Algemeen

Welke soorten haagplanten zijn er en welke past bij u?

Overweegt u om een nieuwe haag te planten, maar twijfelt u welke soorten haagplanten het beste bij uw tuin en wensen passen? Haag-planten.nl schiet u graag te hulp! We zetten de populairste haagplanten op een rijtje en vertellen u over de kenmerken. Zo kunt u een gedegen keuze maken over welke hegsoort uw nieuwe eyecatcher wordt!

Ilex haagplant

De Ilex is een van de populairste haagplanten. Er zijn verschillende Ilex soorten, waaronder de bekende Ilex Crenata Green Hedge (Japanse hulst). Deze groeit circa 20 tot 25 centimeter per jaar. U kiest zelf de hoogte bij aanplanten, variërend van 10 centimeter tot zelfs 2 meter.

Groot voordeel aan de Ilex is dat het een gemakkelijke haagplant is. Hij blijft het hele jaar door groen, kan verschillende soorten grond hebben en is eenvoudig te snoeien. Tel daarbij op dat deze haagplant minimaal vatbaar is voor plantenziektes en ongedierte en u kiest voor een luxe en gezonde haagplant!

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Buxus haagplant

De Buxus is een klassieke haagplant die bij velen in de tuin staat. Dat heeft te maken met de super strakke uitstraling. De Buxus haag groeit erg snel en vol dicht, dit met zo’n 15 centimeter per jaar. Daarnaast blijft hij het hele jaar groen en is hij gemakkelijk te onderhouden.

Heeft deze haagplant ook nadelen? Helaas is hij relatief vatbaar voor ziektes en ongedierte, waaronder de vervelende buxusmot. Toch houdt dit veel mensen niet tegen om voor deze haagplant te kiezen. Hij doet het daarnaast ook goed als solitaire plant. Bent u graag actief in de tuin? Dan kunt u met de Buxus eindeloos experimenteren met vormsnoei.

Taxus haagplant

Een taxushaag is de uitstekende keuze als langetermijninvestering. Ze gaan namelijk niet snel dood en kunnen erg oud worden. U creëert snel een hoge haag, want hij schiet snel de lucht in. Dit met zo’n 25 tot 35 centimeter per jaar.

De rode besjes in de herfst zijn echt een lust voor het oog. Helaas niet voor de mond, want de Taxus is een giftige haagplant. We raden u daarom aan om voor een alternatief te kiezen als u nieuwsgierige kinderen of huisdieren in de buurt van uw haag hebt.

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0064.95
Opties selecteren

(Portugese) Laurier haagplant

Zoekt u een haag die in hoog tempo in de breedte én hoogte groeit? Dan is de Laurierhaag een uitstekende keuze. Met een groei van circa 40 centimeter per jaar zorgt u er snel voor dat anderen niet meer de tuin inkijken. Bij ons kunt u overigens ook meteen uw Portugese Laurier planten tot een hoogte van 260 centimeter kopen.

Deze haagplant heeft een luxe uitstraling. De diepgroene bladeren worden in de zomer vergezeld door witte bloemetjes, opgevolgd door rood tot zwartkleurige besjes. Kijkt u graag naar vlinders en bijen in de tuin? De laurier zal ze voor u aantrekken!

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.009.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0024.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

0.00145.00
Opties selecteren

Liguster haagplant

Ook de liguster is een goede groeier. Hij schiet zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar de hoogte in en kan vertoeven op vrijwel iedere bodemsoort. In tegenstelling tot de Laurier zijn de bladeren van deze haagsoort een stuk kleiner en lichter van kleur. In de winter kan hij soms wat bladeren verliezen.

Een goede reden om te kiezen voor de liguster is wanneer u niet zo’n groene vingers heeft, maar wel graag een groene tuin ziet. Deze haagplant is namelijk super eenvoudig te snoeien, dit meerdere keren per jaar. Hij stelt weinig eisen aan de omgeving en zal niet zomaar afsterven, zelfs niet als er vervuiling is. Hij wordt dan ook niet voor niets vaak gekozen als haagplant in de grote stad.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Beukenhaag

Zoekt u iets anders dan anders en houdt u wel van een beetje kleur? Overweeg dan de rode beukenhaag. Qua uitstraling is hij met geen enkele andere haagplant te vergelijken. In de zomer zijn de looks ongekend. Houd er wel rekening mee dat de bladeren in het najaar bruin kleuren.

De beukenhaag planten zijn bij ons verkrijgbaar van 40 tot 150 centimeter. Als u simpelweg fan bent van de vorm van deze haagsoort dan zou u tevens kunnen kiezen voor de groene beukenhaag. Of speel met lijnen en kleuren en varieer. Deze prachtplant kunt u ook prima solitair plaatsen!

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Thuja haagplant

De Thuja staat ook bekend als de conifeer. Hij komt in verschillende vormen die qua tinten en vorm net een beetje van elkaar verschillen. Ze hebben een kenmerkende uitstraling die niet vergelijkbaar is met andere haagplanten.

De voordelen van de Thuja? Het is een super sterke en winterharde plant. Zelfs al gaat het gigantisch stormen, dan nog zal hij niet zomaar het loodje leggen. Een flexibele plantensoort die eenvoudig te snoeien is met een elektrische snoeischaar en die bij uitstek populair is voor de wat hogere heggen.

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Hedera haagplant

Last but not least, de Hedera. We kennen hem ook wel als de klimop. En zoals die naam al aangeeft is dat ook precies wat hij doet: opklimmen. Een veelzijdige plant die op veel manieren ingezet kan worden.

Zo kan hij bijvoorbeeld tegen een gaashek geplant worden. Hij groeit tot 60 centimeter per jaar, dus uw haag zal zo volgroeid zijn. Ook wanneer u uw schutting of muur wilt versieren dan komt de Hedera goed van pas. Tijdens een strenge winter kan hij iets invriezen, maar in het voorjaar loopt hij weer uit. Aan u de taak om te zorgen dat u hem op tijd kortwiekt, want deze snelle groeier laat zich graag zien in de tuin!

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Wat zijn uw favoriete soorten haagplanten?

We hopen dat u na het lezen van dit artikel een beter beeld heeft gekregen van de verschillende hegsoorten en hun kenmerken. Twijfelt u nu nog of wilt u meer weten over een bepaalde soort haagplant? Dan kunt u altijd bij ons terecht!

Neem contact met ons op of maak een afspraak in onze eigen kwekerij. Hier kunt u met eigen ogen de verschillende soorten haagplanten bewonderen. En bestelt u een nieuwe haag? Dan kunt u optioneel gebruik maken van onze implantservice en profiteert u van 3 maanden groeigarantie. Graag tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *