Verzorging

Japanse hulst snoeien: hoe pakt u dat aan?

De Japanse hulst (Ilex Crenata) is een sierlijke plant die het hele jaar door groen blijft. Deze haagplant heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Enerzijds door de luxe uitstraling die vergelijkbaar is met de Buxus, anderzijds omdat de Japanse hulst vrijwel nooit last krijgt van ziektes. Kortom, een goede keuze voor in de tuin.

Om de Japanse hulst haag blijvend mooi te houden, is goede verzorging essentieel. In dit artikel vertellen we u wat de juiste aanpak is voor het snoeien van de Ilex Crenata.

Japanse hulst gezond houden

Het is belangrijk om de Japanse hulst een aantal keren per jaar te snoeien. Zo zorgt u ervoor dat de haag mooi vol en groen blijft. Daarnaast kunt u de haag weer in een strak model knippen.

Voordat u begint met snoeien is het belangrijk dat u een scherpe heggenschaar hebt. Met een botte schaar loopt u namelijk risico om de Ilex Crenata te beschadigen. Hoe botter de schaar, hoe groter de kans op snijwonden. Die kunnen ervoor zorgen dat de bladeren (deels) uitdrogen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen!

Hoe en wanneer Ilex Crenata snoeien?

De Japanse hulst is een makkelijke plant om te snoeien en om de haag strak in vorm te houden kan het geen kwaad om hem regelmatig te knippen. Daarvoor moet u de volgende richtlijnen aanhouden:

 • Snoei minimaal twee keer per jaar
 • Het snoeien kan van mei tot en met september
 • Snoei alleen tijdens bewolkt weer, bij zonnig weer kan het blad verbranden
 • Houd de heggenschaar recht langs de haag om gaten te voorkomen

Om de haag strak en vol te houden, kunt u de haag om de paar weken toppen. Hierdoor behoudt de haag een luxe en verzorgde uitstraling.

Stappenplan Japanse hulst snoeien

Zoals u hebt kunnen lezen is het bij het snoeien van de Japanse hulst belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. Wilt u op een bewolkte dag aan de slag met het snoeien van uw Japanse hulst, houd dan het volgende stappenplan aan:

 1. Zorg voor een scherpe (elektrische) heggenschaar;
 2. Begin bovenaan met snoeien en werk naar beneden;
 3. Houd altijd een rechte snoeilijn aan (ter voorkoming van gaten in de haag);
 4. Snoei de haag terug zover als u wilt. Ons advies is om liever elke maand een paar centimeter te snoeien, dan alles in één keer. Zo blijft de haag mooi vol!

Japanse hulst vormen snoeien

Net als de Buxus, leent de Ilex Crenata zich perfect om creatieve vormen mee aan te brengen in uw tuin. Zo kunt u rondingen aanbrengen en de tuin versieren met Japanse hulst bollen. Houd bij het snoeien de looprichting van de bollen aan en werk van boven naar beneden.

Ook kunt u zelf aan de slag gaan met het knutselen van een vorm. Gebruik hiervoor een jonge Japanse hulst waar u met buigbaar gaas een vorm omheen maakt. Wacht tot de Ilex buiten het gaas groeit, knip langs het gaas af en verwijder het gaas. U heeft nu zelf een vorm voor de Japanse hulst gecreëerd!

Bodemconditie en bemesting

Het snoeien van een Japanse hulst is niet heel lastig, zolang er maar een scherpe en schone snoeischaar wordt gebruikt. Dat snoeien is echter niet alles wat er aan de verzorging van deze haagplant moet gebeuren. Om de haag in optimale conditie te houden is het aan te raden om jaarlijks de grond te bemesten. Daarnaast moet u de haag regelmatig besproeien, zeker op zonnige dagen.

Japanse hulst ziektes

De Japanse hulst staat bekend om een sterke gezondheid en is goed bestand tegen allerlei plantenziektes en ongedierte. Rupsen en buxusmotten zijn geen fan van deze haagplant en ook schimmel hecht zich niet graag aan de Ilex Crenata.

Japanse hulst soorten

Nu u hebt ontdekt hoe gemakkelijk het is om de Japanse hulst bij te houden, overweegt u wellicht om meer Ilex in uw tuin te plaatsen. Wat dacht u van een sierlijke Japanse hulst bol of een uitbreiding van de haag? Voordat u Japanse hulst planten aanschaft, is het belangrijk om te weten dat de Ilex drie verschillende ondersoorten heeft. Qua snoeien hebben ze dezelfde werkwijze, maar qua uitstraling zien ze er net iets anders uit.

 • Ilex Crenata Green Hedge: deze komt in kleur, bladvorm en groeiwijze vrijwel overeen met de Buxus. De Green Hedge groeit zo’n 15 centimeter per jaar en is de populairste keuze voor de Japanse hulst als haagplant.
 • Ilex Crenata Caroline Upright: deze is wat lichter van kleur en groeit iets meer omhoog (in plaats van in de breedte) dan de Green Hedge.
 • Ilex Maximowicziana Kanehirae: deze soort groeit het snelst, namelijk zo’n 20 tot 35 centimeter per jaar. Hiermee creëert u hagen tot wel twee meter hoog. De bladeren zijn iets groter en glanzender dan de andere twee soorten.

Japanse hulst kopen – uit eigen kwekerij!

Bent u op zoek naar hoge kwaliteit Ilex Crenata? Voor alle drie de bovengenoemde soorten kunt u terecht op Haag-planten.nl. U kiest zelf de hoogte van de planten, of dat nu gaat om een Japanse hulst stek van 10 centimeter of een haagplant tot 220 centimeter.

Twijfelt u welke Ilex soort het beste bij u past, of overweegt u ook andere haagsoorten? We adviseren u graag. Tevens kunt u een bezoek brengen aan onze kwekerij. Samen vinden we de mooiste haagplanten die passen bij uw tuin!

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *