Verzorging

Hoe en wanneer kardinaalsmuts snoeien?

De elegante kardinaalsmuts (Euonymus) kan perfect worden ingezet om uw tuin op te fleuren. Hij staat zowel prachtig als solitaire plant en als haagplant. De naam kardinaalsmuts wijst naar de vorm van de bloemetjes die in het voorjaar aan de plant verschijnen. Die lijken namelijk op een kardinaalshoed. Benieuwd hoe en wanneer u deze plant het beste snoeit? Dat leest u in dit artikel!

Soorten kardinaalsmuts

Er zijn verschillende kardinaalsmuts soorten, die zich kenmerken door een bont bladerendek met verschillende tinten groen. In totaal bestaat het geslacht Euonymus uit wel 170 tot 180 verschillende soorten, waaronder zowel bladverliezende als groenblijvende varianten. In Nederland komt hij zelfs in het wild voor, maar deze variant is bladverliezend en dus minder geschikt als haagplant.

De bekendste kardinaalsmuts soort die voornamelijk ingezet wordt in Nederland als haagplant is de Euonymus Japonicus kardinaalsmuts, oftewel de Japanse kardinaalsmuts. Hij kenmerkt zich door zijn groene, leerachtige bladeren, die verkrijgbaar zijn in verschillende kleurenpaletten. Standaard is het blad namelijk groen (Euonymus Japonicus Green Spire), maar er zijn ook varianten met witte of gele randen in de bladeren. Het is een groenblijvende plant.

De Japanse kardinaalsmuts wordt wel eens gekozen als alternatief van de Buxus of de Japanse hulst. Dat heeft te maken met zijn gemakkelijke snoeiwijze. Bovendien is hij goed bestand tegen plantenziektes en stelt hij weinig eisen aan de hoeveelheid zon en het grondtype.

Wanneer Japanse kardinaalsmuts snoeien?

De Japanse kardinaalsmuts is een laagblijvende plant en is daarom perfect voor het creëren van een lage en chique haag. Elegant is hij zeker en hij is eenvoudig in formele vormen te snoeien. Hij groeit circa 10 tot 20 centimeter per jaar.

De kardinaalsmuts kan in principe het hele jaar rond gesnoeid worden. Zolang u er maar voor zorgt dat u niet snoeit wanneer het vriest of wanneer de zon fel brand. Dan loopt de sierplant namelijk de grootste kans om te beschadigen. Het voorjaar en het najaar zijn daarom aanraders betreft de snoeitijd. U zorgt dan voor een prachtige vorm, de hele zomer en winter door.

Hoe Japanse kardinaalsmuts snoeien?

De Euonymus Japonicus snoeien is gelukkig helemaal geen lastige klus. Of het nu gaat om het snoeien van de Euonymus Japonicus Green Spire , of het knippen van een andere variant, het stappenplan is hetzelfde:

Gebruik een scherpe (elektrische) snoeischaar

Door een scherpe én schone snoeischaar te gebruiken zorgt u ervoor dat u de Japanse kardinaalsmuts minimaal belast.

Knip aangetaste en dode takken weg of dun uit

Aangezien de Japanse kardinaalsmuts een relatief trage groeier is hoeft u geen flinke knipbeurten te plannen. Het voldoet om aangetaste en dode takken weg te halen. Verder kunt u de plant wat uitdunnen als takken elkaar kruisen. U kunt hierbij voornamelijk de oude en wilde takken bij de grond wegknippen om de haag netter te maken.

Kies optioneel voor vormsnoei

De Japanse kardinaalsmuts leent zich net als de Buxus uitstekend voor vormsnoei. Indien u dus een mooie ronding in de haag wilt creëren, of losse bollen bij uw solitaire kardinaalsmuts, dan kunt u simpelweg lekker creatief aan de slag gaan met de snoeischaar.

Japanse kardinaalsmuts planten

Kardinaalsmuts groeit zowel goed in de zon als in de schaduw. Indien u de plant zo snel mogelijk wil laten groei dan is een plek in de zon aanbevolen. Verder is het van belang dat de bodem goed gedraineerd is, zeker bij het aanplanten. U kunt organische meststoffen toevoegen om de groei te bevorderen. Gelukkig zal er overigens niet veel aan de hand zijn als u de snoei en bemesting een jaar overslaat. Dat kan deze plant goed verdragen!

Takken als stek kardinaalsmuts gebruiken

Wilt u nieuwe Japanse kardinaalsmuts in de tuin? Dan kunt u enkele gezonde takken van de plant afsnijden. Plaats deze in vochtige grond, dan zullen de takken goed wortelen en zal uw stek uitgroeien tot een prachtige Japanse kardinaalsmuts.

Euonymus Japonicus Green Spire kopen

Als elegante Japanse kardinaalsmuts raden we de Euonymus Japonicus Green Spire aan. Hij is te herkennen aan zijn elegante en frisgroene bladeren. Hij groeit circa 10 centimeter per jaar, wat handig is als u zo min mogelijk wilt snoeien. De maximum groeihoogte is circa 80 centimeter.

Wanneer u uw haag bestelt via Haag-planten.nl hoeft u overigens niet te wachten tot uw Kardinaalsmuts haag de gewenste hoogte heeft. U bestelt namelijk Japanse Kardinaalsmuts Green Spire van 10 tot 60 centimeter. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Daarnaast geniet u van 3 maanden hergroeigarantie.

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9534.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *