De klimop (Hedera) is een van de snelst groeiende klimplanten. Groeisnelheden tot 60 centimeter per jaar zijn hierbij geen uitzondering. Het is dan ook niet voor niets dat de klimop vaak gekozen wordt als haagplant, dit in combinatie met gaashekwerk of een schutting. Hoe pakt u het snoeien van de klimop(haag) het beste aan?
Hedera haagplant
Voordat we u meer vertellen over de snoeiwijze, geven we graag een korte introductie op de klimop. Deze wordt ook wel Hedera genoemd. De klimplant is verkrijgbaar in verschillende tinten groen, waarbij de bladeren soms ook lichtere randen bevatten. Sommige Hedera soorten krijgen ook bloemetjes of besjes.
U kunt de klimop langs een muur of schutting plaatsen om de tuin op te fleuren. Daarnaast wordt de klimop vaak in combinatie met gaaswerk geplaatst, waarbij er een dichtgegroeide, groene schutting ontstaat. Ook is deze plant geschikt als bodembedekker. Waar u de Hedera ook plant, de snoeiwijze wordt in alle gevallen volgens dezelfde richtlijnen uitgevoerd.
Wanneer hedera snoeien?
De klimop kan in principe het hele jaar door gesnoeid worden, zolang het maar niet vriest. Wanneer klimop snoeien? De beste momenten zijn de volgende periodes:
- Voorjaar, in april of mei, na de eerste groei.
- Najaar, in augustus of september, zodat de klimop optimaal herstelt voordat de winter begint.
Tussendoor kunt u de klimop gerust nog enkele keren knippen, bijvoorbeeld wanneer u vindt dat hij weer te snel is uitgeschoten. Snoei echter niet in de felle zon, omdat dit schade kan geven aan de bladeren. Bewolkt weer met een hoge vochtigheidsgraad heeft de voorkeur.
TIP: Liever slechts 1x per jaar Hedera snoeien? Doe dat na de langste dag, want daarna zal de klimop langzamer gaan groeien.
Hoe klimop snoeien?
De klimop zal sneller en mooier dichtgroeien wanneer u deze vaker snoeit. Het snoeiproces is gelukkig niet lastig, want deze gemakkelijke klimplant groeit eigenlijk altijd wel weer uit. Klimop kan snoei goed verdragen, zeker wanneer u het volgende stappenplan volgt:
- Zorg voor een scherpe en schone snoeisnaar. Een elektrische heggenschaar is ook mogelijk, maar daarmee loopt u het risico dat u bladeren doormidden snijdt. Dit kan geen kwaad, maar ziet er iets minder mooi uit. Mogelijk kleuren de randen van de halve bladeren (tijdelijk) bruin.
- Top aan de bovenkant; knip de klimop zover terug als u wilt.
- Indien u de klimop in de breedte sneller vol wil laten groeien, knip dan wat meer van de bovenkant af, zodat de plant de energie verlegt naar breedte.
- Halveer de zijtakken, zeker bij een jonge haag. Hierdoor verdubbelt het aantal scheuten en zal de klimophaag sneller dichtgroeien.
- Wilt u de klimop na het snoeien zo snel mogelijk weer laten aangroeien, dan is het slim om de plant te bemesten.
Staat de klimop in de buurt van kozijnen of muren met slechte voegen? Dan is het aan te raden om daar de klimop wat verder terug te snoeien, om aantasting te voorkomen.
Klimop snoeien: stof komt vrij
Niezen, rooddoorlopen ogen en jeuk, het zijn geen uitzonderlijke symptomen die voorkomen als u klimop aan het snoeien bent. Bij het snoeien van de plant komt er een bepaald soort stof vrij die hier de boosdoener van is. Iedereen kan er last van krijgen, ook als u geen hooikoorts heeft. Het is daarom aan te raden om bedekkende kleding, stofkapje en bril te dragen tijdens het snoeien van de Hedera.
Verwaarloosde klimop snoeien
Heeft u de klimop een geruime tijd in het wilde weg laten groeien? Dan kunt u de klimop drastisch snoeien volgens bovenstaand stappenplan. Maar let op, wanneer de klimop zich dusdanig om schutting, muren of bomen heeft gewikkeld, dan kan het verwijderen van de klimop (lelijke) sporen achterlaten.
In uitzonderlijke gevallen kan een schutting het zelfs begeven. Bent u bang dat dit gaat gebeuren, werk dan bij voorkeur in kleine stappen. Snoei liever enkele keren wat minder ver terug om steeds te zien wat het effect is van de snoeibeurt. Wilt u de klimop helemaal verwijderen, dan kan het zomaar zijn dat u een nieuwe schutting moet plaatsen.
Bruin blad in klimop
Ziet u dat de klimop er slapjes bijhangt of heeft u bruine bladeren ontdekt? Dit is vaak het gevolg van niet-optimale condities waarin de plant groeit. Vaak zit de grond te dicht, waardoor de wortels de voeding niet goed uit de grond kunnen halen. Maak de grond wat losser, zorg eventueel voor bemesting en geef ze tijdens droge dagen extra water. Het bruine blad kunt u met een snoeischaar verwijderen. Tips:
- Indien de takken nog groen zijn kunt u de plant in de meeste gevallen nog redden.
- Zijn de takken ook verdord en bruin, dan is de plant waarschijnlijk aan vervanging toe.
- Kleuren de bladeren van de klimop rood in het najaar? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit is een normaal proces dat vooral bij de Hedera Hibernica voorkomt.
Nieuwe klimop kopen
Is uw klimop niet meer te redden of wilt u juist nieuwe klimop planten? Dan kunt u bij ons terecht. We kweken de klimop in eigen kwekerij. U kunt de klimop kant-en-klaar kopen of als kluit. Tevens bieden we hardhouten palen en bevestigingsclippen voor gaaspaneel. Optioneel kunnen we de klimophaag ook voor u inplanten.