Verzorging

Hoe en wanneer coniferen bemesten?

De conifeer (Thuja) wordt ook wel de levensboom genoemd. Een naam die perfect aansluit bij de karakteristieken van deze volle haagplant of solitaire eyecatcher. Hij blijft het hele jaar groen, mits u hem goed verzorgd natuurlijk. Want hoewel deze levendige boom veel omstandigheden kan verdragen, is af en toe bemesten zeker aan te raden. We vertellen u hoe en wanneer u dat het beste doet.

Naaldconiferen versus schubconiferen

De Thuja is een schubconifeer. In dit artikel gaan we in op het bemesten van deze soort. Ook de Taxus valt onder de coniferen, dit is namelijk een naaldconifeer. Wilt u weten hoe u de taxushaag stralend mooi houdt? Dan kunt u terecht bij onze tips over taxus bemesten.

Wanneer Thuja bemesten?

Voordat u aan de slag gaat met het daadwerkelijk bemesten van uw coniferen, bent u vast benieuwd wanneer het daarvoor de beste periode is. Dit kunt u het beste twee keer per jaar doen. Door het op de volgende momenten te doen, gaan uw coniferen voorbereid de zomer én de winter in. En zo geniet u dus het hele jaar door van uw prachtige, groene haag.

  • Eerste bemesting conifeer: eind april
  • Tweede bemesting conifeer: begin september

Waarmee coniferen bemesten?

Alvorens u ook écht aan het werk kunt, dient u nog te weten waarmee deze groene groeiers het beste bemest kunnen worden. We raden u aan om organische meststoffen of (koe)mestkorrels te gebruiken (deze zijn beter voor het milieu dan kunstmest).

Indien u voor speciale mestgrond voor coniferen gaat dan kiest u helemaal voor het beste van het beste. Deze bevat namelijk alle ingrediënten voor een rijke voedingsbodem. Kies in ieder geval bij voorkeur voor een product waarin magnesium zit. Deze voedingsstof zorgt namelijk voor het behoud van de groene kleur.

TIP: Ontdekt u gele vlekken in de Thuja? Dat zou dan dus kunnen wijzen op een tekort aan magnesium.

Hoe coniferen bemesten?

De Thuja valt onder de schubconiferen, wat betekent dat ze kleine, opgerolde blaadjes hebben die erg zacht zijn. Dat is alvast een voordeel als u gaat bemesten, want zo hoeft u niet bang te zijn dat u zich aan harde bladeren of naalden prikt. Bovendien is het bemesten van de Thuja helemaal niet zo lastig. Het is erg gemakkelijk te doen zelfs!

  1. Kijk op de verpakking van uw mest voor de juiste dosering.
  2. Verdeel de meststof gelijkmatig over de lengte van uw haag, strooi dicht bij de stam en wat over de grond eromheen.
  3. Hark de mest vervolgens lichtjes in de grond.
  4. Geef de coniferen water voor een goede opname van de meststof in de grond.

Coniferen bemesten bij aanplanten

Wilt u nieuwe coniferen planten? Dan kunt u het beste wat tuinaarde mengen met de zandgrond in de plantgleuf. Zo hebben ze namelijk voldoende voeding en kunnen ze sterk aangroeien en wortelen.

Worden de coniferen geplant op kleigrond? Dan heeft tuinturf de voorkeur. Dit zorgt voor een wat luchtigere grond en zal de zuurgraad verhogen, wat goed is voor de groei op deze van nature wat hardere bodemsoort.

Naast conifeer bemesten ook regelmatig snoeien

Om uw haag in topconditie te houden is niet alleen bemesting relevant. U dient uw coniferenhaag (of solitaire plant) ook regelmatig te snoeien. Dat zorgt er niet alleen voor dat hij mooi in model blijft, maar ook dat hij gezond blijft. Indien u namelijk niet snoeit dan kan dat zorgen voor bruine plekken in de haag. Ze worden wild en gaan flink vertakken naar de zijkanten en toppen. Uiteindelijk kunnen coniferen zelfs afsterven.

Kortom, pakt u de (elektrische) snoeischaar er maar alvast bij. De beste periode om de eerste keer te snoeien is van eind mei tot midden juni, in ieder geval vóór de langste dag van het jaar (21 juni). Rond augustus of september kunt u uw coniferen een tweede snoeibeurt geven.

U leest hier meer tips over het snoeien van de coniferenhaag, waaronder ook advies over het snoeien en verzorgen van jonge coniferen en bruine (of bruin wordende) coniferen.

Kies voor een kwalitatieve Thuja haag!

Heeft u momenteel nog geen coniferen in de tuin en zou u dit wel graag willen? Of heeft u een bruine conifeer in de haag die helaas niet meer te redden is? Dan kunt u terecht op Haag-planten.nl. We bieden 3 verschillende coniferen soorten:

Bestel uw favoriete coniferen online of kom eens langs in onze kwekerij om deze levensbomen in het echt te bewonderen. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Wij zorgen voor een juiste manier van inplanten, met daarbij natuurlijk ook de juiste bemesting. Zo geniet u van een prachtige coniferenhaag!

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *