Algemeen

Welke coniferen zijn snelgroeiend?

Er bestaan meer dan 600 verschillende soorten coniferen (Coniferae), die tevens bekend staan als kegeldragers. Als men het in de volksmond echter heeft over conifeer, dan denkt men in veel gevallen aan de lange coniferen met zachte bladeren, de Thuja. Tevens behoort de adembenemende Taxus tot de coniferen. We vertellen u meer over snelgroeiende coniferen, die u perfect kunt inzetten als (haag)planten in uw tuin. Ook geven we nog een aantal tips om groei te bevorderen.

Snelgroeiende coniferen

Er zijn verschillende snelgroeiende coniferen, waarbij de een geschikter is als (haag)plant in uw tuin dan de ander. Dat diepen we hieronder nog verder uit. Zo weet u welke snelgroeiende coniferen als haagplant goede keuzes zijn.

  • Taxus Baccata
  • Thuja (Levensboom)
  • Leylandii conifeer
  • Watercipres

Taxus Baccata – groeit tot 35 cm per jaar

Niet iedereen weet dat de Taxus tot de snelst groeiende coniferen behoort. Aangezien de uitstraling ver afwijkt van wat de meesten in de volksmond als conifeer bestempelen. Toch behoort deze soort tot de kegeldragers! De Taxus kan wel 20 meter hoog worden, en ook groeien doet hij snel met een gemiddelde snelheid van 25 tot 35 centimeter per jaar.

Dat maakt de Taxus populair als snelgroeiende haagplant. En als u weinig geduld heeft, koopt u dit pareltje gewoon direct op de gewenste hoogte. Bij Haag-planten.nl kunt u hem namelijk direct inslaan tot een hoogte van 340 centimeter.

Taxus heeft een luxe uitstraling en de snelgroeiende haagplant is tevens geschikt voor vormsnoei, zoals bollen en wolken. Het is dan ook leuk om aan de slag te gaan met een zelfbedachte vorm. De Taxus mag overigens niet te nat staan, want dat heeft een nadelig effect op de groei. Deze luxueuze plant kan wel honderden jaren oud worden!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Thuja conifeer – groeit tot 35 centimeter per jaar

Ook de bekende Thuja conifeer (Levensboom) behoort tot redelijk snel groeiende coniferen, en deze eyecatcher is vervolgens ook weer onderverdeeld in diverse Thuja soorten. Hierbij groeit de een sneller in de breedte, de ander in de lengte. We noemen drie Thuja soorten die met name populair zijn als snelgroeiende plant in Nederlandse tuinen.

  • Thuja occidentalis Brabant: de meest heldergroene conifeer die erg geschikt is voor hagen, met een groei van 25 tot 35 centimeter per jaar.
  • Thuja occidentalis Smaragd: deze soort is net wat donkerder van kleur en groeit ook trager, in kegelvorm, gemiddeld zo’n 20 centimeter per jaar.
  • Thuja plicata Gelderland: goede keuze voor een wat donkerdere coniferen haag, met een compacte groei in lengte en breedte, tot zo’n 30 centimeter per jaar.

Thuja staat bekend om zijn eenvoudige snoei en verzorging, en de plant verspreidt daarnaast een aangename geur. Deze drie genoemde snel groeiende coniferen zijn bij Haag-planten.nl direct verkrijgbaar op de gewenste hoogte, dus bekijk ze en kies uw favoriet.

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Leylandii conifeer – groeit tot 1 meter per jaar

De Leylandii conifeer is een razendsnelle groeier. Afhankelijk van de manier van kweken en de standplaats, groeit deze 60 tot 100 centimeter per jaar. Dat is flink. De plant kan gekozen worden als haagplant, al raden we aan hier goed over na te denken.

De Leylandii conifeer groeit namelijk zo snel, dat hij al snel uit proportie groeit. Vooral in wat kleinere tuinen is dat niet optimaal. U dient deze snelgroeiende conifeer namelijk minimaal drie of meer snoeibeurten per jaar te geven om hem een beetje in model te houden.

Tenzij u een tuinman of -vrouw pur sang bent, en graag met de verzorging en snoei van de planten aan de slag gaat, kunt u wellicht beter kiezen voor de Thuja. De uitstraling is vergelijkbaar, en door hem direct op de gewenste hoogte te kopen maakt die snelle groei ook wat minder uit. Zo hoeft u minder vaak te snoeien.

Watercipres – groeit tot 1 meter per jaar

De Watercipres is een prachtige naaldboom die ook Chinese mammoetboom wordt genoemd. Voor de wilde variant moeten we naar China afreizen, en in eigen land zien we hem nog wel eens terug in speciaal aangelegde parken en tuinen.

Het klimaat laat ze hier tot zo’n 25 meter hoog worden, in China zelfs 40 meter. Deze snelgroeiende conifeer gedijt niet optimaal in Nederland, en is bladverliezend dus ook geen goede keuze als snelgroeiende conifeer haagplant. Desondanks is hij prachtig om te zien en verdient hij dus absoluut een ereplaatsje in het lijstje met snelgroeiende coniferen.

Coniferen sneller laten groeien

Om de snelgroeiende coniferen optimaal te laten groeien, zijn goede condities van belang. De wortels mogen bij deze soort niet te nat staan, dat houdt groei tegen en kan zelfs zorgen voor wortelrot. Coniferen snoeien en op zijn tijd coniferen bemesten helpt ook bij het bevorderen van conifeer groei. Bovendien zorgt het ervoor dat uw haag in topconditie blijft en dat deze minder vatbaar is voor ziektes.

Snelgroeiende conifeer kopen bij Haag-planten.nl

Heeft u een snelgroeiende conifeer op het oog, of heeft u geen zin om op de snelle groei te wachten? U slaat uw vitale coniferen in bij Haag-planten.nl, waar u ze direct op de gewenste hoogte koopt. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice met hergroeigarantie. Vragen, of langskomen in onze kwekerij? Neem gerust contact met ons op!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *