De prachtige laurierplant staat er vaak stralend bij, omdat deze eyecatcher goed tegen zon en schaduw kan. Maar helaas, net als andere haagplanten kan ook de laurier te maken krijgen met bruine bladeren. Wat zijn de mogelijke oorzaken, en wat de oplossingen? Dat leest u in dit artikel!
Laurierkers of Portugese laurier met bruine bladeren?
Zowel de laurierkers (Prunus Laurocerasus soorten) als de Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia) worden in de volksmond laurier genoemd, terwijl het twee verschillende soorten zijn. Hun bladeren en groeiwijze komen echter goed overeen, waardoor de bruine bladeren dezelfde oorzaak kunnen hebben.
(Portugese) laurier bruine bladeren: oorzaken + oplossingen
De laurier kan om verschillende redenen bruine bladeren hebben, die we graag aan u toelichten aan de hand van de manier waarop de bruinkleuring zich uit. Daarnaast vertellen we u hoe u kunt handelen in de verschillende situaties van laurier bruinkleuring.
Bruine bladeren laurier door droogte of natheid
De laurier mag niet te nat en niet te droog staan. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer de laurier te nat staat dan kunnen de wortels gaan rotten. Soms worden de bladeren geel, soms bruin. Een drainagesysteem is aanbevolen.
Staat de laurier juist te droog (vaak tijdens warme zomer of vrieswinter), dan kan hij ook gelige en op den duur bruine bladeren gaan vertonen. De oplossing ligt bij een goede voorbereiding op de winter en het in de ochtend bewateren in de zomer.
Goede verzorging het hele jaar door is aanbevolen, om de plant voor te bereiden op deze weersomstandigheden. Vaak kleuren de bladeren eerst geel alvorens ze bruin worden. U leest hier meer over in het artikel: Mijn laurier heeft gele bladeren, hoe komt dat?
Bruine randen laurier door hagelschot of bladvlekkenziekte
Hagelschot is een ziekte waarbij het lijkt alsof er hagel door de bladeren heen is geschoten. Het blad vertoont dus kleine gaten, met opvallende bruine randen. Daarnaast zijn er ook ‘beginnende gaten’ te spotten. Deze zijn herkenbaar aan hun bruinige vlekken op het groene of geelgekleurde blad. Wanneer er geen gaatjes in de bladeren ontstaan, maar wel bruine vlekken aan de onderzijde van het blad, dan kan het ook gaan om de bladvlekkenziekte.
Zowel de hagelschotziekte als bladvlekkenziekte beginnen vaak onderaan de plant, omdat de schimmel door de regenbuien op de lager gelegen bladeren terecht komt. U kunt dit in de meeste gevallen oplossen door de aangetaste bladeren te verwijderen. Zorg voor een schone snoeischaar zodat u geen andere delen van de plant besmet. Mocht dit niet helpen dan biedt een (biologisch) schimmeldodend middel uitkomst.
Bruine laurierbladeren door ongedierte
Ongedierte smult nog wel eens een hapje mee van de laurier. Bladluizen zuigen bijvoorbeeld letterlijk het leven uit de plant, omdat ze zich middels stekende monddelen (stiletten) voeden met de plantsappen. Dit resulteert in aangevreten bladeren die tevens last kunnen krijgen van gele verkleuringen en (donker)bruine vlekken.
Ook wolluizen zijn gek op de laurier, en nestelen zich in de zomer of lente aan de onderkant van het gebladerte en scheiden honingdauw af, wat vervolgens weer schimmels aantrekt. Het blad kleurt bruinzwart (ook wel roetige schimmel genoemd).
Dan hebben we ook nog de lauriervlo, een vervelend beestje dat in het voorjaar en de vroege zomer ook aantasting kan veroorzaken. De poppen van de lauriervlo zuigen tevens sap uit het blad, wat voor lelijke bruine vlekken en het omkrullen van de bladeren zorgt. Wat opvalt is dat dat omkrullen vaak maar aan één kant van het blad gebeurt.
Tot slot de taxuskever. De naam doet misschien vermoeden dat hij niet te vinden is op de laurier, maar niets is minder waar. De bladeren krijgen een verdorde en bruine uitstraling, die begint aan de buitenkant van het blad.
Wanneer u last heeft van dergelijk ongedierte en gevolgen dan haalt u de aangetaste delen zo snel mogelijk weg. Wanneer de plaag te erg is dan kunt u gebruik maken van insecticiden. Bij problemen met de taxuskever wordt vaak ingezet op aaltjes.
De juiste bemesting van de laurier
Sowieso is het belangrijk om uw laurier vitaal te houden, zodat de haagplant zo goed mogelijk bestand is tegen allerlei invloeden. Goede laurier bemesting is van belang, en daarbij komen mineralen als magnesium, ijzer en kalium van pas.
Bij een tekort aan kalium kan de laurier last krijgen van bruine bladeren. Hierbij treedt het verschijnsel eerst bij de randen van het blad op. Daarna kan het gehele laurierblad bruin kleuren. Geef uw laurier extra voeding en haal aangetaste bladeren weg.
Is mijn laurier te redden?
Wanneer u waarneemt dat uw laurier steeds verder aangetast wordt en wanneer u heeft geprobeerd om het probleem op te lossen, maar zonder succes, dan hoeft u zich niet meteen grote zorgen te maken. In de meeste gevallen is de laurier namelijk nog te redden! Deze eyecatcher kan namelijk teruggesnoeid worden tot op het kale hout.
Een drastische snoeibeurt en een portie geduld zorgen er dan ook vaak voor dat uw laurier na verloop van tijd weer gaat stralen. Heeft u geen zin om hierop te wachten, dan kunt u uw laurier vervangen. Bij Haag-planten bent u aan het juiste adres voor kant-en-klare laurier planten, direct op de gewenste hoogte. Shop online, kom langs in onze kwekerij in Lunteren of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.