Inplanten

Hoeveel beuken per meter?

De groene beuk (Fagus Sylvatica) en de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea) zijn ware eyecatchers in uw tuin. Deze stralende haagplanten bieden u het hele jaar door een wisselend kleurenpalet. Niet voor niets worden beuken vaak ingezet als haagplant. Hoeveel beuken per meter planten voor een compacte en mooie haag? In dit artikel zetten we het overzichtelijk voor u op een rijtje.

Hoeveel beukenhaag per meter?

Het aantal beuken per meter hangt af van de hoogte van de plant. Ook de kleur heeft invloed. Zo groeit de groene beukenhaag net iets sneller dan de rode beukenhaag. We raden u de volgende richtlijnen aan bij het planten van beukenhaag in een enkele rij.

Groene beukenhaag kluit/pot

 • 40 tot 80 centimeter: 6 beuken per meter
 • 80 tot 120 centimeter:5 beuken per meter
 • 120 tot 150 centimeter: 4 beuken per meter

Rode beukenhaag kluit/pot

 • 60 tot 150 centimeter: 5 beuken per meter

Hoeveel beuken per meter dubbele rij?

De hierboven genoemde richtlijnen gingen over een enkele rij beukenhaag. Mogelijk wilt u juist een hele brede en compacte haag creëren, u komt dan uit bij een dubbele rij. In dit geval heeft u zoals u wellicht al verwacht meer beukenhaag planten per meter nodig.

 • Richtlijn: 9 beuken per meter
 • Aantal kan afwijken bij hele grote of kleine beuken

TIP: Waarom u zou kiezen voor een dubbele rij beukenhaag? Omdat deze meer privacy biedt en compacter en meer bedekkend groeit, waardoor de inkijk in uw tuin dus kleiner is.

Hoe beukenhaag dubbele rij planten?

Bij een enkele rij beukenhaag is het logisch dat u in een rechte lijn werkt, maar hoe zit dat met een dubbele rij? Hierbij gaat u zigzag te werk. U kiest bijvoorbeeld voor beuken van rond de 1 meter, plant 5 beuken per meter en meet de afstand tussen de beuken. Deze afstand houdt u vervolgens ook aan voor de afstand van de tweede rij. Zo staan alle beuken op dezelfde afstand van elkaar, middels een zigzagpatroon.

Rode en groene beukenhaag door elkaar planten, hoe zit dat?

Gemiddeld groeien beukenhagen zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar, waarbij we al aangaven dat de rode beuk net iets trager groeit dan de groene beuk (onder dezelfde omstandigheden, zoals standplaats, bodemconditie en hoeveelheid zon)

Wat als u groene en rode beukenhaag in dezelfde haag wilt verwerken? U kunt het beste kiezen voor planten van rond de 1 meter hoog (80 tot 120 centimeter). Hierbij verlangen de groene en rode beuk hetzelfde aantal planten per meter. Vervolgens kiest u zelf of u voor een enkele of dubbele rij beuken gaat. Laat uw creativiteit de vrije loop en ga voor een speels en kleurrijk effect in uw tuin!

Extra inplanttips beukenhaag

 • Beuken gekweekt in pot zijn het hele jaar door te planten
 • Beuken met kluit worden bij voorkeur van oktober tot april geplant
 • Plant geen beuk als het extreem nat is of wanneer het vriest
 • Voorzie de plantgaten van goed verteerbare compost of aanplantgrond
 • Optioneel spant u een lijntje uit om rechte lijnen te markeren

Verzorgingstips beukenhaag

 • Beukenhaag snoeien vóór de langste dag van het jaar en in september
 • Versnipperd snoeiafval (indien geen schimmel) kan gebruikt worden als mest
 • Ook grasmaaisel, kippenmest of koemestkorrels zijn goed voor bemesten
 • Bemest de beukenhaag twee keer per jaar (maart/april en juni/juli)

Rode of groene beukenhaag kopen? Haag-planten.nl!

Bij Haag-planten.nl verkopen we zowel groene als rode beuk uit eigen kwekerij. U vindt deze terug op onze website en leest steeds per planthoogte het aantal beuken per meter na, zodat u zeker weet dat u goed zit. Heeft u nog vragen over de beukenhaag of twijfelt u welke haagplant het beste bij u past? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of kom een kijkje nemen in onze kwekerij in Lunteren.

Kies voor onze inplantservice

Is het bij u na het lezen van dit artikel nog niet gaan kriebelen om met het planten van de beukenhaag aan de slag te gaan? Dan kunt u gebruik maken van onze inplantservice. U vertelt ons waar de haag moet komen, en wij doen de rest. Vergeet dat passen en meten, want u heeft nergens meer omkijken naar. U krijgt tevens 3 maanden hergroeigarantie.

Groene beukenhaag / Fagus Sylvatica

3.253.95
Opties selecteren

Rode beukenhaag / Fagus Sylvatica ‘Atropunicea’

3.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *