Verzorging

Portugese laurier snoeien en verzorgen

De Portugese laurier, oftewel de Prunus lusitanica Angustifolia, is een groenblijvende haagplant met glanzende bladeren van 6 tot 12 centimeter. Deze luxueuze plant is zowel populair als haagplant en als solitaire plant. Heeft u de Portugese laurier in uw tuin staan? Hier leest u hoe u hem het beste kunt snoeien en verzorgen.

Hoe groeit een Portugese laurier?

Een Portugese laurier is een volle plant die snel dichtgroeit. Hij kan goed tegen de volle zon én tegen de schaduw, zolang de laurier maar niet overbeladen wordt met water. Hij mag dus niet te nat staan. De gemiddelde groeisnelheid is 15 tot 35 centimeter per jaar.

In de zomer vormt de Portugese laurier witte bloemetjes, gevolgd door rode tot zwartkleurige besjes. Dit zorgt voor een weelderige uitstraling die ook door kleurrijke vlinders en bijen wordt opgemerkt.

Wanneer Portugese laurier snoeien?

Een Portugese laurier kan het beste twee keer per jaar gesnoeid worden.

 • Voorjaar – maart of april: net voordat de takken gaan uitlopen
 • Najaar – augustus of september: zodat de temperatuur nog mild is

Optioneel kunt u tussendoor uitlopers wegknippen. Let er bij het snoeien van de Portugese laurier op dat u dit niet met vorst en niet in de volle zon doet. Anders hebben gesnoeide takken geen kans om zich goed te herstellen. Vandaar dat het voorjaar en het najaar de beste snoeimomenten zijn.

Portugese laurierhaag snoeien

We gaan eerst in op het snoeien van de Portugese laurierhaag. Deze krijgt een andere behandeling dan de losse Portugese laurierboom, omdat u bij de haag rekening moet houden met een strakke afwerking.

 1. Gebruik een scherpe knipschaar. Optioneel kunt u ook een (elektrische) heggenschaar gebruiken. Dit werkt sneller, maar heeft als nadeel dat u sneller de bladeren kapotmaakt. Er ontstaan dan geelbruine randen aan de halve bladeren. Probeer daarom tijdens het snoeien zo min mogelijk bladeren kapot te knippen.
 2. Bedenk hoever u de Portugese laurier wilt terugsnoeien.
 3. Start met het toppen van de bovenkant.
 4. Ga verder met de zijkanten en werk in lichte kegelvorm. De onderzijde van de haagplant snoeit u zo’n 15 centimeter breder. Op die manier kan het zonlicht de gehele plant goed bereiken.
 5. In het voorjaar kunt u de Portugese laurier op stam snoeien indien de haag te groot is geworden.

Solitaire Portugese laurierboom snoeien

Wanneer u een losse Portugese laurierboom in de tuin heeft staan, kunt u ervoor kiezen om deze strak te houden of juist los te laten groeien. In dit laatste geval kunt u er eventueel voor kiezen om de plant slechts één keer per jaar te snoeien.

Bij het snoeien van de solitaire Portugese laurier zorgt u tevens voor een scherpe knipschaar. Snoei alleen de takken terug, zonder de bladeren doormidden te knippen.

Heeft u een Portugese laurier leiboom? Opgaande takken kunt u terugsnoeien tot de horizontale hoofdtakken. Laat de hoofdtakken intact en dun dus alleen de zijscheuten uit om de vorm van de leiboom te behouden.

Verwaarloosde Portugese laurier snoeien

Een verwaarloosde Portugese laurier mag in het voorjaar minimaal 1 meter rondom geknipt worden. De plant loopt weer uit op het kale hout, waardoor je na enkele weken na het snoeien weer knoppen uit de oude takken ziet schieten. Nieuwe scheuten kunnen teruggesnoeid worden in augustus.

Portugese laurier verzorging

Een Portugese laurier groeit goed op verschillende ondergronden. Indien de plant te nat staat is er echter kans op schimmelvorming (meeldauw of hagelschot), waarbij de schimmel witte sporen achterlaat op takken en bladeren. Dit kan uiteindelijk leiden tot bruine vlekken en blaren op de bladeren.

Staat de Portugese laurier juist te veel in de zon, dan kan het blad verbranden. Maak daarom het blad alleen nat in droge periodes, bij voorkeur als er ook een windje briest. Zo houdt u de Portugese laurier goed in balans qua vochtigheid.

In het voorjaar kunt u de Portugese laurier bemesten. Vul de bodem aan met rijke voedingsstoffen om hem beter te laten groeien, bijvoorbeeld met deze organische mestkorrels.

Portugese laurier ziektes

De Portugese laurier kan te maken krijgen met donkere of kale plekken. Dit kan dus komen door schimmelvorming, maar ook door ongedierte. Rupsen kunnen gaten in de plant eten en bladluizen en schildluizen kunnen zorgen voor verkleuring van de bladeren. Een plaag van bladvlooien is herkenbaar aan krullende bladeren die op den duur geelbruin verkleuren.

Een Portugese laurier ziekte is relatief onschuldig. Vaak kunt u het oplossen door de aangetaste bladeren weg te halen. Indien dit niet werkt dan kunt u optioneel bestrijdingsmiddelen inzetten. Als de Portugese laurier te ver aangetast is dan kunt u er ook voor kiezen om hem te vervangen.

Portugese laurier kopen

Wilt u Portugese laurier planten of moet u enkele planten van uw haag vervangen? Dan bent u op Haag-planten.nl aan het juiste adres. In onze kwekerij kweken we kwalitatieve planten op verschillende hoogtes. Van een kleine Portugese laurier tot een Portugese laurier van 180 cm, die keuze is aan u. Optioneel kunt u gebruikmaken van onze inplantservice.

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

10 reacties op “Portugese laurier snoeien en verzorgen

 1. Delagrange schreef:

  Beste,
  Onze Portugese laurier staat nu 2 jaar. Aangeplant 1.60m. Ieder jaar vele gele blaadjes die afvallen. Is dit normaal of hoe te voorkomen?

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste,

   Bedankt voor u berichtje.
   Normaal gesproken is dat niet echt gebruikelijk.
   Een klein beetje is niet erg, maar ze moeten wel goed groeien en vol zijn.

   U kunt wat foto’s mailen naar contact@haag-planten.nl dan kunnen we er even samen naar kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Team Haag-planten.nl

 2. Niels schreef:

  Beste Haag-Planten.nl,

  Onze haag van Portugese Laurier staat nu 6 jaar. De haag is nu ca . We snoeien jaarlijks in najaar. We zien nu dat de planten aan de onderkant kaal worden. Is daar iets aan te doen?

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste Niels,

   Bedankt voor u berichtje.
   Als de plant daar voldoende licht krijgt moet deze vanuit onderuit gewoon kunnen uitlopen.
   Je zou hem eens wat korter terug kunnen snoeien en iet meer in een punt waardoor hij onderin meer licht krijgt.

   Groetjes,
   Team Haag-planten.nl

 3. M. A. Pak schreef:

  Onze laurier is veeel te groot. Het is nu half mei. Kan ik hem tot op het hout terugsnoeien of zelfs afzagen tot 25 cm? Of ben ik daar te laat mee?
  Groet van Manne

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste Manne,

   Dat is zeker nog mogelijk.
   Er is bij 25cm wel een grote kans dat hij het niet meer gaat doen.

 4. Rob Schoonderbeek schreef:

  Dag
  Helaas is mijn Portugese laulier haag (1.80mt hoog) erg dun geworden en wel zodanig dat je er simpelweg goed doorheen kan kijken terwijl ik een volle, niet doorzichte haag wil. (Privacy)
  Kan ik de haag, per stuk, helemaal dus tot aan de stam terugsnoeien zodat de haag weer uit kan groeien tot een volle en mooie haag?
  Zo ja; hoe pak je dat goed aan en wanneer en hoe?
  Vast bedankt voor het antwoord.
  Mvrgr Rob

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Goedemorgen,

   Dan is terugsnoeien inderdaad een goeie oplossing.
   Ik raad aan dit in het najaar te doen. Eerst de grove takken wegknippen met een takkenschaar, daarna kan het verder met de heggenschaar.
   Als u de haag dan in het voorjaar (eind maart/begin april) even goed mest met organische mestkorrels zal de haag al een heel eind bijtrekken.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Haag-Planten

 5. Gerrie schreef:

  Goedemiddag,
  De Portugese laurier haag staat nu een jaar en is door een tuinman aangeplant. Ondanks dat hij flink is gegroeid krijgt hij ook heel veel geel blad en dit valt af. Mijn vraag: gaan de takken nu kaal worden of komt er weer nieuw blad aan. In het najaar wil ik hem snoeien.
  Vriendelijke groet,
  Mw. G. Vos

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Goedemorgen,

   De erg gele bladeren zullen wel afvallen, maar hiervoor in de plaats komt weer mooi nieuw blad.
   Het is inderdaad goed de haag te snoeien van het najaar. Als u dan volgend voorjaar even goed mest met organische mestkorrels zal de haag weer mooi bijtrekken.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Haag-Planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *