We kennen verschillende soorten laurier, waaronder de Portugese laurier (Prunus Lusitanica Angustifolia) en de Prunus Laurocerasus soorten. Hoewel ze qua groeisnelheid en bladvorm lichtelijk van elkaar verschillen, is hun manier van verzorgen hetzelfde. Heeft u dus prachtige laurier in de tuin staan? Doe uw voordeel met deze tips en laat de laurierhaag of de solitaire laurierplanten het hele jaar door stralen.
De beste laurier verzorging
De laurier is van zichzelf een sterke plant die goed tegen zon en (half)schaduw kan. Om de laurier de juiste verzorging te bieden komt het er in zijn algemeen op neer dat u zorgt voor de juiste snoei, bemesting en watervoorziening. Over deze specifieke onderwerpen hebben we al een aantal artikelen geschreven. We vatten het in dit artikel beknopt voor u samen en verwijzen u voor gedetailleerde informatie steeds door naar het juiste artikel.
Verzorging laurier: snoeien
De laurier groeit circa 15 tot 40 centimeter per jaar. Om de vertakking te stimuleren en de laurier gezond te houden, én om een laurierhaag mooi en compact dicht te laten groeien, is het belangrijk om hem geregeld te snoeien. Hiervoor mag het niet té warm of té koud zijn, omdat dit het herstel na de snoeibeurt belemmert.
U snoeit de laurier het beste in maart of april, net voordat de takken gaan uitlopen. Een tweede snoeibeurt plant u in augustus of september. Indien u vaker wilt snoeien omdat de laurier te ver is uitgelopen, dan doet u dit tevens tussen maart en september (niet in de volle zon in verband met verbranden). U kunt optioneel in het voorjaar terugsnoeien tot op het kale hout.
- Gebruik scherp en schoon (elektrisch) snoeigereedschap
- Snoei in lichte kegelvorm zodat zonlicht de hele plant goed kan bereiken
- Lees hier meer tips over het snoeien van de laurier
Verzorging laurier: bemesten
Om de laurier vitaal te houden is regelmatig bemesten aanbevolen. Een eerste bemesting plant u in maart of april, een tweede bemesting in juni of juli. U gebruikt bij voorkeur organische mestkorrels.
Laurier houdt van goed doorlatende grond, die rijk is aan humus en voedingsstoffen. Strooi de mestkorrels daarom rond de stam en werk ze eventueel lichtjes in, maar niet te diep. Geef wat extra water om ervoor te zorgen dat de mestkorrels bij de stam van de laurier terecht komen. Uitgebreide tips? Lees verder over laurier bemesten.
De juiste watervoorziening voor de laurier
De laurier houdt niet van natte voeten. De wortels kunnen hierdoor gaan rotten en de bladeren kunnen geel of bruin gaan kleuren. Als de laurier bijvoorbeeld op een schaduwrijke plek staat en de grond vaak erg nat is, dan is een drainagesysteem een goede keuze.
Daarentegen kan een laurier ook te droog staan, en daar is de plant ook niet erg dol op. Dit gebeurt tijdens warme zomers of tijdens een vrieswinter. Dat laatste lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar door de bevroren grond kan het water de wortels niet goed bereiken.
Tijdens hitte kunt u de laurier het beste in de vroege ochtend water geven. Probeer het blad droog te houden om verbranding te voorkomen, want het gaat er juist om dat de wortels water kunnen onttrekken. Verder is een goede verzorging (snoei en bemesting) aanbevolen om de laurier al voor te bereiden op extreme weersomstandigheden. Als de laurier al sterk van zichzelf is dan is de kans op beschadiging tijdens extreme droogte of natheid kleiner.
Verzorgen laurier: wat te doen bij ziektes en plagen?
Hoewel de laurier een sterke plant is kan hij last krijgen van ziektes en plagen. Zo kan de plant last krijgen van hagelschot, waarbij er kleine gaten in de bladeren zitten. Zitten er geen gaten in de bladeren, maar wel bruine vlekken? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met de bladvlekkenziekte. Beide ziektes beginnen vaak onderaan de plant en werken zich langzaam aan op naar boven.
Ook bladluizen en kevers kunnen zorgen voor de aantasting. U kunt last krijgen van zwarte en bruine plekken op de bladeren, en daarnaast ook opkrullend blad. Ook kunnen de bladeren van glanzend naar dof veranderen of ziet u wasdraden en aangevreten blad in de plant.
Vaak kunt u laurier ziektes en plagen bestrijden door aangetaste delen (zo snel mogelijk) te snoeien en eventueel bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Kleurt het blad geel? Dan verwijzen we u voor uitgebreide tips door naar het artikel over laurier geel blad. Voor bruinkleuring kunt u terecht in het artikel laurier bruin blad. Het goede nieuws is dat een zwakke laurier vrijwel altijd weer gered kan worden!
Laurier verzorgen lukt niet! Laurier vervangen?
Wanneer uw laurier (flink) aangetast is dan heeft u vaak een portie geduld nodig. Na verloop van tijd is de kans groot dat uw solitaire laurier of uw laurierhaag weer netjes aangroeit. Wilt u hier echter niet op wachten? Dan kunt u uw laurier planten ook vervangen.
Bij Haag-planten.nl bieden we verschillende laurier soorten uit eigen kwekerij aan. Deze zijn in de basis al op een sterke manier gekweekt, zodat ze ongedierte, ziektes, droogte en wateroverlast al beter kunnen weerstaan.
Neem contact met ons op als u vragen heeft over het vervangen van uw laurier, of als u een specifieke vraag heeft over de verzorging van uw huidige laurier. Wij geven u graag advies. U kunt hieronder tevens direct nieuwe laurierplanten bestellen.