten wanneer haag snoeien per haagsoort een goed idee is? We hebben meerdere artikelen geschreven, waarin u een uitgebreid stappenplan per soort vindt. Hier leest u bijvoorbeeld ook hoe u het beste een jonge haagplant of een verwaarloosde haagplant van een bepaalde soort snoeit. Zoek uw eigen haagsoort en zorg voor de perfecte verzorging van uw prachtige groene afscheiding!

Online haagplanten kopen

Heeft u een haag die met de juiste snoeibeurten niet meer te redden is, of bent u op zoek naar een nieuwe haagplant voor het creëren van een afscheiding? Dan bent u op Haag-planten.nl aan het juiste adres. Bij ons ontdekt u een variatie aan haagplanten, dat in verschillende hoogtes. Bovendien maakt u optioneel gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Snuffel eens rond op de website of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *