Verzorging

Hoe en wanneer beukenhaag snoeien?

Met een beukenhaag kunt u een prachtige haag creëren. Ze zijn bladhoudend en komen met name goed tot hun recht in het voorjaar, wanneer de bladeren van deze eyecatchers van bruin naar rood of groen kleuren. In dit artikel vertellen we hoe u het snoeien van de beukenhaag aanpakt. Zo houdt u uw beukenhaag in perfecte conditie.

Groeiwijze beukenhaag

De beuk is écht bijzonder als het aankomt op kleurenpallet. De rode of groene bladeren kleuren in de herfst van geel tot oranje en rood. Tot slot worden ze bruin tot aan het voorjaar. In april verschijnen er nieuwe knoppen en komt de beuk weer volop in groene of rode bloei te staan. Beuken zijn populair als losstaande bomen, maar zijn ook uitstekend te gebruiken als haagplant.

Let op, een beukenhaag wordt soms onterecht verward met een haagbeuk. Dit zijn echter verschillende planten, met als grootste verschil dat een beukenhaag bladhoudend is, terwijl een haagbeuk bladverliezend is.

Wanneer beukenhaag snoeien?

De beukenhaag kan het beste twee keer per jaar gesnoeid worden om hem mooi en compact te houden. Hierbij is het belangrijk dat u de eerste snoeibeurt laat plaatsvinden vóór de langste dag van het jaar, oftewel uiterlijk 21 juni. Dat komt omdat de heesters na deze periode nog een keer uitlopen. Kale plekjes in de haag worden dan mooi opgevuld.

De tweede snoeibeurt volgt in de herfst, bij voorkeur in de maand september. In deze periode is het niet te zonnig (waardoor de beuk kan verbranden), maar heeft de haag nog wel voldoende tijd om te herstellen voor de winter.

Snoei een beukenhaag nooit in de volle zon en ook niet bij nachtvorst, omdat dit ten koste kan gaan van de bladproductie en de gezondheid van de planten. De beukenhaag kan op deze manier niet goed herstellen.

Hoe beukenhaag snoeien?

Uw groene of rode beukenhaag snoeit u op dezelfde manier. Daarbij kunt u het volgende stappenplan aanhouden:

  1. Zorg voor een schone, scherpe (elektrische) heggenschaar.
    Met een knipschaar kunt u ervoor zorgen dat u de bladeren niet doorknipt, maar een elektrische schaar werkt sneller. Doorgeknipte bladeren zijn voor de beukenhaag overigens geen probleem.
  2. Beslis hoe ver u de beukenhaag wilt terugsnoeien.
    Een beukenhaag kan zowel minimale als flinke snoei verdragen.
  3. Snoei de beukenhaag van boven naar beneden.
    Zorg ervoor dat de beukenhaag aan de bovenkant net iets smaller geknipt wordt dan aan de onderkant (circa 10 cm verschil). Zo kan het zonlicht overal goed bij.

Beukenhaag sterk terugsnoeien

Is uw beukenhaag sterk uitgelopen naar de bovenkant en/of zijkant? De beukenhaag flink terugsnoeien is geen probleem. Doe dat in het voorjaar, ook weer vóór de langste dag van het jaar. Op die manier zal de plant snel nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat uw beukenhaag mooi en vol is in de zomer.

Na de snoeibeurt kunt u de beukenhaag bemesten, bijvoorbeeld met organische mestkorrels. We hebben een speciaal artikel geschreven over het bemesten van de beukenhaag, zodat u weet hoe u dit het beste aanpakt.

Jonge beukenhaag snel dicht laten groeien

Heeft u een jonge beukenhaag, dan wilt u die wellicht zo snel mogelijk mooi en vol dicht laten groeien. Goed nieuws, dat kan relatief snel. De beukenhaag vertakt namelijk op elke plek waar hij geknipt wordt.

Het is daarom belangrijk om al vroeg in het voorjaar de beukenhaag te snoeien, bij voorkeur in de maand mei (het planten van de beukenhaag gebeurt voornamelijk van eind oktober tot eind maart). Zo creëert u sneller een volle beukenhaag. Indien de beukenhaag de gewenste hoogte nog niet heeft bereikt dan snoeit u alleen de zijkanten.

Is mijn beukenhaag dood?

Door de bijzondere groeiwijze van de beukhaag wordt wel eens onterecht gedacht dat hij niet meer te redden is. Dat komt omdat hij bruine bladeren krijgt, wat lijkt op verdorring. Terwijl sommige andere bomen al volop in bloei staan, lijkt uw beukhaag er een beetje treurig uit te zien.

Vorig jaar had u daar misschien geen last van, en u vraagt zich af waarom de prachtige rode of groene bladeren op zich laten wachten. Gelukkig hoeft u zich in de meeste gevallen geen zorgen te maken, de beuk is dit jaar misschien wat trager, maar dat kan komen door bepaalde omstandigheden, zoals zware regenval of juist weinig regenval.

Bij droogte kunt u uw haag voorzien van extra vocht. Ook voedingsstoffen kunnen helpen. Indien u stipjes op de bladeren heeft opgemerkt dient u deze weg te knippen, dit kan namelijk duiden op een schimmelinfectie.

Indien de beukenhaag geen nieuwe knoppen aanmaakt, ook niet na goede verzorging, dan is er een kans dat uw beukenhaag het niet heeft overleefd. Dit is vaak ook merkbaar aan takken die snel afbreken in plaats van terugveren. In dit geval kunt u ervoor kiezen om uw beukenhaag te vervangen.

Nieuwe beukenhaag kopen

De beuk is een sterke haagplant mits deze gekweekt wordt bij een kwalitatieve kwekerij. Dat betekent dat de kweker de beuk voldoende tijd heeft gegeven om te groeien (in plaats van snel opkweken, dat maakt ze zwak). Op Haag-planten.nl bieden we rode en groene beukhagen die in eigen kwekerij op een duurzame en sterke manier gekweekt zijn.

Bestel uw beukenhaag planten op de gewenste hoogte, van 40 tot 150 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

0.509.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.958.95
Opties selecteren

6 reacties op “Hoe en wanneer beukenhaag snoeien?

  1. Marjolein Bemelmans schreef:

    Ik heb een vraag over het snoeien van een beukenhaag. In onze tuin staat een erg brede haag van 3 rijen. Ik zou aan onze zijde , de voorste rij weg willen halen zodat de totale breedte smaller wordt. Echter, ik vraag mij af of de middelste beuken dan nog wel zullen uitschieten, aangezien die natuurlijk jarenlang geen licht hebben gehad en alleen aan de bovenkant hoefden te groeien. Het zou erg jammer zijn als we blijvend tegen kale takken aan moeten kijken. De beukenhaag is ong 2.5 hoog, de stammen zijn zeker 8 cm dik.
    Ik hoor graag uw mening,

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Beste Marjolein,

      Bedankt voor uw vraag!
      Wij adviseren om dat niet te doen.
      Hoogstwaarschijnlijk blijf je tegen de kale takken kijken omdat deze niet meer van onderuit opnieuw gaat uitlopen.
      Wat wij wel eens getest hebben is planten van 2 meter met een stamdikte van 6cm afgezaagd op 50cm deze liep daarna volledig weer uit.
      Kortom, 1 rij weghalen kan maar is niet te adviseren, dan zou je de tweede rij moeten afsnoeien op 50cm hoogte waar bij alle waarschijnlijkheid deze weer zal gaan uitlopen.
      Het is een gok die u kunt wagen, de kans bestaat alleen dat u een nieuwe rij moet aanplanten als ze niet willen uitlopen.

      Met vriendelijke groet,
      Team haag-planten.nl

  2. Harm schreef:

    De vorige bewoner heeft de beukenhaag aan onze kant circa 80cm breed laten worden, Ik begrijp dat deze teruggesnoeid kan worden maar dat aanbevolen wordt om slechts de helft, dus tot circa 40 cm van de stam, terug te snoeien. In welke maanden kan dit het beste gedaan worden? En welk type gereedschap kan hier het beste voor gebruikt worden?

    Ik heb de beukenhaag al ingekort (circa 50cm afgetopt)met een kettingzaag, maar het lijkt me voor het smaller maken wel erg veel schade toe te brengen.

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Beste Harm,

      U kunt dit het beste in het voorjaar doen (mei-half juni).
      Ik raad aan het met een elektrische heggenschaar te doen. Als het hiervoor te dik is kunt u een takkenschaar gebruiken.
      Als laatste middel kunt u alsnog de kettingzaag toepassen.

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-Planten

  3. Piet schreef:

    L.S.
    onze beukenhaag aan de westkant 25-30 cm in gesnoeid in februari. Oostkant minimaal gesnoeid deze week. Kan ik de westkant deze komende maand nog een keer 30-40 cm terugsnoeien?

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Goedemorgen,

      Ja hoor! Dat is geen probleem.
      Door hem nog een keer te snoeien lopen de planten opnieuw uit, waardoor u een nog vollere haag krijgt.
      Ik raad wel aan dit ’s avonds te doen als de zon niet op zijn felst staat. Dan kan de heg in de nacht herstellen.

      Succes!

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-Planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *