Verzorging

Hoe en wanneer taxus snoeien?

De taxus is een luxe conifeer die ongeveer 25 tot 35 centimeter per jaar groeit. Deze relatief trage groeiwijze zorgt ervoor dat de taxus conifeer in veel tuinen gekozen wordt als haagplant. Staat de taxushaag, oftewel de Taxus Baccata, in uw tuin? Dan wilt u vast weten hoe en wanneer u deze het beste snoeit. Na het lezen van dit artikel weet u precies welke stappen u moet ondernemen!

Wanneer taxus snoeien?

In principe kan de taxus het gehele jaar gesnoeid worden, zolang de temperatuur maar boven het vriespunt ligt. De beste twee snoeimomenten zijn april en september, omdat de weersomstandigheden dan over het algemeen het beste zijn voor de taxus. Op dit moment loopt u het minste risico dat té koud of warm weer (brandende zon) schade aan uw coniferen toebrengt. De taxus heeft zo tevens voldoende tijd om te herstellen voordat er extremere weercondities aanbreken.

Snoei taxus minimaal twee keer per jaar. Tussendoor kunt u de taxus eventueel toppen en bijwerken om de taxushaag mooi in model te houden.

Hoe kunt u de taxushaag snoeien?

Weten wanneer u de taxus moet snoeien is één, maar de aanpak daarvan is minstens zo belangrijk. We vertellen u daarom hoe u het beste de taxushaag kunt snoeien.

  1. Gebruik een scherpe (elektrische) heggenschaar;
  2. Beslis hoever u de taxus terug wilt snoeien;
  3. Snoei de bovenkant op gewenste hoogte. Let op, een reeds geplaatst haag snoeit u nooit aan de bovenkant. Laat de toppen doorgroeien tot ze de gewenste hoogte bereiken;
  4. Snoei de zijkanten in een lichte kegelvorm. De taxus moet dus boven iets minder breed gesnoeid worden dan onder, zodat het zonlicht alle plekken kan bereiken;
  5. Optioneel kunt u de taxus snoeien tot op de stam indien deze te breed is uitgegroeid;
  6. TIP: Verzamel het snoeisel. We vertellen u zo waarom!

Let op, de naalden en bessen van de taxus zijn giftig voor mensen en dieren, zeker bij een hoge dosis. Dit kan leiden tot onder andere misselijkheid, spierslapte en hartritmestoornissen. Pas voornamelijk op met snoeien wanneer er kinderen en dieren in de buurt zijn, om zeker te weten dat zij het snoeisel niet in de mond stoppen.

Taxus snoeien tot op de stam

Een Taxus Baccata snoeien is vergeleken met andere haagplanten snoeien een fluitje van een cent. U hoeft zich namelijk nooit zorgen te maken dat u de haag per ongeluk te ver terugsnoeit. De taxus kan tot op het kale hout geknipt worden. Hij zal opnieuw uitlopen.

Indien uw haag te breed is uitgegroeid dan is terugsnoeien tot op de stam een goede oplossing. Binnen enkele jaren is uw haag weer volledig dichtgegroeid.

Verzamel het snoeisel van de taxus!

Mogelijk heeft u bij punt 6 van ons stappenplan verbaasd gekeken, want waarom zou u het taxussnoeisel willen bewaren? De overblijfselen van deze bijzondere conifeer kunnen gebruikt worden in medicijnen tegen kanker. De taxusnaalden bevatten namelijk een basisgrondstof voor chemotherapie.

Stichting Taxus Taxi zet zich in om dit taxussnoeisel te verzamelen. U kunt een ophaalverzoek indienen, waarna Taxus Taxi het snoeisel binnen drie dagen kosteloos bij u ophaalt. U kunt een gratis opvangzeil en tas op maat afhalen bij een ophaalpunt. Hier kunt u het snoeisel in verzamelen.

Een prachtig initiatief! Waarmee u uw steentje bij kunt dragen en waardoor u misschien wel met extra enthousiasme aan het snoeien gaat. U bent tevens meteen van de resten af. Kijk meteen op de website van Taxus Taxi om te zien wanneer de ophaalperiodes zijn.

Wat te doen bij bruine plekken in de taxus?

De taxus is een sterke plant die erg oud kan worden. Ze zijn gelukkig niet heel gevoelig voor schimmels en andere plantenziektes. Toch kan het soms zo zijn dat u bruine plekken in de taxushaag spot.

Is dit het geval, dan staat de taxushaag waarschijnlijk te nat. Indien dit langdurig aanhoudt kan de haag op den duur afsterven. Het is daarom belangrijk dat u de ondergrond draineert. U kunt een drainagebuis (laten) aanleggen onder de haag. Let erop dat de wortels niet beschadigen.

Een andere mogelijke oorzaak van bruine plekken is te weinig kalk in de grond. Het is daarom slim om uw taxushaag jaarlijks te bemesten met kalkrijke grond.

Tot slot kan een taxuskever de boosdoener zijn. U zult er waarschijnlijk niet snel last van krijgen, maar als deze plaagdieren er eenmaal zijn dan kan uw hele haag afsterven, omdat ze de wortels aanvreten. Ze verplaatsen zich via nabijgelegen tuinen en leggen honderden eitjes in de grond bij de wortels van de haag. U kunt ze bestrijden met een diervriendelijke aaltjesval, speciale compost of bestrijdingsmiddelen.

Kale plekken in de taxushaag

Soms groeit een deel van de taxushaag sneller dan een ander deel, waardoor er kale plekken ontstaan. In dat geval kunt u een kleine taxus ertussen plaatsen. Vaak groeit uw haag nu binnen een jaar al netjes dicht.

Taxus kopen voor uw haag

Indien uw taxushaag dusdanig bruin is geworden dat deze bijna afgestorven is, dan is het vaak slimmer om een nieuwe haag aan te schaffen. Daarvoor kunt u terecht op Haag-planten.nl. Ook voor kleine taxusplantjes voor het opvullen van gaten bent u hier aan het juiste adres. Kies voor een complete haag of enkele planten met hoogtes van 10 tot 280 centimeter.

Taxushaag / Taxus Baccata

 0,95 225,00
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Taxus bollen

 34,50 395,00
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *