Verzorging

Wanneer kalk bij taxus?

Heeft u prachtige Taxus Baccata in de tuin staan en bent u benieuwd wanneer u deze kalk moet geven? Of lijdt uw taxus aan bruine of gele plekken en vraagt u zich af of kalk geven de oplossing is? Daar vertellen we u in dit artikel graag wat meer over.

Wanneer taxus kalk geven?

De taxus is een kalkminnende plant, oftewel een plant die het beste groeit in kalkrijke (alkalische) grond. Doordat het juiste moment om de taxus kalk te geven dus echt aan de bodem ligt, is het soms lastig te zeggen wanneer kalk strooien wenselijk is. Het komt eigenlijk pas met zekerheid naar voren als er een bodemmonster genomen wordt van de grond waarin de taxus staat. Gelukkig zijn er wel een aantal richtlijnen en herkenningspunten waarmee u rekening kunt houden.

Jaarlijks kalk strooien taxus

Een jaarlijkse verrijking met kalk is zeker geen slecht idee. U kunt dit simpelweg kopen in de meeste tuincentra. Meestal houdt u een richtlijn van 1,5 kilo de 10 vierkante meter aan, maar de hoeveelheid kan verschillen. Lees daarom altijd de verpakking en volg de gebruiksaanwijzing. De kalk kunt u het beste in de maand oktober of september strooien.

  • Hoe vaak taxus kalk geven: 1 keer per jaar
  • Wanneer kalk geven: oktober of september

Tekort aan kalk herkennen

Of u nu wel of geen jaarlijkse kalk strooibeurt doet, wanneer de taxus een tekort aan kalk heeft dan zal u dit uiteindelijk gaan zien aan uw taxus. Deze kan dan langzaam aan bruine plekken krijgen. Ook gele plekken komen wel eens voor, maar meestal worden ze dus bruin.

Belangrijk om te weten is dat het bruin worden van taxus zeker niet altijd aan een kalk tekort hoeft te liggen. Er zijn ook tal van andere oorzaken, zoals ongedierte, extreme hitte of juist hele natte voeten. Wanneer uw taxus bruin wordt raden we u aan om het artikel Taxus wordt bruin te lezen. Hierin vertellen we over oorzaken en oplossingen, zodat u bijvoorbeeld andere oorzaken kunt uitsluiten.

Bodemmonster taxus nemen

De ware tuinmannen en -vrouwen onder ons willen wellicht zeker weten wanneer het tijd is voor een dosis kalk. Zij kunnen een pH-meter kopen, online of in een tuincentrum. U scoort deze al voor een tot enkele tientjes en gebruikt ze eenvoudig door de meetapparatuur in de grond te zetten. Daarnaast kunt u natuurlijk ook een specialist inhuren die een bodemmonster neemt en op basis daarvan een advies kan uitbrengen.

Risico te weinig kalk voor taxus

Zoals benoemd is het grootste risico van te weinig kalk het bruin worden en op den duur compleet verdorren van de taxus. Iets dat u liever wilt voorkomen. Vaak is de taxus ook nog wel te redden door de bodemconditie op peil te brengen. Indien dit echter niet het geval is dan kunt u er ook voor kiezen om uw taxushaag te vervangen.

Nieuwe Taxus Baccata kopen via Haag-planten.nl

Bij Haag-planten.nl kunt u terecht voor sterke taxus die vitaal is gekweekt in onze eigen kwekerij in Lunteren. U koopt deze direct op de gewenste hoogte, van 20 tot 340 centimeter. Zo gaat u direct voor een mooie haag die snel en compact dichtgroeit. Optioneel kiest u voor onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0064.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *