Algemeen

Welke Thuja soorten zijn er?

De Thuja wordt ook wel de levensboom genoemd. Niet voor niets, want het is een super sterke plant vol levenskracht. Bovendien blijft hij het hele jaar door groen. Dit pareltje komt in verschillende varianten, die erg geschikt zijn als haagplant. Ook als solitaire plant doen ze het goed. Welke Thuja soorten zijn er en welke soorten zijn de beste keuzes als haagplant? We vertellen u er meer over!

Thuja: schubconifeer

De Thuja behoort tot de schubconiferen. Dat wil zeggen dat ze kleine, opgerolde blaadjes hebben die relatief zacht zijn. Dat maakt ze erg geschikt als haagplant in een tuin waar kinderen spelen. Zeker als u ze vergelijkt met de naaldconifeer, want die hebben naaldbladen die vervelend kunnen prikken.

Kortom, de Thuja is een goede keuze voor een kindvriendelijke tuin. Bovendien bieden ze door hun snelle en dichte groei én hun winterhardheid het hele jaar door privacy. Hun kenmerkende aromatische geuren zorgen voor een écht natuurgevoel in de tuin.

Thuja soorten

Thuja is dus een geslacht van coniferen en behoort daarbinnen tot de cipresfamilie (Cupressaceae). We onderscheiden vijf soorten Thuja als hoofdsoort, waarvan twee Amerikaanse soorten en drie Oost-Aziatische soorten.

Amerikaanse Thuja soorten

  • Thuja Occidentalis: wordt ook wel de westerse levensboom genoemd en komt in het wild voor in Canada en grote delen van Noord-Amerika.
  • Thuja Plicata: wordt ook wel reuzenlevensboom genoemd en komt vooral voor in het Westen van Noord-Amerika en Canada.

Oost-Aziatische Thuja soorten

  • Thuja Standishii: is in het wild alleen te vinden in de bergen van de Japanse eilanden Honshu en Shikoku.
  • Thuja Koraiensis: is voornamelijk te vinden in Noord-Korea en groeit daar op grote hoogtes tot wel 1800 meter.
  • Thuja Sutchuenensis: groeit het beste op kalksteen in het Daba gebergte. Deze soort is met uitsterven bedreigd.

De beste Thuja haag soorten in Nederland

Op Nederlandse bodem zien we de twee Amerikaanse soorten, de Thuja Occidentalis en de Thuja Plicata. Binnen deze twee hoofdsoorten zijn er ook weer sub soorten te onderscheiden. Qua kenmerken lijken ze veel op elkaar. Het grootste verschil zit hem in de kleur van de bladeren. Daarnaast kan de vorm lichtelijk afwijken. Onze favorieten, en tevens onze aanraders als Thuja haagplant soorten, zijn de volgende drie:

Verschillen Thuja Occidentalis en Plicata

Qua groeiwijze en groeisnelheid komen deze Thuja soorten vrijwel overeen. De (kleine) verschillen zitten hem in het volgende:

  • De Occidentalis heeft een wat lichter blad dan de Plicata.
  • De bladeren van de Plicata zijn meer glanzend, de Occidentalis bladeren zijn matter.
  • De stam van Occidentalis is bruin, de stam van Plicata is wat meer roodbruin.
  • Occidentalis geurt een beetje naar appelmoes met kruidnagel, Plicata naar ananas.

Voordelen Thuja haagplant

Zoals gezegd is de Thuja een super sterke plant die winterhard is. Hij heeft het hele jaar door een prachtige uitstraling. Gemiddeld gezien groeien ze snel met zo’n 30 centimeter per jaar. Het snoeien van de Thuja is een eenvoudige klus. Het enige dat u nodig heeft is een scherpe (elektrische) heggenschaar, waarmee u de Thuja coniferen eenvoudig kunt scheren. Ook het bemesten van de Thuja is geen hogere wiskunde.

Bruine plekken in uw Thuja conifeer? Deze herstellen meestal vanzelf. Pas wanneer uw haag steeds bruiner wordt of alle bladeren verliest dan is er vaak iets anders aan de hand, zoals een schimmelinfectie insectenplaag. Al zal dat niet zo snel voorkomen, want de Thuja is daar in verhouding tot veel andere haagplanten niet erg gevoelig voor. U leest hier tips over wat u kunt doen bij bruine coniferen.

Favoriete Thuja soort kopen

Ziet u het wel zitten om zo’n prachtige Thuja haag in uw tuin te planten? Of wilt u hem als solitaire eyecatcher plaatsen? Dan kunt u terecht op Haag-planten.nl. Bij ons kiest u uit de Thuja Occidentalis en de Thuja Plicata in verschillende kleuren en maten, van 40 tot 260 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Daarnaast geniet u van 3 maanden hergroeigarantie. Snuffel door ons aanbod Thuja hagen en kies uw favoriet!

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *