Algemeen

Hoe Taxus stekken?

De winterharde en wintergroene Taxus is een ware prachtplant in uw tuin. Dankzij zijn donkergroene naalden biedt hij een luxe uitstraling. Wilt u Taxus vermeerderen? Dat kan! In dit artikel vertellen we hoe u het stekken van de Taxus Baccata aanpakt. Succes!

Wanneer Taxus stekken?

De beste periode voor Taxus stekken is van het einde van de zomer tot het midden van de herfst. De stekken kunnen dan goed wortelen. U heeft daarna een flinke portie geduld nodig. U wacht ongeveer een jaar en kunt de stekjes het jaar daarna uitplanten.

Wanneer Taxus Baccata stekken? Bij voorkeur in november tot oktober.

Hoe Taxus Baccata stekken?

We geven u hieronder een beknopt stappenplan over het stekken van de Taxus. Dat lichten we daarna nog uitgebreider toe. TIP: Zorg voor meerdere stekken, want er is altijd een kans dat ze niet goed aangroeien. Zo heeft u dus meer kans op slagen!

  1. Zorg voor schone potten of plantenbakken met vochtige zaai- en stekgrond.
  2. Kies opgerichte scheuten en knip daar ongeveer 15 centimeter af.
  3. Steek deze in de potten of plantenbak en heb geduld.
  4. Zorg dat de grond licht vochtig blijft (niet té nat).
  5. Plant uw Taxus stekjes het volgende najaar uit.

Plantenbakken of potten voor Taxus stekjes

Kies een aantal potjes of een plantenbak uit waar u de stekjes kunt laten wortelen. Denk bijvoorbeeld aan kweekpotjes van 9 centimeter. U gebruikt vochtige zaai- en stekgrond.

Scheuten van Taxus vermeerderen

Gebruik een scherpe snoeischaar en kies voor stekjes van circa 10 tot 15 centimeter. Voordat u ze in de potten plaatst, haalt u ongeveer twee centimeter van de onderste naalden van de stek af. Nu zet u de stekjes in de potjes.

Taxus stekjes verzorgen

Geef regelmatig een beetje water, oftewel zorg dat de grond vochtig blijft. U kunt de stekjes bijvoorbeeld op een droge en lichte plaats zetten, zoals voor het raam. Optioneel kunt u ze bij rustig en mild weer (dus geen vorst of extreme zon) ook buiten zetten. Bij voorkeur houdt u ze in een omgeving van circa 18 tot 20 graden. U kunt de Taxus stekjes het najaar erop uitplanten.

Stekken van Taxus groeien niet goed?

Hoewel het gereedmaken van de stekjes van de Taxus geen moeilijke klus is, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat u niet altijd succes zal behalen. Mogelijk ziet u de Taxus stekjes goed groeien in de plantenbak, maar merkt u dat ze na het uitplanten niet goed groeien.

Heeft u iets fout gedaan? Niet per se! Het is eenmaal zo dat wanneer Taxus stekken uitgeplant worden in de grond, dat ze flink verzwakken. Dat niet alleen, het kan jaren duren voordat een Taxus mooi dichtgroeit. U heeft daarom simpelweg meerdere jaren geduld nodig om met Taxus stekjes een compacte en grote Taxus haag te creëren.

Nieuwe Taxus stekjes kopen

Wanneer u geen geduld heeft om te wachten op aangegroeide stekjes, dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om direct nieuwe Taxus te kopen. Via Haag-planten koopt u uw Taxus direct op de gewenste hoogte, van 20 tot 340 centimeter. Optioneel maakt u zelfs gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Koop hier uw Taxus of neem contact met ons op als u vragen heeft of langs wilt komen in onze kwekerij.

Taxushaag / Taxus Baccata

3.95225.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *