Schimmels en ziektes

Wat te doen bij laurier ziektes en plagen?

Laurieren hebben van nature glanzende bladeren met een diepgroene kleur. Staat uw laurier er op dit moment niet geheel stralend bij en heeft u het vermoeden dat uw haag last heeft van een laurier ziekte of plaag? Of wilt u dit simpelweg voorkomen? We vertellen u meer over de ziekten en plagen waar een laurier mee te maken kan krijgen en wat u eraan kunt doen.

Laurierhaag onderhouden

De laurier is over het algemeen een sterke en vitale plant die niet snel aangetast wordt. Door de laurier goed te verzorgen kunt u mogelijke plagen en ziektes voorkomen. Daaronder behoren het op de juiste manier bemesten en snoeien van de laurier. Toch loopt de laurier net als iedere andere plant altijd risico op ziektes en plagen. Gelukkig kunt u deze snel herkennen!

Is mijn laurier ziek?

Een zieke laurier herkent u gemakkelijk aan het uiterlijk van de planten. Let daarbij op de volgende kenmerken:

 • Doffe (jonge) bladeren
 • Bruine stipjes op de takken en/of stam
 • Bladeren die omkrullen of bruin kleuren
 • Witte schimmelpluis of wasdraden
 • Aangevreten blad

De kenmerken kunnen duiden op schimmelziekten en ongedierte. Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.

Aangetaste delen snoeien

Wanneer uw laurier deels aangetast is door een van bovengenoemde factoren dan is het aan te raden om zieke plekjes weg te snoeien. Daarvoor dient u de snoeischaar steeds goed schoon te maken om te voorkomen dat u de laurier opnieuw besmet.

Goede waterconditie creëren

Een laurier dient niet te nat te staan. Daarvoor kan een goed drainagesysteem uitkomst bieden. Van de andere kant mag die ook niet te droog staan. Geef de laurier regelmatig water, maar voorkom natte voeten.

Bestrijdingsmiddelen gebruiken

Aanvullend op het snoeien kunt u gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen. Het bestrijdingsmiddel dat u kiest is afhankelijk van de ziekte waaraan uw laurier lijdt. Een veel gebruikt bestrijdingsmiddel is OKAPI. Dit is geschikt voor het uitbannen van virusziekten, bladluizen, taxuskevers, rupsen en ander ongedierte. Heeft u last van slakken? Dan kunt u bio-korrel uitstrooien.

Indien bladvlekkenziekte is opgetreden, herkenbaar aan bleke en bruine verkleurde vlekken op de bladeren en bladval, dan kiest u voor speciale antischimmelpap. Composteer in dit geval nooit de bladeren. Twijfelt u over welk bestrijdingsmiddel nodig is? Dan mag u altijd contact met ons opnemen voor advies op maat.

Laurier vervangen

In sommige gevallen is uw laurier zover aangetast dat deze in zijn geheel niet meer te redden is. Ook kan het zijn dat u delen van uw laurierhaag moet vervangen. In dit geval dient u dus nieuwe laurierplanten te kopen.

Het is dan belangrijk dat u kiest voor kwalitatief gekweekte planten van een betrouwbare kwekerij. Wanneer de planten namelijk te snel opgekweekt zijn dan hebben ze minder weerstand en lopen ze meer risico. U kunt online terecht op Haag-planten.nl. Of breng een bezoekje aan onze kwekerij in Lunteren.

We verkopen verschillende soorten laurieren, namelijk de Prunus Laurocerasus Rotundifolia, Novita en Prunus Lusitanica Angustifolia (Portugese laurier). Deze zijn op een sterke manier gekweekt. Bestel uw favoriet en maak optioneel gebruik van onze inplantservice met 3 maanden groeigarantie.

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

3.95115.00
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

3.95115.00
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

2.95165.00
Opties selecteren

2 reacties op “Wat te doen bij laurier ziektes en plagen?

 1. Kim schreef:

  Ik ben op zoek naar antischimmelpap voor mn potugese laurier. Verkoopt u dit ook? Zo nee, weet u waar ik dit kan kopen?

  Grt kim

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Beste Kim,

   Helaas verkopen wij dit niet!
   U kunt eens een kijkje nemen bij de Welkoop.

   Met vriendelijke groet,
   Team Haag-Planten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *