Algemeen

Hoe snel groeit Portugese laurier?

De Portugese laurier, oftewel de Prunus Lusitanica Angustifolia, is een graag geziene haagplant in Nederlandse tuinen. Hij is winterhard, het hele jaar door groen en is eenvoudig bij te houden. Maar hoe snel groeit de Portugese laurier én zijn er acties die u kunt nemen om hem sneller te laten groeien? Daar vertellen we in dit artikel meer over.

Portugese laurier groeisnelheid

De Portugese laurier groeit gemiddeld zo’n 15 tot 30 centimeter per jaar. Dat zou neerkomen op ruim 1 centimeter tot 2,5 centimeter per maand. De groei gaat echter niet het hele jaar door even snel. In het voorjaar zet de Portugese laurier een groeispurt in, die aanhoudt tot de langste dag van het jaar (rond 21 juni).

Hoeveel groeit Portugese laurier per jaar? 15 tot 30 centimeter!

Groeit Portugese laurier snel?

De Portugese laurier komt met zijn uitstraling goed overeen met andere laurier soorten (laurierkers). Zetten we de Prunus Lusitanica Angustifolia (Portugese laurier) tegenover Prunus Laurocerasus soorten zoals de Novita, Caucasica en Rotundifolia laurier, dan valt op dat die Laurocerasus soorten harder groeien, tot wel 40 centimeter per jaar.

Vergeleken met andere soorten haagplanten, zoals de beukenhaag, ligusterhaag en Hedera haag, is Portugese laurier relatief traag. Deze soorten groeien namelijk wel 40 tot 60 centimeter per jaar. Wie de Portugese laurier juist te snel vindt groeien, die kiest beter voor Euonymushaag of Buxushaag, die tot zo’n 15 centimeter per jaar groeien.

Vergelijken we dus met andere haagplanten, dan kunnen we de groeisnelheid van Portugese laurier als gemiddeld bestempelen.

Kan ik Portugese laurier sneller laten groeien?

Zoals benoemd is de Portugese laurier groei per jaar zo’n 15 tot 30 centimeter. Dat verschil zit hem vooral in de conditie van de laurier, maar hangt ook af van de standplaats en de hoeveelheid zon en water die krijgt. Helaas is er geen wondermiddel dat direct de groei op gang brengt, maar u kunt wel een aantal algemene tips volgen qua verzorging om het groeien van de Portugese laurier te stimuleren. Hieronder een aantal tips!

1.      Snoeien van de Portugese laurier

U zou misschien denken dat voor een snelle groei het beter is om niet te veel te snoeien. U knipt er immers vanaf, waardoor de lengte afneemt. Het is echter belangrijk om te weten dat snoeien er juist voor zorgt dat de plant sneller vertakkingen aanmaakt, waardoor die sneller mooi en compact dichtgroeit. Wanneer u snoeit kunt u dus slechts een klein beetje weghalen, maar het is dus wel slim om dit te doen!

Zorg dat u dit doet in het voorjaar (maart of april), net voordat de takken gaan uitlopen. Een tweede snoeibeurt in augustus of september is optioneel, maar kan eventueel ook overgeslagen worden. Snoei nooit met vorst of in de brandende zon, want dan heeft de plant meer moeite met herstellen, wat de groei niet ten goede komt. U leest hier meer tips en een stappenplan voor het snoeien van Portugese laurier.

2.      Goede bemesting

In het voorjaar is het tevens een goed idee om de Portugese laurier te bemesten. Dit doet u het beste met organische mestkorrels, zodat de bodem meer rijke voedingsstoffen bevat. Sowieso zal de plant door bemesting vitaler zijn, waardoor die ook minder risico loopt op ziektes die de groei juist kunnen tegenhouden. U leest hier meer over Portugese laurier bemesten.

3.      De juiste waterconditie

De Portugese laurier heeft een hekel aan natte voeten en kan er zelfs slechter door gaan groeien. U zou misschien denken dat in droge periodes extra veel water geen kwaad kan, maar het tegendeel is waar. Natuurlijk moet u de plant niet laten uitdrogen, maar zorg ervoor dat u de grond licht vochtig maakt en niet aan overbewatering doet. Als de Portugese laurier sowieso langdurig nat staat en het water kan niet weg, dan is het slim om na te denken over een drainagesysteem.

4.      Algehele check en goede condities

Het is slim om de Portugese laurier eens in de zoveel tijd op plagen en ziektes te controleren. Hoewel deze haagplant niet heel vatbaar is voor ongedierte en schimmel, kan hij altijd te maken krijgen met vervelende aandoeningen. Zo kan schimmelvorming ontstaan bij overmatige natheid, maar kunnen rupsen en bladluizen de plant ook aantasten. De plant kan last krijgen van hagelschot of de bladvlekkenziekte.

Ziet u dat de bladeren geel of bruin kleuren, krullen, zwarte vlekken krijgen of uitvallen? Lees dan zeker even verder over laurier heeft bruine bladeren of gele bladeren, en onderneem zo snel mogelijk actie. De oplossingen per oorzaak hebben we in deze artikelen namelijk uitgebreid omschreven.

5.      Kiezen voor vitale kweek

Als Portugese laurier op een gezonde manier gekweekt is, dan is deze van zichzelf al sterker en zal de kans op ziektes kleiner zijn. Daarentegen neemt juist wel de kans toe dat de Portugese laurier goed groeit, zowel in de zon als in de (half)schaduw. We raden u daarom altijd aan om bij een betrouwbare kweker te bestellen.

Gezonde Portugese laurier bestellen

Bij Haag-planten.nl leveren we onder meer Portugese laurier uit onze eigen kwekerij in Lunteren. Daar verzorgen we de planten tot in de puntjes, zodat wij kunnen garanderen dat het sterke planten zijn van zichzelf. U kunt bij ons optioneel gebruik maken van de inplantservice en geniet dan ook nog eens van 3 maanden hergroeigarantie!

Maar dat niet alleen, want u kiest de planten direct op de gewenste hoogte, van 20 centimeter tot zelfs 280 centimeter. Vindt u de Portugese laurier dus te traag groeien? Kies dan direct voor de haag in de gewenste hoogte!

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *