Verzorging

Hoe onderhoud ik een taxus?

Heeft u een taxushaag in de tuin die er prachtig bij staat, en wilt u dit graag zo houden? Gelukkig is de Taxus Baccata een vitale plant die met een beetje liefde en de juiste verzorging jaar in jaar uit blijft stralen. Toch is wat taxus onderhoud zo op zijn tijd geen slecht idee. We vertellen u graag hoe u taxus onderhoud aanpakt.

Taxus Baccata onderhoud

Grote kans dat u specifiek op zoek bent naar informatie over het onderhoud van de Taxus Baccata. Deze soort is namelijk de meest voorkomende taxus soort in Nederlandse tuinen. Hij is erg sterk, groeit circa 25 tot 35 centimeter per jaar en is eenvoudig bij te houden.

Taxus onderhoud na inplanten

Nadat uw taxushaag geplant is zorgt u ervoor dat de planten in de beginperiode wat extra water krijgen. Zo kunnen ze goed wortelen en groeien, wat een stevige basis voor de toekomst is. Wilt u de taxus verplanten op de juiste manier? Dit doet u het beste in september of oktober. U leest er meer over in ons artikel Hoe en wanneer taxus verplanten.

Taxus regelmatig snoeien

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is snoeien, dat geldt voor iedere haagplant. U kunt de taxus het beste tweemaal per jaar snoeien, bij voorkeur in april en september. Optioneel kunt u tussentijds toppen als u de taxushaag te hoog vindt. Vermijd zeker het snoeien in periodes van vorst of extreme hitte. Jonge taxus mag bovendien niet aan de bovenkant gesnoeid worden in het eerste jaar na aanplanten.

Het snoeien van taxus doet u met een scherpe (elektrische) heggenschaar, waarbij u de zijkanten in een lichte kegelvorm snoeit, zodat het zonlicht overal bij kan. Een uitgebreid stappenplan leest u in het artikel over Taxus snoeien.

Verwilderde taxus terugsnoeien

Gaat het om een verwilderde taxus die uit proportie is gegroeid? Goed nieuws! De taxus kan namelijk teruggesnoeid worden tot op de stam. U hoeft bij het snoeien dan ook nooit bang te zijn dat u de plant beschadigt, want hoe ver hij ook teruggeknipt wordt, hij zal normaliter altijd weer uitlopen. Kortom, de taxus kan tegen een grote onderhoudsbeurt!

Taxus verzorgen met bemesting

Ook bemesting is natuurlijk een essentieel onderdeel van de verzorging. Dat geldt zowel bij het inplanten of verplaatsen van de taxus, als bij het jaarlijks onderhoud. U kunt de taxus het beste bemesten nadat u gesnoeid heeft, dus ook twee keer per jaar.

Dat bemesten kunt u doen met koemestkorrels of hagenmeststof. U strooit de mest(korrels) rondom de plant en vermengt dit lichtjes met de bovenste laag grond. Nu geeft u voldoende water, zodat de mest oplost en opgenomen kan worden door de wortels. Meer informatie leest u in ons artikel over Taxus bemesten.

Taxus controleren op ongedierte

Als u toch bezig bent met het taxus onderhoud, dan is het ook slim om geregeld te controleren op ongedierte. Dit kunt u bijvoorbeeld tijdens het snoeien doen, met een extra check in de zomer.

De taxus kan bijvoorbeeld last krijgen van taxusluizen, die zichtbaar zijn als u de takken uit elkaar trekt. Het zijn zwarte en minuscule beestjes die met bestrijdingsmiddel weg te krijgen zijn. En dat is belangrijk, want ze zuigen de sappen uit de takken, wat kan leiden tot verval van uw taxushaag.

Ook het vinden van taxuskevers of de larven daarvan kan duiden op een (beginnende) plaag, waarbij zo snel mogelijk actie ondernemen aanbevolen is. De larven van de taxuskever zijn dik en witgelig, en de kevers zelf – die veel eitjes leggen – zijn bruinzwart met gele vlekken. Hier komen aaltjes of andere bestrijdingsmiddelen goed van pas.

Waterpeil in de gaten houden

Een taxus houdt absoluut niet van natte voeten en kan daardoor bruin uitslaan of helemaal afsterven. Wanneer er geruime tijd zware regen valt dan is dat een risico voor de taxus. In de meeste gevallen zal dat zich vanzelf oplossen, maar wanneer de grond hard is en het water niet weg kan dan is een drainagesysteem aanleggen toch wel slim.

Met droogte heeft de plant minder moeite, al is extra water geven in een periode van extreme hitte wel aanbevolen. Ook jonge planten dienen, zoals benoemd, wat extra water te krijgen na het aanplanten.

Het is natuurlijk lastig zeggen of uw plant te droog of te nat staat. Wat u kunt doen is twee vingerkootjes diep in de grond steken. Blijft er geen grond aan de vinger zitten, dan is het erg droog. Mengt u zich in een modderpoel, dan is het erg nat. Vaak ziet u langdurige droogte of natheid terug aan de taxus, deze kan bruin of geel uitslaan. Dan weet u dat het tijd is om actie te ondernemen.

Onderhoud taxus bij bruine of gele plekken

Een te droge of te natte taxusbodem, alsook ongedierte, kunnen leiden tot gele en/of bruine plekken in de Taxus Baccata. En dat is natuurlijk niet wenselijk. Als u ongedierte ontdekt heeft dan is het wat makkelijker om de oorzaak te benoemen, maar soms is het ook een beetje onduidelijk waarom de taxus nu precies deze verschijnselen vertoont.

Om u te helpen bij dit probleem hebben we specifieke artikelen geschreven over Taxus wordt geel en Taxus wordt bruin. Wanneer dit het geval is raden we u aan om de artikelen te lezen, zodat u weet hoe u de verschillende problemen herkent en oplost.

Nieuwe taxus planten? Haag-planten.nl

Bent u iets te laat begonnen aan het onderhoud van uw taxus en is het zo slecht met de plant gesteld dat hij niet meer te redden is? Of heeft u nog geen taxushaag en was u simpelweg benieuwd wat u aan onderhoud kunt verwachten? Voor nieuwe Taxus Baccata planten kunt u terecht bij Haag-planten.nl!

U koopt uw frisse taxushaag direct op de gewenste hoogte (tot 340 centimeter) en kunt deze optioneel door ons laten inplanten. Met onze inplantservice krijgt u 3 maanden hergroeigarantie.

Taxushaag / Taxus Baccata

3.95225.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *