De buxus is een prachtige haagplant die niet misstaat in de meeste tuinen. Veel mensen zijn er gek op! Helaas geldt dat ook voor motten, rupsen en schimmels, die deze plant niet altijd kunnen weerstaan. De buxus krijgt dan ook relatief snel last van ‘buxusziekten’.

Bent u op zoek naar een vervanger voor buxus, omdat u die vervelende plagen zo veel mogelijk wilt voorkomen? U ontdekt op deze pagina de beste buxus vervangers!

Home > Groenblijvende haag > Buxus vervangers

Toont alle 8 resultaten

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

De beste buxus alternatieven op een rijtje

Hieronder vind je de 6 beste vervangers voor de buxus.

1.      Japanse hulst (Ilex Crenata)

Als u een plant zoekt die qua kleur, bladvorm en groeiwijze goed overeenkomt met de buxus dan is de Japanse hulst een goede keuze. Deze haagplant is groenblijvend en super sterk. Dat betekent in de praktijk dat hij niet snel geteisterd zal worden door ongedierte. Ook plantenziektes komen bij de Ilex Crenata zelden voor.

Het grootste verschil tussen de Ilex Crenata en buxus? Ilex groeit het beste op zuurminnende licht vochtige grond. De buxus is juist fan van een kalkrijke grond. Om de grond in optimale conditie voor de Ilex te brengen kunt u rododendron grond gebruiken.

De groeisnelheid van de Ilex Crenata is net als bij de buxus zo’n 15 tot 25 centimeter per jaar. U koopt hem op Haag-planten.nl direct in de gewenste hoogte, van 10 tot 200 centimeter. Bovendien kunt u ook bij ons terecht voor solitaire Ilex planten. Die kunt u bijvoorbeeld in vorm snoeien, want daar leent de Japanse hulst zich perfect voor!

Ilex Crenata is verkrijgbaar in verschillende varianten, waarbij de Ilex Crenata Green Hedge de meeste gelijkenissen vertoond met de buxus. Gaat uw voorkeur uit naar een iets lichter blad, een plant die net iets boller staat en wat meer omhoog groeit? Dan kiest u beter voor de Ilex Crenata Caroline Upright.

2.      Ilex Maximowicziana Kanehirae

De Maximowicziana Kanehirae Ilex is goed vergelijkbaar met bovengenoemde Ilex Crenata. Zo behoren dus allemaal tot de Ilex, maar het verschil bij deze soort is dat hij net iets sneller groeit, namelijk zo’n 20 tot 35 centimeter per jaar. Bovendien zijn de bladeren wat groter en glanzender.

Als u een haag wilt van rond de 2 meter dan is de Maximowicziana Kanehirae een aanrader. Hij is bij ons zelfs verkrijgbaar tot 220 centimeter. Verder geniet u met deze variant van dezelfde voordelen als bij de Ilex Crenata!

3.      Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia)

De Portugese laurier is zonder twijfel een eyecatcher te noemen. Hij kenmerkt zich door heldergroene, grote, glanzende bladeren van zo’n 6 tot 12 centimeter. Tel daar de dieprode twijgen en witte bloemen in de zomer bij op en u kiest voor een pareltje in de tuin. Ook kleurrijke vlinders en bijen zijn gek op deze groenblijvende haagplant!

De Portugese laurier is bij ons verkrijgbaar van 20 tot 260 centimeter. U kiest dus zelf of u een lage haag of hoge haag plant. Hij groeit zo’n 15 tot 35 centimeter per jaar en laat zich eenvoudig snoeien.

De Portugese laurier kan last krijgen van bladluizen, meeldauw en schimmel. Gelukkig is dit al in een vroeg stadium te herkennen: de bladeren krullen op, worden dof en/of gaan vlekken vertonen. Het is dan ook in de meeste gevallen al snel op te lossen door de betreffende bladeren weg te halen. Als u de Prunus Lusitanica Angustifolia echter goed verzorgd dan is de kans op besmetting sowieso niet erg groot.

4.      Liguster (Ligustrum Ovalifolium)

Zoekt u een buxus alternatief dat op vrijwel elke bodemsoort goed groeit? Dan is de ligusterhaag uw beste optie. Niet voor niets wordt hij vaak in grote steden geplant. Hij kan namelijk uiterst goed tegen vervuiling en uitstootgassen. Ook zon en schaduw maken de liguster niet uit, hij zal prachtig groeien en bloeien in diverse condities.

De bladeren zijn iets groter en dieper groen in vergelijking tot het alternatief buxus. In de zomer krijgt hij witte bloemetjes, gevolgd door zwarte bessen. Het is een snelle groeier met zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar. U koopt hem bij ons in de gewenste hoogte van 40 tot 150 centimeter.

5.      Japanse Kardinaalsmuts (Euonymus japonicus Green Spire)

Een andere ideale buxus vervanger is de Japanse Kardinaalsmuts. Ook deze heeft kleine, ovaalvormige bladeren, al zijn de bladeren net iets spitser. Het voordeel van deze plant is dat hij niet getroffen zal worden door buxusschimmel of buxusmot. Verder doet hij het zowel goed in de zon als in de schaduw.

De groenblijvende Japanse Kardinaalsmuts groeit zo’n 10 centimeter per jaar en bereikt normaal gezien een maximale hoogte van 80 centimeter. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor het creëren van een lage haag. U bestelt hem bij ons van 10 tot 60 centimeter.

6.      Taxushaag (Taxus Baccata)

De taxus lijkt qua bladeren totaal niet op de buxus. Hij behoort namelijk tot de coniferen en heeft zachte naalden van zo’n 1,5 centimeter lang. Hij heeft een luxe uitstraling en krijgt in de herfst rode besjes. De taxus is hét alternatief voor buxus als uw voorkeur uitgaat naar naaldbladeren.

Het grote voordeel van de taxus? Hij is mega sterk en kan zelfs wel honderden jaren oud worden. De taxus is een duurzame keuze waar u lang plezier van hebt. Wel dient u ervoor te zorgen dat de grond niet te vochtig is, omdat de wortels dan kunnen rotten.

Verder is de taxus relatief makkelijk bij te houden. Hij groeit circa 30 centimeter per jaar en kan zowel ingezet worden voor een lage als hoge haag. Bij ons is hij verkrijgbaar vanaf 20 centimeter tot zelfs 280 centimeter!

Buxus vervanger kopen

Hierboven ontdekte u meer informatie over onze beste alternatieven voor de buxus. Welke haagplant is uw favoriet? Indien u nog twijfelt dan geven we u graag persoonlijk advies. Neem contact met ons op of kom langs in onze kwekerij in Lunteren om de prachtige haagplanten met eigen ogen te bekijken. Zo kunt u ze eenvoudig vergelijken qua uitstraling en geven we u gericht advies over de verzorging van de planten.

Wanneer u uw keuze hebt gemaakt dan kunt u optioneel gebruik maken van onze inplantservice. Daarnaast geniet u van 3 maanden hergroeigarantie. Kies uw favoriete buxus vervanger op deze pagina!