De Taxus Baccata is van zichzelf een prachtige groene haagplant, die zelfs het hele jaar door groen blijft. Als uw taxus bruin kleurt dan kan dat verschillende redenen hebben. Een goed moment om daarop in te zoomen, zodat u de oorzaken en oplossingen weet van het bruin worden van uw taxus.
Waarom wordt taxus bruin?
Hieronder sommen we kort de oorzaken op waardoor de taxus bruin kleurt. Daarna lichten we de oorzaken verder toe en vertellen we u uiteraard ook over de oplossing van het probleem.
- Wateroverschot
- Te kort aan kalk
- Larven taxuskevers
- Water te kort (droogte)
- Verkeerd aangeplant
1. Wateroverschot taxus
Als de taxus ergens niet tegen kan, dan is dat een te natte bodem. Dat is dan ook de meest voorkomende reden dat uw taxus bruin uitslaat. Heeft u uw taxus de afgelopen tijd veel water gegeven? Stop daar dan direct mee. Daarnaast kan het ook zijn dat het veel geregend heeft en dat het water niet kan weglopen.
Taxus bruin winter? Dit kan naast overmatige regen ook komen door vorst. De grond wordt hard, water loopt niet weg. In het najaar is het vrijwel nooit nodig om uw taxushaag extra water te geven.
Dat water niet kan weglopen heeft vaak ook te maken met een te dichte grond. Hierdoor kunnen de wortels van de taxus niet voldoende zuurstof krijgen. Dit kunt u dan tevens herkennen aan de wortels van de taxus, die een soort van blauwkleurig kunnen uitslaan. Tevens kan het vliesje van de wortels loslaten.
Oplossing: drainage is aanbevolen. Hiervoor kunt u een drainagesysteem laten installeren. Interessant om te weten is dat wateroverschot bij taxus voornamelijk voorkomt bij nieuwbouwhuizen. Hier hebben kort geleden zware machines rondgereden die de bodem aangedrukt hebben, waardoor het water niet goed weg kan. Het helpt daarom ook om de grond goed los te maken.
2. Kalk tekort taxus
De taxus houdt van een kalkrijke grond. Als er te weinig kalk in de grond zit dan wordt de bodem zuur, wat kan leiden tot bruinkleuring van de taxus. De ideale pH-waarde van de grond is voor taxus tussen de 5,5 en 8.
Oplossing: bemest de grond met kalkrijke voeding. Indien u niet zeker weet of dit de oorzaak is van de bruinkleuring van de taxus, dan kunt u een bodemanalyse laten uitvoeren. Zo weet u of de pH-waarde goed of niet goed is.
3. Last van larven taxuskevers
Taxuskevers zelf kunnen schade aanrichten aan uw taxus, en dan hebben we het met name over de larven van taxuskevers. Zij vreten van de wortels, waardoor de taxus de groene kleur langzaam aan kan verliezen. Uiteindelijk kan de taxus zelfs helemaal afsterven. Onderneem zo snel mogelijk actie om uw taxushaag te redden.
Oplossing: bestrijd de taxuskever larven met behulp van aaltjes of andere biologische bestrijdingsmiddelen. Lees verder in het artikel over het bestrijden van de taxuskever.
4. Taxus bruin door droogte
Hoewel de taxus niet van natte voeten houdt, heeft hij wel water nodig. Wanneer er een erg droge periode is geweest, dan kan het zijn dat uw taxus last heeft van watertekort. Dit geldt voornamelijk in de beginfase, als de haag net geplant is. We vertellen zo meteen nog wat gedetailleerder over taxus die net geplant is.
Oplossing: indien er een periode van extreme droogte is geweest, dan voldoet het om de grond licht los te maken en de taxus water te geven.
5. Taxus bruin na verkeerd aanplanten
Wordt de taxus bruin na aanplanten? Dan is er iets niet helemaal goed gegaan. Zo kunnen de planten te diep of juist te ondiep zijn gezet. Ook kan er géén of verkeerde aanplantgrond gebruikt zijn. Verder kan het zijn dat de taxus onvoldoende groeiruimte heeft (strakke grond onder wortels), of dat de kale wortels te lang boven de grond hebben gelegen voordat ze geplant zijn. Daardoor zijn ze uitgedroogd.
Oplossing: van september tot mei (najaar) is een goed moment om de taxus te planten of te verplanten. Gedurende deze periode kunt u de taxus uitgraven, de grond goed losmaken, de juiste aanplantgrond gebruiken en de taxus op de juiste diepte zetten. Daarnaast dient een jonge taxus in het begin wat meer water te krijgen. U leest hier verder over het hoe en wanneer taxus planten en over het hoe taxus verplanten.
Kan bruine taxus weer groen worden?
Gelukkig kan bruine taxus in de meeste gevallen weer herstellen! Wanneer u merkt dat er bruine plekken in de taxus ontstaan dient u zo snel mogelijk actie te ondernemen. Weet u niet waar het probleem hem in zit? Neem dan gerust contact met ons op. We luisteren graag naar uw situatie en geven u persoonlijk advies.
Bruine taxus herstelt niet, vervangen?
Wanneer uw taxus helemaal bruin is gekleurd, dan is de kans groot dat hij niet meer te redden is. In dit geval zult u de betreffende taxusplanten moeten vervangen. Hierbij kiest u bij voorkeur voor planten die op een vitale manier gekweekt zijn, zoals bij Haag-planten.nl.
U koopt uw taxus bij ons direct op de juiste hoogte, van 20 tot 340 centimeter. Zo kunt u die bruine taxus in uw taxushaag eenvoudig opvullen met een kersverse en groene taxus, of en complete nieuwe taxushaag bestellen.
TIP: maak gebruik van onze inplantservice, zodat u zeker weet dat uw taxus op termijn niet bruin wordt door het op een verkeerde manier inplanten. U geniet bovendien van 3 maanden hergroeigarantie.