Schimmels en ziektes

Mijn laurier heeft gele bladeren, hoe komt dat?

De laurier is een mooie haagplant die goed tegen zon en schaduw kan. Dat maakt hem populair in veel tuinen. Maar wat als uw (Portugese) laurier gele bladeren krijgt? Vaak is er geen reden tot paniek, zolang u de juiste stappen volgt. We vertellen u over de oorzaken van gele bladeren bij de laurier en geven u tevens oplossingen.

Welke lauriersoort heeft gele bladeren?

Eerst nog even kort over de laurier. In de volksmond worden zowel de laurierkers (Prunus Laurocerasus soorten) en de Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia) laurier genoemd. Hoewel dit twee verschillende soorten zijn, lijken hun groeiwijze en bladeren veel op elkaar. De tips over de gele bladeren in de laurier zijn van toepassing op beide soorten.

Laurier geel blad? Water tekort!

De meest voorkomende oorzaak van gele bladeren in de laurier, is een tekort aan water. De gele bladeren zult u dan ook het meeste zien gedurende de volgende periodes:

  • Hele droge zomers
  • Hele koude winters

Gele laurierbladeren in de zomer: oorzaak + oplossing

Gedurende droge zomers, of langere periodes van warm weer, droogt de grond uit. Hierdoor verdampt water in de grond en kan het de wortels niet altijd even goed bereiken, zelfs niet als u geregeld water geeft. Het sterke zonlicht verdampt het water al voordat het in de grond kan trekken.

U kunt daarom het beste de laurier op de vroege ochtend water geven. De zon schijnt dan minder fel, waardoor het water de kans heeft om door te dringen. Bovendien kan beregening op het heetst van de dag zorgen voor verbranding van de bladeren. In de ochtend water geven is daarom een win-winsituatie.

Gele laurierbladeren in de winter: oorzaak + oplossing

Gedurende vorstrijke periodes zou u wellicht denken dat er geen watertekort kan optreden. Toch is dit wel het geval. Door de vorst in de grond kan water de wortels namelijk lastiger bereiken. Het water dringt simpelweg niet door. De laurier kan goed tegen de vorst an sich, maar lijdt daarentegen wel aan het watertekort.

Gedurende de vorst hier iets aan doen is erg lastig, dus een goede voorbereiding is aanbevolen. Maak de laurier winterbestendig door de laurier te bemesten en door de grond in oktober/november nog eens goed los te maken. Wanneer de bladeren al geel zijn dan kunt u de laurierhaag het beste laten uitlopen. Wacht tot april/mei, er verschijnen dan nieuwe groeiknoppen. U kunt nu de beschadigde takken met gele bladeren terugsnoeien.

Let op met wateroverlast (wortelrot)

Het is dus belangrijk dat de laurier voldoende water krijgt, maar van de andere kant mag deze eyecatcher ook weer niet te veel water krijgen, want dan kan er wortelrot ontstaan. In dit geval ontstaan er meestal bruinzwarte plekken (soms eerst ook een beetje gelig).

Mocht uw laurier erg nat staan dan is een drainagesysteem aanbevolen. Zorg daarnaast voor een goede verzorging, want een sterke laurier zal minder snel geel blad krijgen. U leest hier meer over laurier bemesten en laurier snoeien.

Gele bladeren laurier door tekort voedingsstoffen

Stikstof en mineralen als ijzer en magnesium zijn belangrijk voor een optimale groei van de laurier. Wanneer die een gebrek aan ijzer en stikstof heeft dan herkent u dit aan het geel worden van de bladeren. Bij ijzergebrek blijven de nerven vaak groen, bij stikstofgebrek kleuren de bladaders ook geel.

Bovendien beginnen deze verschijnselen vaak onderaan bij de oudere bladeren, en werken ze langzaam aan op naar boven. De oplossing ligt bij het verbeteren van de pH van de grond middels bemesting.

Laurier krijgt geel blad: overige oorzaken

Wanneer de laurierkers of Portugese laurier geel blad heeft, dan hoeft dit niet altijd aan de waterconditie of voedingsstoffen te liggen. U kunt namelijk ook last hebben van schimmel of ongedierte. Dit zijn andere oorzaken van geel blad in de laurier:

Springende plantluizen: deze vervelende sapzuigers halen het leven uit de laurier. Ze zijn het meest actief in het voorjaar. Tekenen van dit ongedierte zijn vergeling van de bladeren, gevolgd door verdere aantasting van het bladweefsel. Daarna kleuren de bladeren bruin en vallen ze af. U kunt dit oplossen met een insecticide zeep. Verwijder daarnaast de aangetaste bladeren voor sneller herstel.

Jachtgeweerziekte (hagelschot): deze ziekte doet zijn naam eer aan. De laurier ziet er namelijk uit alsof hij beschoten is met kleine kogeltjes. Naast een inconsistente gele geur heeft hij namelijk ook kleine gaatjes in de bladeren zitten. Soms voldoet het om de aangetaste bladeren te verwijderen. Merkt u dat dit niet werkt, dan dient u bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Nieuwe laurier kopen

In de meeste gevallen is uw laurier nog te redden. Deze haagplant kan zelfs terug worden gesnoeid tot op het kale hout en loopt dan weer uit. De laurier zal zich daarin in heel veel gevallen nog herstellen, al heeft u daar wel geduld voor nodig. Kunt u niet wachten en wilt u de planten liever vervangen? Dan kunt u kant-en-klare laurier kopen bij Haag-planten.nl. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice en geniet u van 3 maanden hergroeigarantie.

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.009.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0024.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

0.00145.00
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *