Verzorging

Coniferen snoeien: zo houdt u de haag netjes en gezond!

Coniferenhagen zijn een pronkstuk in de tuin, mits ze op de juiste manier verzorgd worden. Daarbij is het belangrijk dat de coniferen op het juiste moment en op de juiste manier gesnoeid worden. Benieuwd hoe u dit het beste aanpakt? In dit artikel geven we u snoeitips om de coniferenhaag netjes en gezond te houden.

Waarom moet ik een coniferenhaag snoeien?

Coniferenhagen vormen een mooie afscheiding in de tuin. Door het groeien wordt de haag voller, maar zal er ook vertakking naar de buitenkant en toppen optreden. Hierdoor is de haag minder strak en wordt hij mogelijk zelfs te hoog.

Door het groeien wordt de haag voller, maar zal er ook vertakking naar de buitenkant en toppen optreden.

Om de haag weer in model te krijgen, kunt u met kleine knipbeurt de coniferen in een rechte lijn en op de gewenste hoogte snoeien. Maar dat is niet de enige reden om de coniferenhaag bij te houden, want het snoeien van coniferen zorgt er tevens voor dat ze niet bruin worden en afsterven.

Soorten coniferen: verschillende snoeiwijzen

Voordat we ingaan op de snoeiwijze van coniferenhagen, geven we u een korte uitleg over verschillende soorten coniferenhagen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden, omdat ze op een andere manier gesnoeid dienen te worden.

Schubconiferen

Schubconiferen zijn gemakkelijk in model te snoeien en groeien goed op allerlei bodemsoorten, tot zo’n 30 centimeter per jaar. Ze zijn winterhard en blijven het gehele jaar mooi groen. Het is een van de populairste keuzes als het gaat om hagen.

Een van de bekendste soorten is de Thuja. De Thuja haag komt weer in drie verschillende soorten, namelijk de Thuja occidentalis Brabant, de Thuja plicata Gelderland en de Thuja occidentalis Smaragd. De grootste verschillen zitten hem in de kleur, waarbij de Thuja occidentalis Brabant het lichtste groen is.

Naaldconiferen

Naaldconiferen komen in allerlei soorten en maten en worden ook vaak gebruikt als losstaande bomen. Ze hoeven vrijwel niet gesnoeid te worden, het verwijderen van uitstekende en beschadigde takken volstaat.

Een uitzondering op de regel is de Taxus Baccata, oftewel de taxushaag. Deze sterke en luxe haagplant blijft in de winter groen en groeit zo’n 25 tot 35 centimeter per jaar. De Taxus moet net als de Thuja haag wel gesnoeid worden.

Wanneer moet ik coniferen snoeien?

Heeft u een haag van Taxus planten of van schubconiferen zoals Thuja, dan dient u de coniferenhaag regelmatig te snoeien. Voordat u aan de slag gaat met de snoeischaar, is het belangrijk om te weten op welk moment de coniferenhaag het beste gesnoeid kan worden.

De beste snoeitijd is van eind mei tot midden juni. Dit is de eerste knipbeurt van het jaar. Rond augustus of september geeft u de coniferenhaag nog een tweede snoeibeurt. Ze hebben dan genoeg tijd om te herstellen voordat de winter aanbreekt.

Er is geen specifieke dag aan te wijzen, maar algemene tips zijn:

  • Snoei de eerste ronde vóór de langste dag van het jaar (21 juni)
  • Snoei niet in volle zon in verband met kans op verbranding van de coniferen
  • Snoei niet bij vorst, omdat dit de kans op herstel belemmert

Hoe kan ik de coniferenhaag snoeien?

Het snoeien van een coniferenhaag is gelukkig niet zo moeilijk. Het enige dat u nodig heeft is scherp gereedschap. Een botte schaar kan er namelijk voor zorgen dat de takken beschadigen of zelfs afsterven. Kies voor een heggenschaar of elektrisch gereedschap, maar net wat uw voorkeur geniet.

Tijdens het coniferen snoeien maakt u een soort van scherende beweging, waarbij u de groeilijn van de haag volgt. Hiermee snoeit u alle uitschieters weg en brengt u de haag in model. Verwijder tot maximaal 10 centimeter en snoei nooit terug tot op het oude hout, want dan loopt de conifeer niet meer uit.

Van boven kunt u de coniferenhaag knippen in een soort smallere kegelvorm, zodat het zonlicht overal bij kan. Wilt u de coniferenhaag terugsnoeien, meer dan 10 centimeter? Dan is het slim om te beginnen met één kant. U loopt anders een groter risico op permanente beschadiging van de haag.

Jonge coniferen snoeien

Heeft u net een nieuwe haag geplant die nog dicht moet groeien? Mogelijk denkt u dat het beter is om deze niet te snoeien, maar het tegendeel is waar. Zorg dat u de coniferenhaag vanaf het begin af aan goed bijhoudt en knip bij jonge bomen rondom een paar centimeter weg. Zo groeit de haag sneller en gezonder dicht en krijgt u de haag op lange termijn beter in model.

Bruine plekken in coniferen

Na het snoeien kunnen er kleine bruine plekken ontstaan. Daar hoeft u zich over het algemeen geen zorgen over te maken, dit herstelt binnen korte tijd vanzelf. Grote bruine takken kunt u met de hand weghalen.

Ziet u binnen enkele maanden geen herstel, of worden de bruine plekken erger? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Er is kans dat u de conifeer te veel beschadigd heeft tijdens het snoeien. Ook kan het een externe oorzaak zijn, zoals schimmelinfectie of een ongewenste insectenplaag. In onze andere blog leest u meer over bruine coniferen.

Bruine en verwaarloosde coniferen snoeien

Heeft u last van verwaarloosde en bruine coniferen, bijvoorbeeld omdat u ze te lang niet gesnoeid heeft, of juist te kort gesnoeid? Of vermoedt u dat u last heeft van zieke coniferen? Vaak kunt u dode coniferen helaas niet meer redden.

Indien de coniferenhaag nog deels groen is, dan kunt u nog een poging wagen door dode takken te verwijderen en de groene delen enkele centimeters te snoeien. Wanneer de coniferenhaag besmet is of helemaal bruin en bladverliezend is, dan zult u de coniferenhaag moeten vervangen.

Nieuwe coniferenhaag planten

Twijfelt u of uw huidige coniferenhaag (deels) vervangen moet worden, of wilde u sowieso al een nieuwe haag plaatsen? Wij van Haag-planten.nl geven u graag advies. We hebben verschillende soorten coniferen in ons assortiment die u direct online kunt bestellen. Optioneel kunt u gebruikmaken van onze inplantservice.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze Thuja hagen en Taxushagen en kies de coniferenhaag met de uitstraling die het beste bij uw tuin past!

Heeft u vragen over het snoeien? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.95225.00
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *