Algemeen

Welke beukenhaag soorten zijn er?

De beukenhaag heeft een luxe uitstraling en staat er vooral om bekend dat ze zowel een groene als rode kleur kunnen hebben. Met hun gladde, glanzende bladeren zijn beukenbomen ware eyecatchers in de tuin. Ze groeien het best op zandgrond. Wilt u een beukenhaag planten? Dan kunt u kiezen uit twee sprankelende beukenhaag soorten.

Note: de beukenhaag is een andere soort dan de haagbeuk. Ze worden vaak verward. Het verschil is dat de beukenhaag in de winter geen blad verliest. Voor een privacy haag kiest u daarom beter voor de beukenhaag.

Rijk kleurenpalet: groene en rode beukenhaag

De groene beukenhaag (Fagus Sylvatica) en de rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) bieden je het meest prachtige kleurenpalet. Zoals de naam al aangeeft is de ene groenkleurig en de andere roodkleurig.

De groeiwijze komt redelijk overeen, al groeit de groene beuk wel wat sneller dan de rode beukenhaag. Hierdoor zijn de wortels eerder groot en kunt u dus ook sneller een sterke haag creëren. Ook groeit hij iets sneller dicht.

Beukenhagen zijn bladhoudend en groeien circa 30 tot 60 centimeter per jaar. De beukenhaag snoeien kan meerdere keren per jaar. Hierbij kunt u zelfs sterk terugsnoeien. Zo houdt u uw haag perfect in model, ook als u er al een tijdje niet meer naar omgekeken had. U leest hier tevens tips over het bemesten van de beukenhaag.

Groene beukenhaag: Fagus Sylvatica

De Fagus Sylvatica, oftewel de beukenhaag in het groen, is bij ons verkrijgbaar van 40 tot 200 centimeter. Zo gaat u direct voor een haag in de gewenste hoogte. De bladeren kleuren in het voorjaar lichtgroen, daarna donkergroen. Vervolgens worden ze bruin in de herfst, om vervolgens in het voorjaar weer plaats te maken voor een nieuw groen palet.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag: Fagus Sylvatica Atropunicea

De Fagus Sylvatica Atropunicea, oftewel de beukenhaag in rood, is bij ons verkrijgbaar van 40 tot 150 centimeter. De bladeren zijn dieprood tot zelfs paarsachtig van kleur. Dat geeft een bijzonder effect. De rode beukenhaag is wat prijziger dan de groene beukenhaag. Dat komt omdat rood beukenzaad duurder is en lastiger te veredelen is.

Rode en groene beukenhaag combineren

Kan het voor u niet kleurrijk genoeg in de tuin? Dan kunt u er ook voor kiezen om deze prachtbomen te combineren. Bijvoorbeeld afwisselend rood en groen. Bovendien doen ze het ook goed als solitaire plant. Gaat uw voorkeur uit naar de rode Fagus, maar vindt u dit te prijzig? Dan kiest u bijvoorbeeld voor een groene beukenhaag en plaatst u nog enkele losse rode beukenbomen.

Fagus (beuk) soorten

Hierboven benoemde we de twee beukenhagen zoals we ze in Nederlandse tuinen zien. Deze twee soorten vallen onder de Fagus Sylvatica. Naast deze hoofdsoort, zijn er nog 9 andere beuken soorten die vallen onder de ‘Fagus’. Ze komen van nature voor in delen van het Noordelijk halfrond en zijn vaak vernoemd naar het land van afkomst.

  • Japanse beuk (Fagus Crenata)
  • Japanse bruine beuk (Fagus Japonica)
  • Chinese beuk (Fagus Engleriana)
  • Zuid-Chinese beuk (Fagus Longipetiolata)
  • Taiwanese beuk (Fagus Hayatae)
  • Amerikaanse beuk (Fagus Grandifolia)
  • Mexicaanse beuk (Fagus Mexicana)
  • Oosterse beuk (Fagus Orientalis)
  • Glimmende beuk (Fagus Lucida)

Groene of rode beukenhaag bestellen

Bent u enthousiast over de groene en/of rode beukenhaag en wilt u groene Fagus Sylvatica of rode Fagus Sylvatica in uw tuin? Dan kunt u terecht op Haag-planten.nl. Kies uw favoriete kleur en maak optioneel gebruik van onze inplantservice. U profiteert dan van 3 maanden hergroeigarantie.

Twijfelt u nog welke kleur het beste bij u past? Dan bent u ook meer dan welkom in onze eigen kwekerij in Lunteren. We adviseren u graag over de beste haagplant voor uw tuin, of u iets aan de bodem moet doen en hoe u de mooiste haag kunt verwezenlijken. Neem dus gerust contact met ons op voor een afspraak of advies op maat.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *