Verzorging

Is Japanse hulst giftig?

De Japanse hulst, ook bekend als Ilex Crenata, is een luxe haagplant die het goed doet in verschillende weersomstandigheden. Geen wonder dat hij populair is voor het creëren van een stijlvolle haag. U vraagt zich af of je Japanse hulst giftig is? Ja en nee, we vertellen u er meer over.

Is Ilex Crenata giftig voor mensen?

U was vast niet van plan om tapashapjes te maken van de Japanse hulst, maar mogelijk vraagt u zich wel af of het kwaad kan wanneer een mens Ilex Crenata binnenkrijgt. Wellicht heeft u kinderen en wilt u ze onbezorgd in de tuin laten spelen.

Verschillende varianten van de Ilex Crenata, zoals de Green Hedge, produceren zwarte bessen in de herfst. Deze bessen zijn mild giftig voor mensen. Ze kunnen braken en diarree tot gevolg hebben. De bladeren zelf zijn niet giftig.

Wanneer u of uw kind Japanse hulst bessen heeft gegeten dan wordt veelal bij enkele besjes aangeraden om de mond te reinigen en een glas water te drinken. Het eten van minder dan 5 besjes wordt vaak als onschuldig gezien. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.

Is Japanse hulst giftig voor huisdieren?

Ook huisdieren wagen zich beter niet aan de bessen van de Japanse hulst. Zij kunnen er flink ziek van worden en net als mensen aan de diarree raken of gaan braken. Wanneer u bijvoorbeeld een hond of konijn hebt die geneigd is alles te proeven, dan kunt u deze beter uit de buurt houden tijdens de bloeiperiode van de zwarte bessen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunt u rekening houden met een periode van september tot de winter.

Is Ilex giftig voor vogels?

Vogels smullen rijkelijk van de bessen van de Ilex (Crenata). Deze dieren hebben een ander verteringsstelsel dan mensen en kunnen ze zelfs goed hebben. Dat komt omdat hun lichaam de omhulsels van de zaden niet afbreekt, waardoor het gif niet in hun lichaam komt. Met Ilex Crenata in de tuin is de kans dus groot dat u in de tuin prachtige vogels ziet.

Japanse hulst minder giftig dan buxus

Ilex Crenata wordt vaak gekozen als alternatief van de look-a-like buxus, omdat deze snel groeit en minder risico loopt op vervelende plantenziekten. Bovendien is de giftigheid van de Japanse hulst veel minder ten opzichte van de buxus. U kunt namelijk al misselijk worden als u deze aanraakt en vervolgens een vinger in de mond steekt.

Ilex Crenata of alternatieve haagplant kiezen?

Bij het kiezen van een haagplant is het belangrijk om te beseffen dat de meeste haagplanten wel misselijkheid, braken en/of diarree kunnen veroorzaken. Japanse hulst staat gelukkig laag aan het lijstje en kan slechts milde klachten geven. Zover bekend is het eten van de bessen niet dodelijk, al is het natuurlijk niet aan te raden!

De Ilex Crenata is dus een goede keuze vergeleken met veel andere haagsoorten. De klachten zijn slechts mild bij het innemen van meerdere bessen (terwijl van veel alternatieven de bladeren ook giftig zijn – bij Ilex Crenata zijn het alleen de bessen in de bloeiperiode). Als alternatief zou u tevens kunnen kiezen voor de beukenhaag.

Bent u op zoek naar persoonlijk advies voor het kiezen van uw nieuwe haag? Neem dan contact op met Haag-planten.nl. Wij geven u graag advies op basis van uw situatie en helpen u bij het vinden van de meest geschikte planten voor in uw tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *