Inplanten

Hoe en wanneer taxus verplanten?

We vertelden u eerder al over het hoe en wanneer taxus planten. Maar wat als uw taxus al in de grond staat en u deze wilt verplanten? Dat kan, mits u dit op de juiste manier aanpakt! We hebben een aantal tips voor u in petto. Volg deze adviezen en het stappenplan voor het verplanten van de taxus. Succes!

Wanneer taxus verplaatsen?

De taxus kunt u het beste verplanten in het najaar, tussen eind september en begin april. Het beste moment is rond oktober, omdat de grond op dit moment nog redelijk warm is. Vriest het, of is er (nacht)vorst op komst? Dan kunt u de taxus beter niet verplanten. Wacht totdat de vorst uit de grond is.

Taxus verplanten voorjaar? Dat is niet zo’n goed idee. Dat komt omdat het dan erg droog is, waardoor de taxus niet goed kan settelen op de nieuwe plek. Hij heeft dan veel extra water nodig, maar krijgt ook weer snel last van te droge voeten. Simpel gezegd is daardoor de bodemconditie niet optimaal voor goede worteling en aangroei.

Wanneer taxus verplanten? September tot oktober heeft de voorkeur, en anders op een ander moment in het najaar als het niet vriest.

Hoe taxushaag verplanten?

Gaat u aan de slag met het verplanten van taxushaag? Houd er alvast rekening mee dat dit een flinke klus is, omdat de taxus zich diep wortelt. Hier geldt dan ook: hoe ouder de taxus, hoe lastiger het verplanten. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet mogelijk is. Wat u nodig heeft is een (grote) spade en aanplantgrond. Als de taxus wat groter is dan komt een extra paar handen ook wel van pas.

  1. Bekijk eerst hoe breed de wortels van de taxus zijn. Dit doet u door een gat met een diameter van ongeveer 1 tot 2 meter rond de taxus te graven. Begin liever wat breder en werk terug, zodat u de wortels niet beschadigt. U checkt nu hoe groot de wortels van de taxus zijn, zodat u weet hoe breed en diep de aanplantgeul voor de nieuwe taxushaag moet worden.
  2. Nu u weet hoe breed die wortels liggen, dient u een geul te graven waar de nieuwe taxushaag komt te staan. Doe dit overigens dezelfde dag nog, want u wilt niet dat de wortels van de taxus bloot liggen. U maakt de nieuwe geul ongeveer 2x zo groot als de wortels van uw taxushaag. Dit op basis van de gegevens die uit stap 1 kwamen.
  3. Bereid de nieuwe plek voor. Meng de grond in de aanplantgeul met aanplantgrond. Zorg voor een goede bemesting door in ieder geval compost en kalk toe te voegen.
  4. Graaf nu de volledige taxushaag uit en laat – indien van toepassing – de wortels zo veel mogelijk in elkaar verweven zitten. Verplaats de taxushaag naar de aanplantgeul. Mogelijk kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken. U kunt de wortels loswrikken door eerst de zijkanten uit te graven en daarna een grote spade onder de wortels te zetten, en deze langzaam los te wrikken. Bij een grote taxus kan een ander rustig trekken aan de bovenkant van de taxus om zo samen de taxus uit de grond te krijgen.
  5. Nadat de taxushaag in de aanplantgeul is gezet, maakt u de gaten dicht. U stampt de aarde lichtjes aan en geeft een flinke portie water van 5 tot 10 liter.

Voilà, uw taxushaag is verplant! Vergeet natuurlijk niet om ook de oude geul op te vullen, bijvoorbeeld met grond of met andere planten.

Hoe solitaire taxus verplanten?

Voor het verplanten van solitaire taxus of taxusbollen, gebruikt u hetzelfde stappenplan als hierboven. Omdat het hier om een enkele taxus gaat, is dit minder werk dan het verplanten van een complete taxushaag.

Grote of oude taxus verplanten

Hoe ouder de taxus, hoe verder hij geworteld is. Dat maakt het verplanten dan ook een stuk lastiger. Denk er dus goed over na of u wel werkelijk wilt verplanten. En houd er rekening mee dat het gat om de wortels dan groter en dieper is.

Een oude taxus hoeft overigens niet per se groot te zijn, want taxus verdraagt gemakkelijk flinke snoei. Wilt u een grote taxus verkleinen en verplanten? Dan kunt u bijvoorbeeld in het voorjaar taxus ver terugsnoeien, en vervolgens deze kleinere taxusplanten in het najaar verplaatsen. Lees hier meer over taxus snoeien.

Nieuwe taxus kopen

Ziet u het verplanten van taxus niet zitten? Dan kunt u het beste een hovenier inschakelen voor deze klus. Mocht uw huidige taxus niet vitaal zijn dan kunt u er daarnaast voor kiezen om nieuwe taxus te planten. Ook wanneer het verplanten van uw taxus niet voldoende opvulling biedt, dan kunt u extra taxusplanten kopen. Daarvoor kunt u terecht bij Haag-planten.nl.

Wij verkopen sterke taxus uit eigen kwekerij, die direct op de gewenste hoogte te bestellen zijn, van 20 tot 340 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Bekijk hieronder onze taxus of neem contact met ons op voor meer informatie.

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *