De Taxus Baccata is een luxueuze haagplant in een heldergroene kleur. Wat nu als uw taxus geel kleurt? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. We vertellen u er graag wat meer over, zodat u weet wat oorzaken en oplossingen zijn voor het geel worden van taxus. Wanneer uw taxus meer bruin dan geel is, dan verwijzen we u graag door naar het artikel Taxus wordt bruin.
Waarom wordt taxus geel?
Waar het eerst misschien nog lijkt alsof uw taxus een geelkleurige gloed krijgt, wordt uw taxus op den duur geler en geler, of bruin. Niet wenselijk, want dan is er vaak wat aan de hand. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van het geel kleuren van taxus. We lichten ze daaronder verder toe en vertellen u ook over de oplossing van het probleem.
Taxus Baccata wordt geel door:
- Taxusluizen
- Uitdroging
- Taxuskevers
- Onjuist (ver)planten
1. Luis in taxus
Luizen, dat klinkt al niet prettig. En dat is het ook niet. Als uw taxus geel wordt dan heeft u grote kans last van de taxusluis. Deze kleine beestjes zijn vooral actief in de zomermaanden en kunnen zich snel verspreiden. Wat ze doen? Ze zuigen de voedingsstoffen uit de takken. Daardoor krijgt de taxus interne schade.
Door deze manier van aantasting kan er dus al schade zijn voordat u het merkt, juist omdat eerst die takken beschadigd worden. U begint het als eerste te zien in het midden van de taxus, en later ook aan buitenste naalden, die langzaam aan geler worden.
Dat niet alleen, want de taxusluis laat ook uitwerpselen achter. Dit ziet eruit als een zwart en kleverig goedje, dat te vinden is op de takken, alsook op eventueel uitgevallen naalden die op de grond liggen. Uiteindelijk kunnen er zelfs steeds meer naalden uitvallen.
Oplossing: Controleer of de taxus last heeft van zwartkleurige luis door de planten open te trekken en te kijken of u luis ziet op de stam. U kunt taxusluis bestrijden met behulp van een speciaal bestrijdingsmiddel, dat u kunt kopen in de meeste tuincentra. Wanneer de plaag heel erg is, dan kunt u het beste een professionele bestrijdingsdienst inschakelen.
2. Uitdroging
De taxus houdt totaal niet van natte voeten en als de plant te lang nat staat kan er wortelrot optreden. Dit resulteert veelal in bruine plekken (al kunnen gele plekken ook voorkomen). Daarentegen zie je bij uitdroging juist meer gele tinten optreden, die overigens op den duur ook uitslaan in complete bruine, droge en kale takken. De kans op uitdroging is het grootst bij taxusplanten die pas net geplant of verplant zijn.
Oplossing: Zeker na het planten of verplanten is het belangrijk om geregeld water te geven. Ook na een periode van extreme droogte komt dit goed van pas. Zorg dat de grond voldoende lucht doorlaat, door de grond licht los te maken. Voel uiteraard eerst of de grond echt droog staat. Indien deze juist nat staat is de kans op een bruine taxus groter.
3. Taxuskevers larven
De larven van de taxuskevers vreten aan de wortels van de taxus, waardoor de groene kleur langzaam aan wegvaagt. Hierdoor kan de taxus bruin of geel worden, en op den duur zelfs helemaal doodgaan. Zo snel mogelijk actie ondernemen is aanbevolen. De dikke larven zijn te herkennen aan hun dikke witte lijf. De taxuskever is bruinzwart met gele vlekken. Deze kevers doen van zichzelf weinig kwaad, maar leggen wel veel eieren.
Oplossing: taxuskever larven kunnen bestrijd worden met aaltjes of andere biologische bestrijdingsmiddelen. Uitgebreid advies leest u in het artikel taxuskever bestrijden.
4. Taxus wordt geel na planten
Uw nieuwe taxus wordt geel? Of u heeft uw taxus verplant en merkt dat hij niet goed aangroeit maar juist gaat verkleuren? Zoals benoemd kan dat te maken hebben met uitdroging. Een andere reden is dat de taxus niet op de juiste manier aangeplant is. De wortels dienen net onder de grond te staan, dus zeker niet te diep.
Oplossing: voorkomen is beter dan genezen, dus wanneer u een taxushaag wilt aanleggen dan leest u het beste onze tips over taxus inplanten en taxus verplanten. Staat uw taxus al in de grond en heeft u voldoende (maar ook niet te veel) water gegeven? Mogelijk staat de kluit van de taxus te diep. U kunt deze dan het beste uitgraven en hoger in de grond zetten.
Kan gele taxus weer groen worden?
Ja, dat kan! De taxus is erg vitaal en zal in de meeste gevallen herstellen als u de juiste actie onderneemt en het probleem (nog) niet te groot is. Taxusluizen kunt u bijvoorbeeld in een vroeg stadium ontdekken, door regelmatig de plant open te trekken en te controleren. Voor persoonlijk advies mag u altijd contact met ons opnemen, dan kijken we of we u kunnen adviseren. Ook het vervangen van de taxushaag behoort tot de mogelijkheden.
Gele taxus herstelt niet? Vervangen!
Vaak ziet u na het geel worden van de taxus, dat hij steeds meer naalden laat vallen en/of bruin kleurt. Mocht (een deel van) de taxus zo ver heen zijn dat hij geen nieuwe naalden vormt? Dan kunt u deze vervangen.
Bij Haag-planten.nl koopt u uw nieuwe taxus op de gewenste hoogte, van 20 tot 340 centimeter. Zo kunt u een gat in uw haag direct opvullen. Maak optioneel gebruik van onze inplantservice, zodat u zeker weet dat de taxus op den duur niet gaat verkleuren door een verkeerde manier van inplanten. U geniet van 3 maanden hergroeigarantie.