Verzorging

Hoe en wanneer haagbeuk snoeien?

De haagbeuk (Carpinus betulus) behoort tot de luxe hagen. De prachtige groene haagbeuk planten zijn met name geschikt voor het creëren van een (lage) haag of laan. Benieuwd hoe u de haagbeuk in de beste conditie houdt? We vertellen u alles over het hoe en wanneer snoeien van deze haagplant.

Groeiwijze haagbeuk

Voordat we ingaan op de snoeiwijze van de haagbeuk, vertellen we u graag iets meer over deze bijzondere plant. Hij kan prima tegen wisselende waterstanden en groeit zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar. Zon, halfschaduw of schaduw, dit is een goede groeier!

Haagbeuk versus beukenhaag

Een haagbeuk wordt vaak onterecht verward met de beukenhaag. Dat komt omdat ze er qua uitstraling vrijwel gelijkend uitzien. Het blad van de haagbeuk is net iets puntiger en karteliger, maar dat verschil is niet gigantisch groot.

Er is echter een heel belangrijk verschil, dat mogelijk essentieel is wanneer u een haagplant zoekt met deze uitstraling:

 • Haagbeuk is bladverliezend: blad wordt bruin in herfst en valt daarna af.
 • Beukenhaag is bladhoudend: blad wordt én blijft bruinig in de winter.

De haagbeuk wordt dus kaal in het najaar. Het voordeel is dat hij wel veel sneller uitloopt in het voorjaar in verhouding tot de beukenhaag. De haagbeuk heeft in het voorjaar daarom eerder vers blad dan de beukenhaag, die op dat moment nog bruinig blad heeft. Daarnaast kan de haagbeuk beter tegen wisselende grond- en weersomstandigheden.

TIP: Bent u gek op de uitstraling van beuken(bladeren) en vindt u het belangrijk dat uw haag het gehele jaar door privacy biedt? Dan kiest u beter voor een beukenhaag. Vindt u het niet erg dat de haag een gedeelte van het jaar geen bladeren heeft, dan is de haagbeuk de beste optie, omdat deze sneller uitloopt en beter tegen diverse weersomstandigheden kan.

Wanneer haagbeuk snoeien?

De haagbeuk hoeft in principe maar één keer per jaar gesnoeid te worden. Dit dient u te doen vóór de langste dag van het jaar, oftewel uiterlijk 21 juni. Dat komt omdat de haagbeuk in het voorjaar en de zomer het hardste groeit. Op deze manier heeft uw haag nog voldoende tijd om te herstellen van de snoei. Let op, snoei niet in de felle zon, want dit komt niet ten goede aan de bladproductie.

Vindt u dat de haagbeuk te veel is uitgelopen na deze eerste snoei? Dan kunt u in het najaar of de winter nog eens flink terugsnoeien. Op die manier loopt hij in de lente weer prachtig uit in de door u gewenste vorm. Hierbij moet u rekening houden met dat er geen nachtvorst is, omdat de haagbeuk dan minder goed kan herstellen.

Hoe haagbeuk snoeien?

Bij het snoeien van de haagbeuk kunt u het volgende stappenplan aanhouden:

 1. Zorg voor een schone, scherpe (elektrische) heggenschaar.
 2. Beslis hoever u de haagbeuk wilt terugsnoeien. Heeft u een lange haagbeuk, dan kan het spannen van een lijntje helpen om te zorgen dat u overal even ver terugsnoeit.
 3. Top eerst de bovenkant tot de gewenste hoogte. Let op, gaat het om een jonge haagbeuk, blijf dan van de toppen af totdat ze op de gewenste hoogte zijn!
 4. Snoei de zijkanten van boven naar beneden. Zorg ervoor dat de haagbeuk aan de bovenkant net iets minder breed is dan aan de bovenkant. Op die manier kan het zonlicht overal goed bij.

Help, is mijn beukenhaag dood?

Stond uw haagbeuk vorig jaar al in bloei en laat dat nu op zich wachten? U hoeft zich in de meeste gevallen niet meteen zorgen te maken, want dat kan komen door bepaalde omstandigheden.

 • Het weer: indien er veel regenval of juist droogte is geweest dan kan dat invloed hebben op de aanmaaksnelheid van nieuwe knoppen. Voorzie uw haag bij droogte van extra vocht.
 • Voedingsstoffen: de haagbeuk kan gestimuleerd worden door het aanbrengen van bemesting of andere bodemvoedingsstoffen.

U kunt zelf relatief gemakkelijk de gezondheid van de haagbeuk controleren. Heeft deze al knoppen gevormd, dan zullen de bladeren volgen. Daarnaast kunt u proberen om een tak te buigen. Buigt deze soepel mee, dan is er voldoende vocht aanwezig en zal hij waarschijnlijk snel uitschieten. Breekt hij (snel) af, dan is de kans groot dat hij aan vervanging toe is.

Nieuwe haagbeuk kopen

Wilt u een nieuwe haagbeuk planten? Dan bent u op Haag-planten.nl aan het juiste adres. U kunt bij ons kiezen uit haagbeuken van 40 centimeter tot 200 centimeter. Optioneel kunt u gebruikmaken van onze inplantservice. Wij staan voor onze kwaliteit, daarom ontvangt u bij ons drie maanden groeigarantie.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

0.509.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

4.9514.95
Opties selecteren

Haagbeuk / Carpinus Betulus

0.654.25
Opties selecteren

6 reacties op “Hoe en wanneer haagbeuk snoeien?

 1. Arie van de Graaf schreef:

  Onze haagbeuk is nu ca. 3 meter hoog. Kan ik deze ongestraft terugsnoeien naar ca. 2 meter hoog?

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste Arie,

   Dat is geen probleem!

 2. Ron schreef:

  Hallo,

  Mijn haagbeuk is best ver uitgelopen vanaf de stam. Ze zijn ooit geplant in een leivorm. Hoever kan ik de takken terugsnoeien?

  Ik hoor graag!

  Bedankt vast.

  Groet Ron

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste Ron,

   U kunt een beukenhaag fors terugsnoeien. Het beste is wel te wachten tot het voorjaar. in mei of juni.
   Als u daarna wat extra voeding toedient en goed water geeft is er niks aan de hand.

   Met vriendelijke groet, Team Haag-Planten

 3. Jelle Klei schreef:

  Dag,

  onze haagbeuk staat al jaren.
  Ons pad wordt vernieuwd en eigenlijk moet de haagbeuk nu ook gesnoeid worden. (niet de top) Is dat mogelijk of af te raden?

  Groet,

  Jelle

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste Jelle,

   Dat kan zeker! Als u de beukenhaag nu snoeit, zal hij in het voorjaar weer mooi uitlopen.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Haag-Planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *