Verzorging

Wanneer de tuin sproeien?

Veel mensen vragen zich af wat het beste moment is om de tuin te sproeien. Hoewel niet iedere plant evenveel water nodig heeft, zijn er wel een aantal algemene richtlijnen die u kunt aanhouden. We vertellen u wanneer u de tuin het beste kunt sproeien, waar u rekening mee houdt, waar u op kunt letten en hoe u weet wanneer uw tuin water nodig heeft. Lees het antwoord op de belangrijkste vragen over tuin sproeien.

Beste tijd om tuin te sproeien?

De tuin sproeien doet u bij voorkeur in de (vroege) ochtend of in de avond. Dat komt door het feit dat de middag juist een minder goed moment is om de tuin te sproeien. Zeker tijdens zonnige dagen is dat niet handig. De bladeren en stam worden immers nat en het water versterkt het effect van de zon, waardoor uw planten kunnen verbranden. Bovendien verdampt het water in de middag sneller, omdat het dan warmer is.

Tuin sproeien ochtend of avond?

Ook het kiezen tussen het sproeien van de tuin in de ochtend of avond is wat dat betreft geen moeilijke keuze als u tijd heeft. De ochtend is de allerbeste keuze! Het water heeft dan nog de hele dag de tijd om de grond in te trekken. Natuurlijk is dat ’s avonds (’s nachts) ook zo, maar dan blijft het vaak wat vochtiger. Dat maakt het voor schimmels dan weer aantrekkelijker. Kies daarom voor het beste tuinklimaat en geef water in de ochtend.

Hoe vaak tuin sproeien?

Moet u dan elke ochtend eerder uit uw bed om uw tuin te sproeien? Nee hoor! Het is beter om uw planten één tot twee keer per week wat meer water te geven, dan dagelijks een klein beetje. Dat heeft te maken met dat een klein beetje water per keer minder diep doordringt in de grond dan een flinke hoeveelheid water ineens. Veel water zal de wortels beter bereiken, waardoor uw planten beter wortelen en groeien.

Als u steeds een klein beetje water zou geven, dan wordt wel eens gezegd dat de ‘wortels lui worden’. De wortels blijven meer aan de oppervlakte om water te onttrekken en daardoor wordt de plant minder sterk. Het kost u dus meer werk en het is ook minder goed voor de plant, dus trek gewoon één of twee dagen per week uit om te sproeien.

Hoeveel water sproeien in tuin?

Het antwoord op deze vraag is lastig, omdat het afhangt van het type plant en de hoeveelheid regenval op dat moment. Logischerwijs kan uw tuin meer water gebruiken tijdens een droge zomer ten opzichte van een natte herfst of winter. Zowel temperatuur als regenval hebben invloed op de te sproeien hoeveelheid.

Vaak wordt een richtlijn van 15 mm water aangehouden dat uw tuin nodig heeft, maar tijdens droge tijden kunt u dit beter verhogen naar 20 mm per keer. U kunt een regenmeter in de tuin plaatsen om bij te houden hoeveel water er gevallen is, zodat u dit beter kunt afstemmen met de huidige weersomstandigheden.

Tips tuin sproeien

  • Vergeet niet om het gebied rondom uw haagplanten goed te besproeien, dus ook echt bij de wortels. Als het water afloopt, kunt u de grond rondom de stammen licht ingraven (soort minimale kuil rondom), zodat het water blijft staan.
  • Heeft u planten in pot staan, dan hebben die vaak wat meer water nodig, en soms is het nodig om deze vaker dan twee keer per week water te geven.
  • Als de grond heel droog is, trekt water moeilijker in en is extra veel water sproeien soms nodig. U kunt dit voelen door uw vinger in de grond te steken of 10 tot 15 millimeter af te graven, om te zien of het water doordringt.
  • Hoewel tijdens zonnige dagen water sneller verdampt, kan de gewenste hoeveelheid water ook nog afhangen van het feit of een plant in de zon of schaduw staat. Een kwestie van aftasten, waarbij u ook de voorgaande tip kunt aanhouden.
  • Afhankelijk van het type grond is het goed in water opnemen. Zo is kleigrond bijvoorbeeld goed in het vasthouden van water. Het type grond kan invloed hebben op de hoeveelheid die gesproeid moet worden. Als de grond erg hard is, trekt het minder makkelijk in. U dient dan langer te sproeien.
  • Heeft u een (groot) gazon? Dan gelden weer andere regels dan bij het sproeien van planten. Zo dient u deze bij een temperatuur van 15 tot 20 graden al 30 minuten te besproeien, mits het niet regent (ook hier komt de regenmeter van pas). Als u een (groot) gazon heeft dan komt een (automatisch) beregeningssysteem goed van pas.

Wanneer tuin sproeien? Ken uw planten!

We kunnen u nog zoveel richtlijnen geven, maar uiteindelijk is het ook een kwestie van inzicht en plantenkennis. Hangen uw planten er slapjes bij na een droge periode, chroom dan niet om extra water te geven. Droge, breekbare, knapperige of verkleurde bladeren (afgezien van natuurlijk kleurenpalet), zijn een teken dat ze water tekort hebben.

Van de andere kant zijn er ook planten die helemaal niet zo gek zijn op natte voeten. Bovendien geeft een teveel aan water meer risico op plantenziektes, zoals schimmels. Die zijn gek op dat vochtige klimaat. Een goed voorbeeld is Taxus, waarvan de wortels gaan rotten als ze langdurig in vochtige grond staan.

Persoonlijk advies bij Haag-planten.nl

Zoals benoemd heeft de ene plant meer behoefte aan water dan de andere plant. Daarnaast hebben grondtype, standplaats en weersomstandigheden invloed op de waterwensen van de planten in uw tuin. Kortom, een concreet, algemeen advies geven is lastig, al blijft het wel een feit dat u het beste uw tuin één of twee keer per week in de ochtend kunt sproeien.

Bij Haag-planten.nl geven we u graag persoonlijk advies op basis van uw tuin en uw gekozen haagplanten. U koopt bij ons uw planten en maakt optioneel gebruik van onze inplantservice. Onze specialisten vertellen u graag meer over de waterwensen van de gekozen haagplant. Snuffel rond en neem gerust contact met ons op bij vragen, of bezoek onze kwekerij in Lunteren.

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *