Algemeen

Hoe beukenhaag verwijderen?

Wilt u beukenhaag verwijderen? Rode of groene beukenhaag (Fagus Sylvatica), dat pakt u op dezelfde manier aan. We vertellen u graag hoe u dit klusje op een succesvolle manier klaart. Ook gaan we in op het verwijderen van de beukenhaag wortels, wat goed van pas komt als u een ander type haag terug wilt planten. Succes!

Beukenhaag verwijderen of verplaatsen?

Voordat u daadwerkelijk beslist of u de beukenhaag in zijn geheel wilt verwijderen, is het goed om na te denken of u deze nog wilt verplaatsen. In dat laatste geval gaat u immers voorzichter te werk. We hebben een speciaal artikel geschreven over beukenhaag verplaatsen. Dit doet u het beste eind oktober of november. In dit artikel leest u specifiek over het in zijn geheel verwijderen van de beukenhaag.

Zieke beukenhaag verwijderen?

Dan ook nog even over de reden van het verwijderen van beukenhaag. Doet u dit omdat de beukenhaag ziek is en deze niet meer te redden lijkt? Lees dan nog even ons artikel over beukenhaag ziektes. Mogelijk kan uw haag nog opknappen als u de juiste stappen zet.

Hoe beukenhaag verwijderen?

Verwijdert u de beukenhaag omdat deze dood is of omdat u er gewoon vanaf wilt? Met dit stappenplan zou het zeker moeten lukken!

1.      Snoeien tot 80 à 100 centimeter (optioneel)

Als uw beukenhaag wat groter is, dan is het slim om deze eerst terug te snoeien tot een hoogte van 80 tot 100 centimeter. Haal ook de uitstekende takken weg. Door in te korten wordt het compleet verwijderen van de haag gemakkelijker.

2.      Kluit uitsteken, loswrikken en uittrekken

U steekt met een spade de kluit uit. Dat is nog niet de gemakkelijkste klus, want een beukenhaag kan flink wat wortels hebben. Zet de spade eronder en wrik de plant zo goed als mogelijk los. Steek indien nodig de wortels door. Als u dit voldoende heeft gedaan dan kunt u de beukenhaag planten uit de grond trekken en afvoeren.

3.      Wortels beukenhaag verwijderen

Zoals benoemd kan een beukenhaag een flink wortelstelsel hebben. Als het mogelijk is dan is het het makkelijkst om deze uit te steken en handmatig te verwijderen. Lukt dit niet? Dan kunt u gebruik maken van een boomwortelfrees. Deze kunt u vaak wel ergens in de buurt huren. U kunt tevens een hovenier inschakelen.

Het is natuurlijk fijner als u geen extra gereedschap nodig heeft. Gaat het om een flink wortelstelsel, vraag dan wat vrienden en ga met zijn allen een dagje aan de slag om de wortels stuk voor stuk los te steken en uit te trekken.

Steek de wortels door daar waar u een nieuwe haag wilt planten. Wilt u overigens geen nieuwe haag planten en is de klus te groot? Dan kunt u er optioneel voor kiezen om de grond dicht te maken en de wortels te laten zitten. De wortelresten sterven dan vanzelf af.

4.      Geul dichtmaken of nieuwe haag planten

Nu alles gereed is, kunt u de geul dichtmaken met zand. Wilt u een nieuwe haag planten? Op Haag-planten.nl spot u de mooiste haagplanten en kiest u uw favoriet. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Liever zelf inplanten? Snuffel dan eens rond bij onze tuintips, waar u inplanttips per haagplantsoort vindt. U mag ook altijd contact met ons opnemen voor persoonlijk advies over de haagplant in kwestie.

Beukenhaag verwijderen tips

  • Wilt u een deel van de beukenhaag verwijderen? Pas dan op dat u de wortels van de gezonde beukenhagen niet doorsteekt. Deze kunnen met elkaar verweven zitten, wat het, vooral bij wat oudere beukenhagen, lastig kan maken om deels te verwijderen.
  • Uw beukenhaag verwijderen als het vriest is minder handig, omdat de grond dan extra hard is. Wacht daarom liever tot de grond net wat warmer is.
  • Ging het om het verwijderen van een zieke beukenhaag? Maak uw spade dan steeds schoon en ververs de grond, om te voorkomen dat uw nieuwe haag besmet wordt.

Nieuwe haag kopen bij Haag-planten.nl

Uw beukenhaag vervangen door een andere haagplant? Kom dan eens langs in onze kwekerij in Lunteren, waar u de verschillende haagplanten in het echt kunt bewonderen. U kunt daarnaast ook online bestellen. Laat het ons weten als u tevens gebruik wilt maken van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie, we helpen u graag!

Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg-Zilverbes)

5.9565.00
Opties selecteren

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Ilex maximowicziana Kanehirae

0.0014.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.009.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0024.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

0.00145.00
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0064.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *