Algemeen, Verzorging

Welke groenblijvende hagen hebben weinig onderhoud nodig?

Heeft u weinig tijd voor de tuin of heeft u simpelweg niet zo’n groene vingers? Dan bent u wellicht op zoek naar een groenblijvende haag die weinig onderhoud nodig heeft. Begrijpelijke keuze, maar welke hagen zijn dan de juiste keuze? Dat leest u in dit artikel!

Groenblijvende haag – weinig onderhoud

Elke haag heeft natuurlijk wel iets van onderhoud nodig. Geen enkele plant groeit uit zichzelf in de perfect vorm en blijft op de gewenste hoogte, logisch (tenzij u een verwilderde tuin wilt, maar ook dan is onderhoud aan te raden). Er zijn echter wel haagplanten die minimale verzorging nodig hebben. Met een beetje liefde eens in de zoveel tijd blijven deze hagen prachtig voor u stralen, het hele jaar door.

Onze gevarieerde top 4 groenblijvende haagplanten met weinig onderhoud:

1. Geen groene vingers nodig met de Hedera haagplant (klimop)

De Hedera, oftewel de klimop, is een weelderige plant die lekker alle kanten opspringt. Deze snelle groeier laat zich niet gemakkelijk temmen, wat juist een voordeel is voor iedereen die de plant graag lekker laat groeien. Perfect voor een wat wildere schutting.

Is deze groene klimmer dan toch echt te veel aan het verwilderen? Dan komt u er met (minimaal) één snoeibeurt per jaar vanaf. Doe dit na de langste dag van het jaar, vóór de winterperiode zodat de klimop nog kan herstellen voordat de winter aanbreekt. U kunt drastisch terugsnoeien, dat kan deze sterke haagplant gemakkelijk verdragen!

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

2. De sprankelende levensboom de Thuja (conifeer)

De Thuja haag, oftewel de coniferenhaag, wordt ook wel de levensboom genoemd, omdat deze sterke plant vol levenskracht zit. Hij blijft het hele jaar door groen en is verkrijgbaar in verschillende varianten (die net even verschillen qua kleur bladeren en groeivorm). Storm, regen, onweer, brandende zon, de Thuja kan het goed verdragen.

Bovendien kunt u de coniferenhaag eenvoudig snoeien. Met een kleine knipbeurt kunt u de haag terugbrengen op de gewenste hoogte en strakke lijnen creëren. En dat snoeien is gelukkig helemaal niet lastig. We raden u aan om de elektrische snoeischaar erbij te pakken en hem (minimaal) eenmalig per jaar van een scheerbeurt te voorzien. Wanneer u dit precies doet komt niet zo nauw, zolang u het maar doet vóór de langste dag van het jaar (21 juni).

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

3. Voorkom zieke planten met de Japanse hulst haag

Als er een haagplant is die weerbaar is tegen vervelende plantenziektes, dan is dat wel de Japanse hulst. En dat niet alleen, hij heeft ook nog eens een geweldige uitstraling. We raden deze groene, onderhoudsvriendelijke haagplant dan ook aan als u op zoek bent naar een wat lagere haag.

Twijfelt u nog tussen Ilex en de qua looks gelijkende Buxus? De keuze is snel gemaakt als u zo weinig mogelijk tijd in de tuin wilt doorbrengen, aangezien de Ilex bestand is tegen rupsen, buxusmotten en diverse schimmels. Bovendien laat hij zich ook nog gemakkelijk (in vorm) snoeien. Besproei uw haag daarnaast tijdens zonnige dagen en geniet het hele jaar door van een mooie, groene, onderhoudsvriendelijke afscheiding.

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

4. Weinig snoeien met de Portugese laurier haag

De Portugese laurier valt op door zijn luxe bladerendek. Diepgroene haagplanten die in de zomer witte bloemen krijgen, gevolgd door rode tot zwartkleurige besjes. Het is met circa 40 centimeter per jaar een uitstekende groeier. Daardoor zou u denken dat u regelmatig bezig bent met het snoeien van de Portugese laurier. Niets is minder waar, want de Portugese laurier kan slechts één snoeibeurt per jaar prima verdragen.

Twee keer per jaar snoeien is overigens aan te raden, maar mocht u dit dus vergeten zijn dan is het geen probleem om hem terug te snoeien tot op het kale hout. Na enkele weken schieten de knoppen weer uit de takken. Voilà, de Portugese Laurier straalt dan weer als nooit tevoren.

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Op de juiste manier haagplanten snoeien

Wanneer u uw haagplanten snoeit op de juiste manier dan scheelt dat alleen maar in onderhoud op lange termijn. Zo blijven uw planten namelijk levendig. Het is van uiterst belang dat u altijd een scherpe (elektrische) snoeisnaar gebruikt, zodat de takken zo min mogelijk beschadigd worden.

Snoei daarnaast nooit in volle zon (in verband met mogelijke verbranding) en ook niet net vóór of tijdens een vorstperiode (takken zijn onvoldoende hersteld). Bij onze tuintips vindt u tal van adviezen over de snoeiwijze, bemesting en algemene verzorging per haagplant.

Kies voor een onderhoudsvriendelijke tuin!

Welke haagplant kiest u voor uw groenblijvende en onderhoudsvriendelijke haag? Op Haag-planten.nl kiest u uw favoriete haag in de gewenste hoogte. Dat scheelt al veel werk in de tuin, want zo hoeft u niet te wachten tot de jonge planten volgroeid zijn. Jonge haagplanten hebben bovendien meer onderhoud nodig dan een haag die al op hoogte is.

Wellicht wilt u ook gebruik maken van onze inplantservice. Zo heeft u geen werk aan het inplanten en geniet u van 3 maanden hergroeigarantie. Daarnaast geven we u gericht advies over hoe u uw haag mooi houdt zonder dat u er veel werk aan heeft.

Bestel uw haagplanten online, neem contact met ons op voor persoonlijk advies of kom onze groenblijvende haagplanten bewonderen in onze kwekerij in Lunteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *