Algemeen

Welke Hedera soorten zijn er?

De Hedera staat ook bekend als de klimop. Deze snelle groeier is onder velen een favoriete haagplant, onder meer omdat hij het hele jaar groen blijft. Bovendien is hij allerminst gevoelig voor vervelende plantenziekten. Overweegt u om Hedera te planten? We vertellen u hier over de verschillende soorten klimop.

Klimop soorten vergelijken

Net als de meeste planten is ook de Hedera verkrijgbaar in verschillende soorten. Qua bladeren lijken ze erg veel op elkaar en de grootste verschillen zitten hem dan ook voornamelijk in de kleur en geur. We lichten hieronder de bekendste Hedera soorten aan u toe.

Hedera Hibernica: de meest gekozen haagplant

De Hedera Hibernica is de meest gekozen soort klimop haagplant. We raden deze dan ook het liefste aan als u op zoek bent naar een Hedera haagplant voor in uw tuin. Hij groeit namelijk snel dicht en zorgt met zijn prachtige glanzende, groene bladeren voor een luxe uitstraling van uw haag. De bladeren zijn stevig en hebben ook wel een beetje een leerachtige look.

De Hibernica staat tevens bekend als de Atlantische klimop. In het wild vinden we hem vooral langs de kusten van Portugal, en delen van Schotland en Ierland. Tijdens strenge winters kan hij soms iets invriezen, maar in het voorjaar loopt hij weer uit.

Het toffe aan de Hedera Hibernica is dat hij een lichtzoete geur heeft. In het najaar kan hij bolvormige bloemetjes krijgen, met in de winter zwarte bessen. Vogels zijn er gek op, en ook vlinders en bijen maken graag een vliegrondje langs deze plant. Hoe smakelijk die bessen er overigens uitzien, voor mensen zijn ze niet te eten (mild giftig).

De Hibernica klimop doet het zowel goed in de zon, de halfschaduw als de complete schaduw. Hierbij dient u te zorgen voor een niet te natte, maar ook niet te droge grond. U leest hier meer over het bemesten en snoeien van de klimop.

Hedera Helix Woerner: ook een goede keuze als haagplant

Hoewel hoveniers en kwekerijen meestal de voorkeur uitspreken voor bovengenoemde Hedera Hibernica, kan de Hedera Helix Woerner een goed alternatief zijn. De verschillen zijn in principe niet zo groot, maar deze klimop is net iets donkerder van kleur en de lijnenspellen op de bladeren zijn wit in plaats van groen. Daarnaast zijn de bladeren net iets kleiner.

Het voordeel van deze Helix klimop is dat hij uitstekend tegen ieder klimaat kan, dus zelfs in strenge winters zal hij geen blad verliezen. De keerzijde is dat deze klimop soort een wat muffere geur heeft. Een lichtzoete geur heeft voor de meesten toch zeker wel de voorkeur.

De Hedera Helix wordt ook wel gezien als de gewone klimop omdat dit de enige klimop soort is die in de Lage Landen in het wild voorkomt. Op geschikte oppervlakten zijn ze in staat om zelfs een hoogte van 30 meter te bereiken!

Hedera Helix Glacier: voor een winterse look

Hoewel dit type klimop niet vaak gekozen wordt als haagplant, vinden we de Hedera Helix Glacier toch het benoemen waard. Dit is namelijk dé klimop om een wondere winterwereld mee te creëren. De plant ziet eruit of hij zo uit het Disney-verhaal Frozen is gehaald. Hij heeft namelijk, zoals de naam ook al impliceert, een look waarbij het lijkt alsof er ijs over de bladeren heen zit.

Of dit nu per se uw voorkeur geniet is een persoonlijke keuze, bijzonder is het in ieder geval op zijn minst te noemen. U hoeft niet te wachten tot de barre dagen aanbreken, want met de Helix Glacier klimop kiest u altijd voor het winterse effect.

Overige Hedera (Helix) soorten

Naast de Helix Woerner en Glacier vinden we nog meer klimop soorten in de Hedera Helix familie. Zo is bijvoorbeeld de Hedera Helix Goldchild nog een keuze, die qua kleur weer net iets donkerder is dan de Helix Glacier Hedera.

Daarnaast zijn er nog de Hedera Helix Green Ripple en Helix White Ripple. Ook deze verschillen weer net iets van kleurtoon. Verder hebben ook deze weer net wat kleinere bladeren en een wat muffere geur in verhouding tot de Hedera Hibernica.

Verder zien we dat verschillende gebieden in de wereld een eigen variant van de klimop hebben. Van de Hedera Rhombea (Japanse klimop) en de Hedera Nepalensis (Himalayaklimop) tot de Hedera Maderensis (Madeiraklimop) en de Hedera Azorica (Azorenklimop).

We kunnen nog wel even doorgaan, maar ervan uitgaande dat u op zoek bent naar een goede klimop haagplant laten we de overige soorten buiten beschouwing. Deze zijn namelijk klimaat technisch gezien minder geschikt als haagplant in Nederland.

Online Hedera kopen bij Haag-planten.nl

Zoals gezegd is de Hedera Hibernica de meest gekozen klimop soort voor een prachtige haag. De heldergroene lijnenspellen op de stevige, donkergroene bladeren zorgen voor een prachtig 3D-effect. Kortom, deze Hedera soort is een échte eyecatcher in uw tuin!

We raden dit model dan ook absoluut aan wanneer u klimop haagplant wil plaatsen. Bij Haag-planten.nl kweken we de Hibernica Hedera in onze eigen kwekerij in Lunteren, zodat u zeker weet dat u geniet van een stevige en gezonde plant.

U kiest zelf de gewenste hoogte, van 30 tot zelfs 100 centimeter. Tevens kunt u Hedera panelen van 120×180 centimeter bestellen. Maak gebruik van onze inplantservice of ga zelf aan de slag. Voor dit laatste kunt u direct hardhouten palen en bevestigingsclippen voor gaaspaneel bijbestellen.

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Hedera haag kant en klaar

2.50115.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *