Verzorging

Hedera bemesten: hoe zorgt u voor blijvend gezonde klimop?

De Hedera, oftewel de klimop, is een populaire haagplant. Deze snelle klimmer groeit tot 60 centimeter per jaar, mits u hem goed verzorgd natuurlijk. Benieuwd hoe u dat het beste aanpakt? Na het lezen van dit artikel weet u hoe u de klimop blijvend in optimale conditie houdt.

Welke verzorging heeft de Hedera nodig?

Nadat u klimop geplant heeft moet u zorgen dat deze gezond blijft. Als u dit niet doet dan kan de klimop verwaarlozen en wildgroeien. Hierbij kunnen er lelijke sporen op uw muren of schutting achterblijven. Ook kan de klimop bruin blad ontwikkelen. Dit heeft vaak te maken met een verkeerde bodemconditie. De klimop moet daarom:

Wanneer klimop bemesten?

U kunt de klimop het beste twee keer per jaar bemesten. Vaker is niet nodig, dit brengt zelfs risico’s van verzwakking met zich mee. Houd u daarom aan onderstaande richtlijnen:

1e bemesting: april
2e bemesting: augustus

Risico’s te veel of te weinig bemesting

Als het op bemesting aankomt dan is de Hedera best veeleisend. Te weinig mest is namelijk niet goed, maar te veel ook niet!

 • Te weinig mest zorgt ervoor dat de plant verzwakt. Door de slechtere weerstand neemt het risico op ziektes en beestjes toe.
 • Te veel mest zorgt dan juist weer voor overbelasting van de wortels. Zij kunnen de hoeveelheid voeding niet verwerken, waardoor de klimop beschadigd raakt en slechter groeit of zelfs helemaal afsterft.

Hoe Hedera bemesten?

Als u zorgt voor de juiste hoeveelheid bemesting dan behoudt de plant een optimale weerstand. Hierdoor kan die zich beter weren tegen bijvoorbeeld luizen, spint, taxuskever en slakken.

U kunt verschillende soorten bemesting gebruiken, bijvoorbeeld bemeste tuinaarde of organische mestkorrels. Op de verpakking leest u de hoeveelheid die u moet strooien. Dit verdeelt u gelijkmatig rond de plant op de bovenste laag van de grond. Tot slot geeft u water om de werking van de voeding direct op gang te brengen.

Bemesting bij aanplanten van Hedera

Ook wanneer u nieuwe Hedera gaat planten is het belangrijk om te zorgen voor de juiste bodemconditie. U start met het maken van een ruime sleuf. Die voorziet u van aanplantgrond en organische mestkorrels. Nu dompelt u de droge kluit met pot in water en plaatst de klimop zonder pot in de grond. Met het overgebleven zand maakt u de sleuven dicht.

De klimop kan in principe het gehele jaar door geplant worden, zolang het niet vriest. U hoeft niet extra te bemesten, daarmee wacht u tot de volgende bemestingsperiode.

Ook extra water geven direct na de beplanting is niet wenselijk. Daar kunt u beter enkele dagen mee wachten. In de zomer heeft u als richtlijn 2 tot 3 keer per week bewateren, in de winter 1 keer per week.

Professioneel Hedera laten aanplanten

Op Haag-planten.nl kunt u terecht voor het kopen van uw klimop en bemesting, van jonge planten tot uitgeschoten klimop. U kunt ze zelf inplanten. Laat u het liever aan een professional over? Maak dan gebruik van onze inplantservice. Hiermee geniet u van 3 maanden hergroeigarantie.

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.156.95
Opties selecteren

Hedera haag kant en klaar

2.50115.00
Opties selecteren

2 reacties op “Hedera bemesten: hoe zorgt u voor blijvend gezonde klimop?

 1. Wielens schreef:

  Nieuwe hederahaag geplaatst januari 2023. 9x 180 x 120. Redelijk dicht door tuin vakman geplaatst.Bemesten vanaf april ? Waar bemesting kopen. Voorkeur korrels ?

  1. Haag-planten.nl schreef:

   Goedemorgen,

   Bemesten vanaf eind maart / begin april is inderdaad het beste!
   Ik raad aan organische mestkorrels te gebruiken. koeienkorrels of kippenkorrels.
   Wij bieden deze korrels ook aan op onze website.

   Met vriendelijke groet,
   Team Haag-Planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *