Algemeen

Welke laurier soorten zijn er?

De laurier is een populaire plant. Zowel als solitaire plant en als haagplant staat hij in veel tuinen te pronken. Overweegt u om laurier te kopen en bent u benieuwd welke soorten laurier er allemaal zijn? We laten u kennismaken met de meest populaire laurier soorten.

Soorten laurier: verschillen en overeenkomsten

Allereerst, wat is de laurier eigenlijk precies voor plant? Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze wat langere, diepgroene en glanzende bladeren hebben. In de zomer krijgen ze witte bloemetjes. Later in het jaar krijgen ze prachtige rode tot zwartkleurige besjes. De laurier is uitstekend geschikt als haagplant dankzij de volle, compacte groei én de luxe uitstraling.

We zien kleine verschillen in de groeiwijze van de verschillende soorten. Grofweg delen we ze op in de Prunus Laurocerasus (laurierkers) en de Prunus Lusitanica Angustifolia (Portugese laurier). Over beide soorten laurier vertellen we u hieronder meer.

Prunus Laurocerasus (laurierkers)

De Prunus Laurocerasus staat ook bekend als de laurierkers en heeft naast de algemene naam ook weer een verdeling in sub soorten. Qua looks zijn die allemaal vergelijkbaar, het verschil zit hem voornamelijk in de groeisnelheid. De meest populaire laurierkers soorten die vaak gekozen worden als haagplant zijn:

  • Prunus Laurocerasus Rotundifolia: de Rotundifolia laurier groeit circa 40 centimeter per jaar en groeit ook erg snel in de breedte. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor het snel verkrijgen van een dichte haag. Bij ons is hij verkrijgbaar van 30 tot 220 centimeter.
  • Prunus Laurocerasus Caucasica: de Caucasica laurier groeit circa 40 centimeter per jaar en is de beste keuze voor het snel creëren van een hoge haag. Hij is bij ons verkrijgbaar vanaf 40 tot zelfs 350 centimeter.
  • Prunus Laurocerasus Novita: de Novita laurier groeit circa 30 centimeter per jaar. Het is dus de traagste groeier van de drie en heeft als voordeel dat deze laurierkers soort het minst gevoelig is voor ziektes en optimaal groeit op elke grondsoort. Hij wordt daarom het meest gebruikt voor hagen. Bij ons verkrijgbaar van 30 tot 220 centimeter.

Prunus Lusitanica Angustifolia (Portugese laurier)

De lauriervariant Prunus Lusitanica Angustifolia staat bekend als de Portugese laurier. Vergeleken met bovengenoemde laurier soorten groeit deze heel wat minder snel, namelijk 15 tot 30 centimeter per jaar. Daarnaast zijn de bladeren wat smaller. Het grote voordeel van de Portugese laurier is dat hij erg gemakkelijk in onderhoud is.

In het najaar ontwikkelt hij dieprode bessen. Deze trekken flink wat vogels, vlinders en bijen aan. Zo kiest u voor een rijke flora en fauna. Dat wat trager groeien hoeft overigens geen probleem te zijn, want bij ons bestelt u hem vanaf 20 tot zelfs 260 centimeter. Zo plant u uw laurierhaag direct op de gewenste hoogte.

Laurierkers of Portugese laurier kopen?

De voornaamste reden om te kiezen voor de Portugese laurier of de laurierkers is toch wel de groeisnelheid. Zoekt u een laurier soort die zo snel mogelijk groeit? Dan is een sub soort van de Prunus Laurocerasus de beste keuze. De Novita laurier is bovendien het minst gevoelig voor vervelende plantenziektes, de Caucasica en Rotundifolia groeien daarentegen wel net iets sneller. Snelle groei kan een voordeel zijn om snel een dichte haag te creëren, maar u moet wel zorgen voor drastische snoei om te voorkomen dat de laurierkers te massief wordt.

Wilt u een haagplant die zo gemakkelijk mogelijk is in onderhoud? Dan kiest u beter voor de Portugese laurier. Deze groeit namelijk minder snel en heeft minder onderhoud nodig. Als u geduld heeft dan kunt u overigens wel een erg hoge laurierhaag kweken met de Prunus Lusitanica Angustifolia. Deze kan namelijk tot wel 5 meter hoog worden.

U leest hier meer over het snoeien van de laurierhaag en specifiek het snoeien van de Portugese laurier. Ook kunt u bij ons terecht om te weten hoe u het bemesten van de laurier aanpakt.

Uw favoriete soorten laurierhaag bestellen

Welke laurier soort uw favoriet is dat is nog altijd een persoonlijke keuze. We kunnen in ieder geval concluderen dat ze er stuk voor stuk stralend en luxe uitzien. Neem bovenstaande informatie mee in uw overweging en koop op Haag-planten.nl uw gewenste laurier soort in de juiste hoogte. Zo geniet u direct van een privacy haag. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice.

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.45165.00
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

3.95145.00
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

2.4959.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.0013.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *