De laurier is een wintergroene plant met een luxe uitstraling. Hij is goed te gebruiken als haagplant, maar ook als losse struik. Heeft u laurier in de tuin staan en bent u benieuwd hoe u het snoeien van de haag of van solitaire laurieren het beste aanpakt? Na het lezen van deze tips weet u hoe u er het beste mee aan de slag gaat.
Inhoudsopgave artikel
Groeiwijze laurier
Voordat we inzoomen op de correcte snoeiwijze van de laurier is het interessant om meer over de groeiwijze te weten. Er zijn namelijk verschillende typen laurieren. Qua uitstraling zijn ze met hun diepgroene en glanzende bladen vergelijkbaar. We zien een klein verschil in de snelheid van groeien.
- Rotundifolia laurier (Prunus Laurocerasus Rotundifolia): tot 40 centimeter per jaar.
- Novita laurier (Prunus Laurocerasus Novita): tot 30 centimeter per jaar.
- Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia): tot 35 centimeter per jaar.
- Caucasica laurier (Prunus Laurocerasus Caucasica): tot 40 centimeter per jaar.
In de zomer krijgt de laurier witte bloemetjes, gevolgd door rode tot zwartkleurige besjes. Deze staan bekend onder de naam laurierkers.
Wanneer laurierhaag snoeien?
Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
- Eerste snoeibeurt: maart of april, net voordat de takken gaan uitlopen
- Tweede snoeibeurt: augustus of september
Wilt u de laurierhaag vaker snoeien? Dat kan, maar blijf binnen de maanden maart tot september. Zorg er daarnaast voor dat u niet snoeit op een hete zomerdag, omdat dit het herstel belemmert. De getopte takken kunnen dan verbranden.
Hoe laurierhaag snoeien?
Weet u niet welk type laurier u in de tuin heeft staan? Dat maakt gelukkig niet uit, want de snoeiwijze is bij ieder type hetzelfde. Laurieren staan erom bekend om snel te groeien in de hoogte en de breedte. Houd het volgende stappenplan aan:
- Zorg voor een scherpe knipschaar. Een (elektrische) heggenschaar kan ook en werkt sneller, maar met een knipschaar kunt u preciezer werken om zo min mogelijk de bladeren door te knippen.
- Beslis hoever u de laurier wilt terugsnoeien.
- Top de bovenkant tot de gewenste hoogte.
- Snoei de zijkanten en werk in een lichte kegelvorm, waarbij de onderkant iets breder blijft dan de bovenkant. Op die manier kan het zonlicht elk deel van de plant goed bereiken.
- In het voorjaar kunt u de laurier eventueel tot op het hout terugsnoeien indien de plant te groot is geworden.
Nieuwe laurierhaag snoeien? Dan kunt u wat vaker tussendoor de bovenste toppen direct knippen. Dit stimuleert een goede vertakking, zodat de haag sneller vol dichtgroeit.
Solitaire laurier snoeien
We hebben het hierboven gehad over de werkwijze voor het snoeien van de laurierhaag. Hoe zit het dan met het snoeien van een losse laurierplant? U kunt ervoor kiezen om alleen de onderste takken weg te snoeien voor een meer boomachtige vorm. U kunt tevens de gehele laurierplant snoeien wanneer deze volgens u te groot is geworden.
Houd er rekening mee dat doorgeknipte bladeren lichtbruine randen kunnen krijgen na het snoeien. Voor het creëren van een strakke haag is dit niet altijd te voorkomen, maar bij een losse laurierplant kunt u er beter voor kiezen om met een wat kleinere snoeischaar alleen de takken door te knippen, zodat u ‘doorgeknipte’ bladeren voorkomt. Een keer per jaar snoeien is in dit geval voldoende. Een goede periode is de maand juni.
Kale of bruine plekken in laurier
Heeft u bruine of kale plekken in de laurier ontdekt? Dit kan komen door schimmels en ongedierte. Bladluis en schildluis zorgen voor bruinzwarte plekken. Bladvlooien zorgen juist voor krullende bladeren en (op den duur) een geelbruine kleur bladeren. Rupsen eten gaten in de plant.
Een schimmel als meeldauw laat witte sporen achter op de takken en bladeren, met uiteindelijk bruine vlekken in de bladeren. De schimmel hagelschot maakt een soort van blaren op het blad, waarna de bladeren na verloop van tijd gaten krijgen of zelfs loslaten.
Gelukkig zijn de laurierziektes redelijk onschuldig, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt. Vaak is het weghalen van de ‘besmette’ bladeren al voldoende. Mocht dit niet voldoen dan bieden bestrijdingsmiddelen uitkomst. Wanneer de laurier te ver aangetast is dan kunt u beter een nieuwe laurier kopen.
Kwalitatieve laurier kopen: welke soort kiezen?
Luizen, vlooien en rupsen zijn helaas niet altijd te voorkomen, omdat ze zich van tuin tot tuin kunnen verspreiden. Schimmels kunnen echter al in de plant woeden wanneer u de plant koopt bij een niet-kwalitatieve kwekerij. Dit komt vaak voort uit slechte omstandigheden, waarbij de planten te dicht op elkaar gekweekt zijn.
Wilt u een nieuwe laurierhaag kopen? De Novita laurier is het minst gevoelig voor ziekten. Zoekt u juist een haagplant die zo snel mogelijk groeit, dan is de Rotundifolia laurier een goede optie. De Portugese laurier groeit over het algemeen weer wat trager.
Op Haag-planten.nl kunt u terecht voor kwalitatieve laurierhagen die onder goede omstandigheden gekweekt zijn. Zo kiest u voor gezonde planten. U bepaalt zelf de gewenste hoogte, van 20 centimeter tot 220 centimeter. Snuffel eens door het aanbod en kies uw favoriete laurier haagplant.