De Elaeagnus ebbingei staat ook bekend als de Olijfwilg en Zilverbes en is een groenblijvende haagplant. Doordat het een zeer sterke plant is, is hij vooral geschikt voor aan de kust. Zon of schaduw? In beide groeit hij goed, zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar!
De Elaeagnus ebbingei kan zowel als haagplant en als solitaire plant geplaatst worden. Bij het aanplanten is het belangrijk dat de juiste grond wordt toegepast. Wij adviseren om aanplantgrond te gebruiken bij het planten van de haag.
Olijfwilg: heldergroen met zilverkleurige ondertonen
De Olijfwilg is met recht een ware eyecatcher te noemen. Hij sprankelt met zijn heldergroene en leerachtige bladeren. De onderkant van de bladeren heeft een wat meer zilvergroene en matte ondertoon. In het najaar krijgt hij prachtige crèmekleurige bloemen.
Daarnaast ontwikkelt de ‘Zilverbes’ rode bessen met een zilverkleurige gloed. Hoe minder u deze plant snoeit, hoe meer besjes er aan de plant komen. Goed nieuws is dat deze bessen niet giftig zijn, ze kunnen zelfs verwerkt worden in sauzen en jams!
Aantal planten per meter
Hierboven hebben we in de tabel overzichtelijk weergegeven hoeveel Elaeagnus ebbingei planten u per meter dient te planten. Dit is afhankelijk van de hoogte van de plant. Zo zit u met een lage Elaeagnus ebbingei haag van zo’n 35 centimeter goed met vijf planten per meter, terwijl u met een hoge Olijfwilg haag vanaf 1 meter slechts drie of minder planten nodig heeft.
Elaeagnus ebbingei kopen
Wilt u Elaeagnus ebbingei, oftewel Olijfwilg of Zilverbes kopen? Dan bent u op Haag-planten.nl aan het juiste adres. U kiest zelf het gewenste aantal planten. U geniet van 3 maanden hergroeigarantie en kunt optioneel gebruik maken van onze inplantservice. Wilt u de prachtige Elaeagnus ebbingei in het echt bewonderen? Kom dan eens langs in onze kwekerij in Lunteren.
Voor- en nadelen van de Olijfwilg
- Snelle groeier: zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar
- Doet het goed in zowel zon als (half)schaduw
- Perfect kustplant: kan goed tegen wind en zout
- Is groenblijvend en vrijwel geheel winterhard
- Leerachtige groene bladeren met fleurige bloemen en bessen
- Uitstraling beïnvloedbaar: dichte haag (bemesten) – veel bessen (niet bemesten)
- Bessen zijn eetbaar: te verwerken in sauzen en jams
- Kan bij hele strenge vorst wat blad verliezen
- Hoewel weinig kans op schimmels en ziektes, kan hij bij overmatige vochtigheid soms last krijgen van Verticillium (verwelkingsziekte)
Veelgestelde vragen over Elaeagnus ebbingei
Zijn de bessen van de Elaeagnus ebbingei giftig voor mensen en dieren?
Nee, zeker niet! Deze hebben een wat zurige smaak en zijn perfect te verwerken in jams en sauzen. Los eten is volgens de meeste mensen wat minder lekker, omdat ze daarvoor aan de net iets te zure kant zijn. Dieren kunnen daarnaast met een gerust hart aan de plant knabbelen. Vogels zijn gek op de bessen.
Hoe krijg ik zoveel mogelijk bessen aan de Elaeagnus ebbingei?
Hoe minder de Zilverbes gesnoeid worden, hoe groter de kans op bessen. Bovendien groeien er meer bessen als de plant op een arme grond staat (geen bemesting). Gaat u liever voor een dichte bladbegroeiing en minder bessen? Dan is juist een rijke grond (extra voeding) aanbevolen.
Hoe vaak moet ik de Elaeagnus ebbingei snoeien?
U kunt de Olijfwilg wild laten groeien. Voor een strakke Olijfwilg haag snoeit u hem twee keer per jaar, in juni en oktober, tijdens bewolkt weer. Vaker is niet nodig, omdat de plant daardoor juist minder gaat bloeien.
Waarom is Elaeagnus ebbingei zo geliefd aan de kust?
De Zilverbes haag is ongevoelig voor zout. Bovendien is hij erg stevig en zal hij niet snel door harde wind geteisterd worden. Kortom, een stevige plant die het goed doet in winderige gebieden. Ook op andere plekken doet hij het overigens uitstekend.
Is de Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg) een Olijfboom?
Nee, de Olijfwilg en Olijfboom zijn twee verschillende soorten. De Olijfwilg behoort namelijk tot de duindoornfamilie. Daarnaast wordt wel eens gedacht dat hij tot de bessenstruiken (prunus) behoort (dankzij de bijnaam Zilverbes), maar ook dat is dus niet het geval.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.