Laurieren hebben van nature glanzende bladeren met een diepgroene kleur. Staat uw laurier er op dit moment niet geheel stralend bij en heeft u het vermoeden dat uw haag last heeft van een laurier ziekte of plaag? Of wilt u dit simpelweg voorkomen? We vertellen u meer over de ziekten en plagen waar een laurier mee te maken kan krijgen en wat u eraan kunt doen.
Laurierhaag onderhouden
De laurier is over het algemeen een sterke en vitale plant die niet snel aangetast wordt. Door de laurier goed te verzorgen kunt u mogelijke plagen en ziektes voorkomen. Daaronder behoren het op de juiste manier bemesten en snoeien van de laurier. Toch loopt de laurier net als iedere andere plant altijd risico op ziektes en plagen. Gelukkig kunt u deze snel herkennen!
Is mijn laurier ziek?
Een zieke laurier herkent u gemakkelijk aan het uiterlijk van de planten. Let daarbij op de volgende kenmerken:
- Doffe (jonge) bladeren
- Bruine stipjes op de takken en/of stam
- Bladeren die omkrullen of bruin kleuren
- Witte schimmelpluis of wasdraden
- Aangevreten blad
De kenmerken kunnen duiden op schimmelziekten en ongedierte. Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Aangetaste delen snoeien
Wanneer uw laurier deels aangetast is door een van bovengenoemde factoren dan is het aan te raden om zieke plekjes weg te snoeien. Daarvoor dient u de snoeischaar steeds goed schoon te maken om te voorkomen dat u de laurier opnieuw besmet.
Goede waterconditie creëren
Een laurier dient niet te nat te staan. Daarvoor kan een goed drainagesysteem uitkomst bieden. Van de andere kant mag die ook niet te droog staan. Geef de laurier regelmatig water, maar voorkom natte voeten.
Bestrijdingsmiddelen gebruiken
Aanvullend op het snoeien kunt u gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen. Het bestrijdingsmiddel dat u kiest is afhankelijk van de ziekte waaraan uw laurier lijdt. Een veel gebruikt bestrijdingsmiddel is OKAPI. Dit is geschikt voor het uitbannen van virusziekten, bladluizen, taxuskevers, rupsen en ander ongedierte. Heeft u last van slakken? Dan kunt u bio-korrel uitstrooien.
Indien bladvlekkenziekte is opgetreden, herkenbaar aan bleke en bruine verkleurde vlekken op de bladeren en bladval, dan kiest u voor speciale antischimmelpap. Composteer in dit geval nooit de bladeren. Twijfelt u over welk bestrijdingsmiddel nodig is? Dan mag u altijd contact met ons opnemen voor advies op maat.
Laurier vervangen
In sommige gevallen is uw laurier zover aangetast dat deze in zijn geheel niet meer te redden is. Ook kan het zijn dat u delen van uw laurierhaag moet vervangen. In dit geval dient u dus nieuwe laurierplanten te kopen.
Het is dan belangrijk dat u kiest voor kwalitatief gekweekte planten van een betrouwbare kwekerij. Wanneer de planten namelijk te snel opgekweekt zijn dan hebben ze minder weerstand en lopen ze meer risico. U kunt online terecht op Haag-planten.nl. Of breng een bezoekje aan onze kwekerij in Lunteren.
We verkopen verschillende soorten laurieren, namelijk de Prunus Laurocerasus Rotundifolia, Novita en Prunus Lusitanica Angustifolia (Portugese laurier). Deze zijn op een sterke manier gekweekt. Bestel uw favoriet en maak optioneel gebruik van onze inplantservice met 3 maanden groeigarantie.
Ik ben op zoek naar antischimmelpap voor mn potugese laurier. Verkoopt u dit ook? Zo nee, weet u waar ik dit kan kopen?
Grt kim
Beste Kim,
Helaas verkopen wij dit niet!
U kunt eens een kijkje nemen bij de Welkoop.
Met vriendelijke groet,
Team Haag-Planten
Welk bestrijdingsmiddelen raadt u aan bij meeldauw en kan het kwaad in juni te snoeien?
Goedemiddag,
Om meeldauw te bestrijden kunt u het beste spuitzwavel gebruiken. Het beste moment om te snoeien is voor de langste dag (21 juni). Liever niet midden op de dag in verband met de hitte.
Goedemiddag,
Wij hebben 2 prunus lusitanica Angustifolia in pot. Beide struiken krijgen van binnenuit , geel / bruin blad. Uiteidelijk verliezen ze blad. Ze staan tegen een schutting uit de zon en ze zien er niet goed uit.
Kun u iets zeggen over een evt. oorzaak en wat te doen ?
Ik hoor graag van u waarvoor bij voorbaat dak en vr. groet,
Gerard de Bruijn
Beste Gerard,
Kunt u ons wat foto’s mailen naar contact@haag-planten.nl?
Met vriendelijke groet,
Team Haag-Planten
Goedemorgen,
Ik heb een vraag over mijn Portugese Laulier. Die deed het eerst heel goed en ineens laat hij veel blad vallen. De bladeren hebben ook vreemde kleuren. Ik zou graag een paar foto’s willen versturen. Mijn vraag is of hij ziek is of misschien wel vergiftigd? Want bij mij in de achtertuin is ook ineens een boom dood. In het voorjaar zaten er nog allemaal nieuwblad in.
Beste Jos,
Kunt u ons wat foto’s mailen naar contact@haag-planten.nl?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Team Haag-Planten
Beste Laurier-experts,
Wij kochten recent een huis met Laurier haag maar die ziet er belabberd uit, blaadjes vol gaten, veel mier-achtige beestjes erop. Welk product is in Belgie aan te raden hiervoor?
Mvg
Robin
Beste Robin,
Kunt u ons wat foto’s mailen naar contact@haag-planten.nl?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Team Haag-Planten
Beste Haagplanten.nl
zoals Robin hebben wij ook op al onze Rotundfolias die nog geen jaar staan ook last van beestjes en een ziekte waarbij nieuw blad krult. Ik zou graag uw advies en opheldering willen.
Met vriendelijke groet,
E. Hoogeveen
Beste Heer/Mevrouw Hoogeveen,
Kunt u wat foto’s sturen naar ons mailadres (contact@haag-planten.nl)?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Team Haag-Planten
Beste mevrouw, mijnheer,
sinds een paar jaar zie ik dat onze Portugese Laurier steeds kaler wordt aan de onderkant mede door aangegeten bladeren. ik.heb het al bestreden met buxusmot aaltjes maar zie nu weer flink wat afgeknaagde bladeren. Hoe kom.ik er achter wat hier aan de hand is dan wel weet u een oplossing ?
Goedemorgen,
Kunt u een aantal foto’s mailen naar contact@haag-planten.nl?
Dan kan ik u beter helpen.
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Team Haag-Planten