Ziet u dat uw taxushaag of taxus bollen aangevreten zijn? Mogelijk heeft u last van de taxuskever! Of beter gezegd, de larven van de taxuskever. Deze vervelende beesten vreten uw taxushaag kaal. Gelukkig zijn er manieren om de (larven van) taxuskever te bestrijden. We vertellen u hoe u dit effectief aanpakt.
Help, last van taxuskever?!
De taxuskever is zoals de naam al doet vermoeden gek op taxusplanten (Taxus Baccata). Ze staan tevens bekend onder de naam gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus Sulcatus). Naast taxus smullen ze ook van andere haagplanten, zoals de beukenhaag, kardinaalsmuts, liguster, rododendron en laurier. Het zijn meestal de larven die de grootste schade aanrichten, dus het is belangrijk om de taxuskever in een vroeg stadium te herkennen en te bestrijden.
Algemene symptomen:
- Plant verliest zijn frisgroene kleur
- Plant lijkt langzaam aan af te sterven
- Vraatschade aan naalden/bladeren
Eitjes van taxuskever herkennen en bestrijden
Onder het mom: ‘beter voorkomen dan genezen’, kunt u de eitjes van de taxuskever het beste zo snel mogelijk afvoeren in een gesloten zak. U vindt de bolletjes in de grond op en nabij de wortelhals van de planten.
De eitjes zijn eerst wit van kleur (circa 0,7 mm) en worden bruin in een later stadium. De eitjes worden gelegd van juni tot begin oktober. Ga ervan uit dat u er veel vindt, want ze leggen vaak honderden eitjes.
Larven van taxuskever herkennen
De meeste eitjes van de taxuskever komen binnen twintig dagen na leggen uit. De larven van taxuskevers zijn goed herkenbaar door hun licht witte en soms half doorzichtige kleur, dit met een oranjebruine kop. Vaak krullen ze zich op in een U-vorm. Lapsnuitkevers hebben geen poten, engerlingen (die er veel op lijken, maar liever in het gazon zitten) hebben dit wel.
Wanneer u overigens nog geen larven gespot heeft, maar merkt dat de taxus de groene kleur verliest, en langzaam lijkt af te sterven, dan is het een goed idee om rustig aan de grond los te maken rondom de stam. Mogelijk dat u dan de taxuskever larven in de grond ziet zitten. U kunt ook schade aan de wortels en stam aantreffen.
Taxuskever herkennen
Wanneer de larven zich verpoppen dan veranderen ze in een taxuskever. Deze kever is bruinzwart en heeft gelige vlekjes. Ze zijn circa 1 centimeter groot. Het zijn ware nachtdieren, waardoor ze overdag dus nauwelijks te zien zijn.
Het goede nieuws is dat de taxuskever niet zo veel schade aanbrengt als de larven: ze richten vraatschade aan (vooral bij haagplanten met bladeren – ronde happen aan de randen van de bladeren), maar vaak herstelt de plant van zichzelf. Het slechte nieuws is dat de taxuskever eieren kan leggen, waardoor het probleem zich steeds weer blijft herhalen en u niet van de plaag afkomt.
(Larven van) taxuskever bestrijden
Wilt u (de larven van) de lapsnuitkever bestrijden? Daar zijn verschillende manieren voor. We vertellen u over de mogelijkheden.
1. Taxuskever larven bestrijden met kippen
Scharrelkippen zijn gek op insecten, waaronder de taxuskever en de larven van de taxuskever. Een goed moment om een aantal scharrelkippen lekker hun gang te laten gaan. Zo kiest u voor een duurzame manier van bestrijding en heeft u meteen verse eieren! En dat is een stuk smakelijker dan die aangevreten planten!
2. Taxuskever en larven bestrijden met bestrijdingsmiddel
U kunt daarnaast ook bestrijdingsmiddel gebruiken. Er zijn verschillende (ecologische) middelen op de markt die specifiek bedoelt zijn voor het bestrijden van de larven. Daarnaast is er ook bestrijdingsmiddel verkrijgbaar voor de taxuskevers.
3. Taxuskever bestrijden met knoflook
Knoflook is een waar wondermiddel als het aankomt van plaag bestrijding in de tuin. Onder meer taxuskevers, maar ook slakken, houden hier echt niet van. U kookt hiervoor gekneusde knoflook tien minuten in een liter water. Dit knoflookwater spuit u vervolgens met een plantenspuit op de taxusplanten. Herhaal dit proces iedere twee weken, dan is de kans groot dat u van de taxuskever afkomt.
4. Aaltjes tegen taxuskever
Aaltjes zijn een goede uitkomst als het aankomt op het bestrijden van de taxuskever. Zo zijn er aaltjes in de vorm van houten planken die groeven bevatten. Daarin zit een speciale gel met aaltjes. De taxuskever schuilt overdag onder het plankje en wordt op die manier geïnfecteerd door de aaltjes. Daarna sterven ze af. Daarnaast kunt u ook aaltjes verspreiden over de plek waar de larven zitten.
Taxuskever voorkomen
De taxuskever kan op verschillende manieren in uw tuin komen en zich voortplanten door eitjes te leggen. Het snoeien van de taxus en daarnaast ook het taxus bemesten dragen bij aan een sterkere en vitale plant, waardoor de kans om getroffen te worden kleiner is. Uiteraard is actie ondernemen altijd een goed idee wanneer u last heeft van een plaag, want hoe sterk de plant ook is, hij kan altijd aangetast worden.
Verder kan het zijn dat u ongezonde planten koopt bij een kweker, waarbij er al een larve in de kluit zit. Zo begint het probleem al bij het planten van de taxus. Wilt u nieuwe taxus kopen? Kies dan voor een gevestigde kweker. Bij Haag-planten.nl bieden we taxusplanten die op een vitale manier gekweekt zijn, en die u dus met een gerust hart in uw tuin kunt (laten) planten.