Algemeen

Hoe Taxus verwijderen?

Heeft u Taxus Baccata in de tuin staan en wilt u deze weghalen? In dit artikel geven we u een plan van aanpak voor het verwijderen van Taxus. Van een solitaire Taxus tot een complete Taxushaag, u pakt het snel en effectief aan. Succes!

Taxus verwijderen of verplaatsen?

Voordat u aan de slag gaat met Taxus verwijderen, is het eerst slim om na te denken over of u de solitaire Taxus of (een deel van) de Taxushaag ook wilt verplaatsen. In dat geval gaat u immers voorzichtiger te werk, omdat u dan de wortels niet mag beschadigen. We hebben een gericht artikel geschreven over Taxus verplanten. U pakt dit klusje het beste aan in september of oktober, maar andere periodes kunnen ook, zolang het niet vriest.

Dode, verwaarloosde, oude Taxus verwijderen

Dan ook nog even het volgende: wilt u Taxus verwijderen omdat u vermoed dat deze dood is? Omdat deze getroffen is door een Taxus ziekte of die vervelende Taxuskevers? Soms is er nog een mogelijkheid om uw planten te redden! Daarvoor verwijzen we u graag door naar het artikel over Taxus wordt geel (of bruin). We bieden daar een aantal oplossingen, waarmee u het verwijderen van Taxus mogelijk kunt voorkomen.

Wanneer Taxus verwijderen?

Het beste moment voor Taxus verwijderen? Het maakt eigenlijk niet echt uit, zolang het maar niet vriest, want dan is de grond te hard. En dat maakt het er niet makkelijker op. Tijdens hittegolven is de grond juist erg droog. Het is daarom het fijnst om een ‘gemiddelde’ dag te kiezen. Geen regen, maar ook niet te heet, zodat u lekker aan de gang kunt.

Hoe Taxushaag verwijderen?

Als bovenstaande op u niet van toepassing is, en u een andere reden heeft om Taxus weg te halen, dan is het tijd om aan de slag te gaan! Het stappenplan richt zich op het verwijderen van Taxushaag, maar kan uiteraard ook gebruikt worden voor solitaire Taxus.

1.      Inkorten en snoeien

Afhankelijk van de huidige hoogte van uw Taxushaag kunt u ervoor kiezen om deze terug te snoeien. Een oude Taxus heeft flink wat wortels, en daarom prefereren mensen vaak methode 2. Maar ook methode 1 biedt uitkomst en kan – indien het verwijderen niet lukt – later ook nog doorgetrokken worden naar methode 2. Aan u de keuze!

Methode 1: Deze methode komt van pas als de plant veel uitstekende takken heeft of hoger is dan 1 meter. Dit maakt het verwijderen daarna eenvoudiger. Het hoeft uiteraard niet netjes te gebeuren. Pak de elektrische snoeischaar erbij en scheer er in tempo langs af, zodat de planten kleiner zijn en op een fijne ‘uittreklengte’ komen.

Methode 2: U kunt er tevens voor kiezen om de planten helemaal tot aan de stronk terug te snoeien. Deze methode komt vooral van pas als u geen zin of optie heeft om veel kracht te zetten. U focust zich namelijk op het verwijderen van de wortel, in plaats van dat u de hele Taxus uit de grond moet gaan trekken (wat dus veel kracht kost).

2.      Kluit uitsteken, wortels losmaken en uittrekken

U zet nu een stevige schop in de grond, waarmee u zo goed als mogelijk om de kluit heen gaat. U kunt hiermee de kluit losmaken, zodat u de Taxus kunt uittrekken door hem vast te pakken volgens bovengenoemde methode 1. Kunt u niet goed bij de wortels? Dan zal u toch nog wat verder terug moeten snoeien.

Als u direct had gekozen voor methode 2, dan is het een kwestie van loswrikken. Belangrijk om te weten is dat de wortels van de Taxus best ver kunnen reiken. U kunt er dan voor kiezen om (1) wat breder te werken (wat alleen aanbevolen is als er geen andere gewassen in de buurt liggen, omdat deze dan ook kunnen beschadigen), of (2) de wortels door te steken met de schop. Lukt dit niet, gebruik dan een scherpe snoeischaar.

Alternatief voor Taxus wortels verwijderen: als het verwijderen van de wortels van de Taxus echt niet lukt, dan zou u optioneel het volgende kunnen proberen. Snoei de taxus zo ver mogelijk tot op de stronk terug, boor gaatjes in de overgebleven wortel en vul deze op met een biologisch middel, zoals compostversneller. Zo komt de compostering op gang. Let op, er zijn ook chemische middelen verkrijgbaar, maar die kunnen ook de rest van het bodemleven aantasten. In een tuincentrum kunt u navraag doen naar de mogelijkheden.

3.      Geul opvullen, met grond en/of nieuwe haagplant

Mochten zich er nog wortels bevinden in de geul, dan kunt u deze handmatig verwijderen. Tenminste, als u van plan bent om een nieuwe haagplant te zetten. Doet u dit niet, vul dan de geul simpelweg op met grond. De wortelresten van de Taxus sterven dan vanzelf af. En voilà, het klusje is geklaard!

Andere haagplant kopen bij Haag-planten.nl

Wilde u de Taxus verwijderen omdat u toe bent aan een nieuwe haagplant? Bestel dan bij Haag-planten.nl uw nieuwe eyecatchers. Wij bieden een groot aanbod en hebben in onze blog per plantensoort inplanttips voor u klaarstaan. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor persoonlijk advies, telefonisch, per e-mail of in onze kwekerij (Lunteren). Indien gewenst kiest u voor onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.009.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0024.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

0.00145.00
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0064.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *