Algemeen

Hoe snel groeit klimop?

De klimop haag, ook bekend als Hedera haag, is een compacte en mooie haagplant die bekend staat om zijn snelle groei in de hoogte en breedte. Mogelijk overweegt u om deze eyecatcher in uw tuin te plaatsen. Of heeft u hem al in de tuin en bent u benieuwd wat u kunt doen om hem sneller te laten groeien? Wat u moet doen als hij niet meer groeit? Op al deze vragen krijgt u in dit artikel een antwoord.

Hoe snel groeit hedera?

Gemiddeld gezien groeit klimop 30 tot 60 centimeter per jaar. De daadwerkelijke groei is afhankelijk van diverse factoren, zoals de manier van verzorging en de ruimte die de klimop krijgt om te ontwikkelen. Bovendien zijn er verschillende soorten klimop, waarvan de Hedera Hibernica de populairste is als haagplant. De kans is dan ook groot dat u deze soort klimop in uw tuin hebt staan.

Wat de Hibernica klimop (Aziatische klimop) zo populair maakt? Deze groeit goed in zowel de zon als (half)schaduw. Hij doet het ook goed in de winter, en zal slechts in strenge winters een klein beetje kunnen invriezen. Maar in het voorjaar loopt hij weer prachtig uit. Daarnaast verspreidt hij ook nog eens een heerlijke lichtzoete geur!

Wilt u nieuwe klimop planten? Dan raden wij u altijd het aantal klimop planten per meter aan voor de beste groei. Zo komt u met een hoge klimop haag tot 2 meter uit op 5 planten per meter, terwijl u met een lage haag van 50 centimeter 6 planten per meter dient te planten. U kunt daarnaast ook een kant-en-klaar gaaspaneel bestellen, zodat uw klimop al in volle glorie is wanneer u deze aanplant.

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Hoe groei klimop stimuleren?

Wilt u klimop sneller laten groeien? Dan hebben we nog wel een aantal tips voor u in petto! Volg onderstaande richtlijnen en dan is de kans groot dat uw klimop razendsnel in de hoogte én breedte groeit. Zo gaat u voor een prachtige dichte Hedera haag.

1.      Vlechten van de klimop

Ieder jaar maakt de Hedera nieuwe scheuten, die weer uitgroeien tot nieuwe takken en bladeren. U geeft deze daarom dan ook het beste ruimte om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dit kunt u doen door de klimop te vlechten. Dit kan meerdere keren per jaar, bijvoorbeeld in het voorjaar, de zomer en de herfst. Hoe vaker u dit doet, hoe meer u de groei van de Hedera stimuleert.

Hoe klimop vlechten? Buig de jonge takjes voorzichtig door het hekwerk heen, zodat ze stuk voor stuk meer ruimte krijgen om de hoogte en breedte in te groeien. Vlecht ze richting de open ruimtes of daar waar u meer volume wilt. Staat de klimop tegen een schutting (dus geen hekwerk waar u doorheen kunt rijgen)? Dan kunt u de vertakkingen bijvoorbeeld losjes vastzetten met U-spijkers. U kunt daarnaast ook een losstaand gaaspaneel vóór de schutting plaatsen. Zolang u maar een manier vindt om de scheuten te verspreiden. Vlecht nooit té strak, want de Hedera moet wel ruimte hebben om te kunnen groeien.

2. Snoei de klimop regelmatig

Snoeien? Daar wordt hij toch juist kleiner van? Het tegendeel is waar, want door de klimop regelmatig te snoeien zal hij sneller nieuwe scheuten ontwikkelen, waardoor u dus meer vertakkingen krijgt. U kunt de klimop in principe het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest of té heet is (in verband met verbranding).

Het beste moment om klimop te snoeien voor de ontwikkeling van nieuwe scheuten is het voorjaar, omdat op dit moment de groei er nog goed inzit. Wilt u graag uw klimop meer in de breedte laten groeien? Snoei dan wat extra terug aan de bovenkant. We hebben een specifiek artikel gewijd aan het snoeien van de klimop, dus lees daar verder voor meer tips.

3. Goede bemesting en verzorging

Tot slot is uiteraard ook een goede verzorging belangrijk. Als de plant te weinig bemesting krijgt dan zal hij verzwakken, waardoor de groei afneemt. Te veel mest zorgt dan juist weer voor overbelasting van de wortels, waardoor die ook minder goed zal groeien en zelfs volledig kan afsterven. Kortom, een juiste dosering bemesting will do the job.

Hoe zorgt u voor een goede bodemconditie van de klimop? Maak gebruik van organische mestkorrels en volg de richtlijnen op de verpakking van het betreffende product. Verdeel het gelijkmatig rond de plant op de bovenste laag van de grond en geef water om de werking van de voeding te stimuleren. Zorgt er overigens ook voor dat de grond waarin de klimop groeit relatief los is (strakke grond kan leiden tot afsterving).

Geef uw klimop haag daarnaast sowieso voldoende water. In de winter is ongeveer één keer per week een scheut aanbevolen, in de zomer twee tot drie keer. Uiteraard afhankelijk van de weerscondities, dus voel met uw vinger en zorg steeds weer voor een lichtvochtige grond. U leest hier meer over de bemesting en verzorging van de klimop.

Help, hedera groeit niet?!

Als uw klimop haag niet goed groeit, dan is dat meestal het gevolg van een slechte bodemconditie. Vaak zit de grond te dicht, waardoor de wortels de voeding niet goed uit de grond kunnen halen. We raden u aan de grond losser te maken, organische mestkorrels toe te voegen en water te geven. Eventueel bruin blad verwijdert u met de snoeischaar, zodat de volledige voeding naar de gezonde bladeren toegaat.

Nieuwe Hedera kopen: hergroeigarantie!

Is uw Hedera haag in dusdanige slechte conditie dat hij niet meer te redden is en totaal niet meer groeit? U merkt dit als niet alleen de bladeren er slap bijhangen, maar wanneer ook de takken totaal verdord en bruin zijn. In dit geval is uw klimop haag grote kans aan vervanging toe. Gelukkig kunt u terecht bij Haag-planten.nl!

Wij kweken Hedera Hibernica haagplanten in onze eigen kwekerij in Lunteren. Koop nieuwe planten in onze webshop en maak optioneel gebruik van onze inplantservice. U geniet dan van drie maanden hergroeigarantie. Daarnaast kunt u uiteraard ook bij ons terecht voor al uw vragen over de verzorging van uw klimop. Bekijk onze klimop, bestel op de gewenste hoogte (eventueel met gaaspaneel) of neem contact met ons op voor meer informatie.

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *