Schimmels en ziektes, Verzorging

Help, bruine coniferen, wat te doen?!

Coniferen kunnen een echte eyecatcher in uw tuin zijn. Maar wat als ze bruin worden? Dat is natuurlijk niet wenselijk. Wanneer de eerste grote bruine plekken zichtbaar worden is het in sommige gevallen tijd om actie te ondernemen. Ook voor volledig bruine coniferen hebben we bij Haag-planten.nl een oplossing. We vertellen u wat u kunt doen bij bruine of bruin wordende coniferen.

Bruine schubconiferen en naaldconiferen

Coniferen worden grofweg ingedeeld in schubconiferen en naaldconiferen. De Thuja valt onder de schubconiferen, de taxus onder de naaldconiferen. De Thuja zal normaal gezien sneller kans hebben op bruinkleuring dan de taxus. Eerst gaan we kort in op het bruin worden van de taxus, daarna zoomen we uitgebreid in op het bruin worden van de Thuja.

Taxushaag bruine plekken

De taxus conifeer zal over het algemeen niet zo snel bruin worden. Het is een sterke (haag)plant die relatief weinig nodig heeft om te overleven. Bovendien is hij niet heel gevoelig voor schimmels en plagen. De boosdoener kan de taxuskever zijn, maar de kans dat u deze heeft is eigenlijk alleen aanwezig als u ongezonde planten heeft gekocht of wanneer uw buren ook last hebben van deze plaag. Ze zijn te bestrijden met een aaltjesval.

Wat als u geen last heeft van taxuskever en uw taxushaag toch ineens bruine plekken vertoont? Dat zal vrijwel altijd te maken hebben met een te natte bodem. Wanneer hij namelijk langdurig nat staat dan heeft deze haagplant het zwaar. Ook een tekort aan kalk is niet optimaal. In dit geval is het belangrijk om de grond te draineren en/of kalk toe te voegen aan de grond. U kunt een drainagebuis ingraven onder de haag. Doe dit voorzichtig, zodat u de wortels niet beschadigt.

Gaat het niet enkel om bruine plekjes, maar is de haag compleet bruin? Grote kans dat de taxushaag niet meer te redden is. In dit geval kunt u beter een nieuwe taxushaag aanplanten. Twijfelt u over de reden waarom uw taxus bruin is gekleurd en of hij nog te redden is? Dan kan een bodemanalyse uitkomst bieden.

Thuja conifeer wordt bruin na snoeien

Men maakt zich vaak zorgen om de conifeer wanneer deze na het snoeien een aantal gele of bruine vlekjes begint te vertonen. Wordt de coniferenhaag net na het snoeien bruin? We beginnen met goed nieuws: daarover hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken!

Door het snoeien kunnen er namelijk lichte beschadigingen optreden, maar deze herstellen normaal gezien vanzelf. Mits u het snoeien op de juiste manier heeft aangepakt natuurlijk. Het snoeien van de conifeer is overigens erg belangrijk voor de gezondheid, omdat ze relatief snel groeien en daarom uitgedund moeten worden. Zo krijgen ze meer lucht en licht en blijven ze minder lang nat.

U snoeit een conifeer het beste vóór de langste dag van het jaar (21 juni). Rond augustus of september kunt u een tweede snoeibeurt inplannen. Snoei nooit in de volle zon of tijdens vorst, omdat dit de kans op verbranding of beschadiging van de net geknipte takken vergroot. Bovendien belemmert dit de kans op herstel. U leest hier meer over het snoeien van de conifeer.

De bruine plekken in conifeer herstellen niet na snoeien

Wanneer u binnen enkele maanden geen herstel ziet van de bruine plekken óf wanneer deze aanzienlijk erger worden, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Er is een kans dat uw conifeer te veel is beschadigd tijdens het snoeien. Ook een niet-optimale bodemconditie kan van invloed zijn.

Is de coniferenhaag nog deels groen, dan raden we u aan om de bruine takken te verwijderen en de groene delen met enkele centimeters te snoeien. Daarnaast raden we u in alle gevallen aan om de coniferen te bemesten. Wanneer ze namelijk leiden aan magnesiumgebrek dan kan dat tot bruinverkleuring leiden. Voor een juiste verzorging kunt u terecht in ons artikel over coniferen bemesten.

Coniferen bruin door schimmelinfectie of insectenplaag

Als u bovenstaande stappen heeft doorlopen dan is de kans groot dat de conifeer weer mooi en groen aangroeit. Is dit niet het geval, dan zou het zomaar kunnen zijn dat een schimmelinfectie of ongewenste insectenplaag de boosdoener is. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer u de coniferen met een niet-schone snoeischaar heeft geknipt, wanneer er schimmel in de grond zit die wortelrot veroorzaakt of als vervelende Taxuskevers uw haag proberen aan te vallen.

Door te zorgen voor zo goed mogelijke snoei- en bemestingscondities zijn deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen, maar helaas niet altijd. Ook hier is het zoals hierboven al genoemd weer zaak om aangetaste delen weg te halen met daarnaast enkele centimeters gezonde takken. Het snoeiafval dient afgevoerd te worden.

Chemische of biologische bestrijding kunnen in sommige gevallen uitkomst bieden, maar aangezien er zoveel mogelijke oorzaken kunnen zijn voor de bruine plekken in de conifeer, is het vaak lastig om de juiste werkwijze te bepalen. U kunt in zo’n geval het beste een hoveniersbedrijf laten langskomen, die kan u adviseren over de mogelijke redding en de daarbij horende werkwijze van uw (deels) bruine coniferen.

Bruine coniferen vervangen

Zijn een of meerdere van uw coniferen bruin en zien ze eruit alsof ze volledig uitgedoofd zijn? Heeft u bovenstaande stappen doorlopen maar lijkt het erop als ze helaas niet meer te redden zijn? Dan kunt u simpelweg de bruine coniferen in uw haag vervangen. Dit zorgt ervoor dat uw haag mooi dicht en compact blijft en dat deze de gezondheid behoudt op de lange termijn.

U kunt de bruine delen van uw coniferenhaag verwijderen en er een nieuwe conifeer planten op de gewenste hoogte. Op Haag-planten.nl kunt u naast een complete haag namelijk ook losse coniferen bestellen, dit van 40 centimeter tot zelfs 2,60 meter. Bovendien bieden we verschillende coniferen soorten aan. Zo weet u zeker dat uw nieuwe conifeer perfect aansluit bij de rest van de coniferenhaag en lijkt het net alsof die bruine conifeer er nooit geweest is!

Taxushaag / Taxus Baccata

3.95225.00
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

2.9523.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

1.9529.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

2.9529.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *