Verzorging

Liguster snoeien: hoe houdt u de ligusterhaag netjes?

De liguster kenmerkt zich door ovaalvormige en diepgroene bladeren. Het is een ideale haagplant waarmee u snel een volle, dichte haag creëert. Om hem netjes te houden kunt u hem het beste meerdere keren per jaar snoeien. We vertellen u hoe u dat het beste aanpakt.

Groeiwijze ligusterhaag

Eerst vertellen we u iets meer over de liguster als haagplant. Er zijn verschillende soorten liguster, maar de haagliguster (Ligustrum Ovalifolium) is daarvan onze favoriet. Deze is namelijk het meest groenblijvend en (semi-)winterhard. Alleen tijdens strenge winters kan de haag een klein beetje blad verliezen, maar dit groeit in het voorjaar snel weer aan.

Rond juli of augustus krijgt de ligusterhaag witte bloemetjes, gevolgd door zwarte besjes. Voor mensen zijn deze besjes giftig, maar voor vogels is het een ware delicatesse. Wilt u dus graag vogels in de tuin, dan is een ligusterhaag een goede keuze.

De liguster groeit zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar. Het is een haagplant die vrijwel overal goed groeit. Hij kan zelfs goed tegen vervuiling en is daarom ook geschikt voor gebruik in de stad. Zon of schaduw, dit is allebei prima voor de liguster!

Wanneer liguster snoeien?

Zoals u leest is de liguster een snelgroeiende haagplant. Om uw haag netjes in model te houden is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien. De beste tijden daarvoor zijn:

  • Flink terugsnoeien of in vorm knippen: dit kan het beste gebeuren op een bewolkte dag in de herfst of vroege winter. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen.
  • Bijhouden: in de maand juni kunt u uitstekende takken weghalen, om de haag strak in model te brengen.

Wilt u de ligusterhaag zo strak mogelijk in model houden? Dan kunt u optioneel tussen mei en september nog een snoeibeurt inplannen. Hierbij is het belangrijk om niet te snoeien in de brandende zon. De geknipte takken kunnen op die manier schade oplopen.

Hoe ligusterhaag snoeien?

Bij het snoeien van de ligusterhaag kunt u het beste onderstaand stappenplan aanhouden:

  1. Zorg voor een scherpe (elektrische) heggenschaar;
  2. Optioneel kunt u de takken nat maken. Op die manier zal de liguster zich gemakkelijker laten snoeien, zeker wanneer het droog weer is geweest;
  3. Werk van boven naar beneden;
  4. Zorg dat de haag aan de onderkant ongeveer 10 centimeter breder is dan aan de bovenkant. Op die manier kan het zonlicht overal goed bij;
  5. U kunt de ligusterhaag inkorten zo ver u wilt. Het beste is om maximaal 1/3e per keer aan te houden.

TIP: Indien u huisdieren of jonge kinderen heeft, dan kunt u in juli de bloemknoppen wegknippen. Zo verkleint u het risico dat zij de daaruit ontstane giftige bessen per ongeluk consumeren.

Eerste snoei ligusterhaag

Een net geplante ligusterhaag mag direct na het planten al gesnoeid worden. Let op, doe hierbij alleen de zijkanten, niet de bovenkant. Die snoeit u pas terug op het moment dat die de gewenste hoogte heeft bereikt. Daarna snoeit u ongeveer tot 20 centimeter onder de gewenste hoogte terug. Op die manier gaat de hoofdtak mooi vertakken en creëert u een ligusterhaag die aan de bovenkant ook mooi vertakt is.

Ligusterhaag in vorm snoeien

De ligusterhaag leent zich uitstekend voor vormsnoei. Heeft u een solitaire liguster staan dan kunt u bijvoorbeeld bollen of puntvormen creëren. U kunt er flink mee experimenteren, en mocht het niet naar wens zijn, dan groeit de liguster toch snel weer vol. Wilt u de vorm behouden, dan is het slim om hem wat vaker bij te werken tussen mei en september (op bewolkte dagen). U kunt ook een haagboog (poort) maken met de liguster.

Verwaarloosde ligusterhaag snoeien

De ligusterhaag is een gemakkelijke plant en zal bij verwaarlozing relatief gemakkelijk te redden zijn. Hierbij snoeit u bij voorkeur rond augustus of september. U kunt in principe zover terugsnoeien als u wilt, maar het is het beste om hem in ieder geval nog tot een hoogte van 50 centimeter te laten staan. Gaat het om een lage ligusterhaag? Houd dan een hoogte van minimaal 25 centimeter aan. In het voorjaar zal de ligusterhaag vaak weer helemaal tot leven komen.

Heeft u juist in het voorjaar besloten om de verwaarloosde liguster een opknapbeurt te geven? Dan kunt u het beste alleen de sprieten snoeien en wachten tot augustus om de flinke terugsnoei te doen. Het jaar daarop heeft u als het goed is weer een prachtige en volle haag.

Overige tips voor de ligusterhaag

Om uw ligusterhaag mooi te houden, zijn er nog een aantal andere tips waar u rekening mee kunt houden:

  • De ligusterhaag lust flink wat water en de wortels groeien ver door onder de grond. Heeft u veel andere planten en bloemen in de buurt staan, geef ze dan extra water, anders loopt u het risico dat de ligusterhaag al het water voor deze planten tot zich neemt.
  • Een ligusterhaag bewateren doet u het beste aan de grond. Indien de zon brandt, zorg er dan voor dat u de bladeren niet nat maakt. Dit kan namelijk zorgen voor verbranding van de bladeren.
  • U kunt de ligusterhaag bemesten met speciale tuinaarde of organische mestkorrels. Op die manier stimuleert u de groei van uw mooie en volle haag. Doe dit twee keer per jaar, rond maart en rond juli.

Ligusterhaag kopen

Bent u enthousiast over deze prachtige en gemakkelijke haagplant en wilt u een extra haag of een nieuwe haag planten? Dan kunt u terecht op Haag-planten.nl. We kweken de liguster in onze eigen kwekerij. Optioneel kunnen we de ligusterhaag planten in uw tuin. Kies uw gewenste hoogte nu in onze webshop of neem contact met ons op voor een afspraak in de kwekerij.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.609.95
Opties selecteren

11 reacties op “Liguster snoeien: hoe houdt u de ligusterhaag netjes?

  1. H J Oenstra schreef:

    Kan ik mijn liguster nu nog snoeien moet eigenlijk door omstandigheden

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Beste,

      U kunt de haag nu prima snoeien.
      Let erop dat je het op een bewolkte dag doet, en als er warmte of kou in de directe dagen erna op komst is wacht dan even tot geschikter weer.

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-planten.nl

    2. Haag-planten.nl schreef:

      Bedankt voor u berichtje!
      Dat mag zeker, graag op een bewolkte dag afsnoeien.

      Groetjes,
      Team haag-planten.nl

      1. Tom schreef:

        is yet mogelijk om de haag smaller te snoeien? ik les slechts artikelen over d3 hoogte maar niet over de breedte.

        mvg Tom

        1. Haag-planten.nl schreef:

          Goedemiddag,

          Ja hoor dat is geen probleem!
          De liguster is een erg sterke plant. Ik raad aan de haag na het snoeien even goed te bemesten met organische mestkorrels.
          Voor een duwtje in rug zeg maar.

          Succes!

  2. Roy schreef:

    Mijn liguster is nog niet de gewenste hoogte, mag ik de bovenkant wel mooi gelijk maken want het verschilt nu nogal.

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Bedankt voor u berichtje!
      Dat mag zeker, graag op een bewolkte dag op één hoogte afsnoeien.

      Groetjes,
      Team haag-planten.nl

  3. Evelien schreef:

    Hallo,

    Mijn haag is erg breed. Ik wil hem graag versmallen, maar tot hoever kan ik het terugsnoeien. Kan dit tot op de kale takken? Of moet er blad zichtbaar blijven?

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Beste Evelien,

      U kunt hem in principe zover terugsnoeien als u wilt. Een liguster zal altijd weer uitlopen.
      Ik raad wel aan dit in de winter te doen.

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-Planten

  4. Leo Putteman schreef:

    Mag ik mijn liguster nu nog snoeien 1/3 eraf doen het gaat wel vriezen!

    1. Haag-planten.nl schreef:

      Beste Leo,

      Ik zou daar nu niet meer aan beginnen.
      De vorst is erg schadelijk als de plant even ervoor fors is teruggesnoeid.

      Met vriendelijke groet,
      Team Haag-Planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *