De luxe beuk is een populaire plant die zowel als solitaire eyecatcher en als haagplant geplaatst kan worden. Gelukkig kan deze stevige plant wel een stootje verdragen! Toch zijn er enkele ziektes en plagen waar de beukenhaag aan kan lijden. Daar vertellen we u graag wat meer over, zodat u eenvoudig beukenhaag ziektes kunt herkennen en oplossen.
Inhoudsopgave artikel
Algemene kenmerken beukenhaag
Eerst nog even een korte samenvatting over de beukenhaag. Deze sterke plant is verkrijgbaar als groene beukenhaag én rode beukenhaag. De bladeren kleuren in de herfst naar allerlei tinten en worden ten slotte bruin. Ze zijn bladhoudend. Ze worden vaak verward met de haagbeuk, een plant die er qua looks veel op lijkt maar bladverliezend is. Dit artikel is specifiek gericht op de beukenhaag (Fagus Sylvatica).
Is mijn beukenhaag ziek?
U merkt dat uw beukenhaag er slapjes bij hangt, dat de bladeren aangetast zijn of dat er sporen aanwezig zijn die er normaal gezien niet thuishoren. Grote kans dat u zicht afvraagt hoe dat komt. We vertellen hieronder over de meest voorkomende beukenhaag plagen.
Beukenbladluis
De bladluis is zoals de naam al doet vermoeden gek op blad. En laat dit beestje nou net graag in de bladeren van de beukenhaag nestelen. Dit doet het al wanneer er nog geen verse bladeren aan de plant zitten. Nee, dit beestje plaatst de eitjes in de bladknoppen. Rond april komen ze uit en dan zuigen ze de sappen van de gezonde plant naar binnen. Zo wordt de plant verzwakt. Dit is te herkennen aan verminderde groei, het geel of bruin worden van de bladeren, krullende en/of gevlekte bladeren, met complete afsterving tot gevolg. U herkent het beestje bovendien aan dat ze in groepen zitten. Ze zijn maximaal 1,5 mm groot (ovaal lijfje) en zijn lichtgroen van kleur, vaak ingekapseld door witte pluisjes en witte wasdraden.
Oplossing: bladluis in de beukenhaag is gelukkig relatief gemakkelijk te bestrijden, door ze er met een harde waterstraal af te spuiten. Deze natuurlijke manier heeft vooral effect wanneer de plaag klein is. Is dit niet voldoende, dan kunt u een speciaal bestrijdingsmiddel tegen bladluizen gebruiken.
Spintmijten
Ook spintmijten zijn gek op de gezonde sappen van de beukenhaag. Hierdoor drogen de bladeren uit en krijgen ze een doffe en zilverachtige gloed aan de bovenkant. Uiteindelijk kunnen ze helemaal uitvallen. Heel soms ziet u bruingele vlekjes (de mijten) op het blad zitten, maar in veel gevallen kunt u de spintmijten met het blote oog niet eens zien. Gelukkig kunt u door de karakteristieke tint van het blad toch achterhalen wanneer u last heeft van deze plaag.
Oplossing: In dit geval is een bestrijdingsmiddel altijd aan te raden. Koop een specifiek product tegen beukspintmijten en volg de richtlijnen van het betreffende product.
Help, beukenhaag gaat dood!
Merkt u dat uw beukenhaag dood gaat, dan is het in de eerste plaats van belang dat u de beukenhaag ziekte oplost. Verder is goede verzorging van levensbelang. Gelukkig kunt u de beukenhaag sterk terugsnoeien, zodat hij daarna weer nieuwe scheuten kan ontwikkelen. U vindt hier een stappenplan voor het snoeien van de beukenhaag.
Ook bemesten is uiteraard belangrijk. Wij raden u aan om gebruik te maken van organische mestkorrels zoals koemest of kippenmest. Dat is goed voor de bodemconditie van de beukenhaag. Lees meer tips over het bemesten van de beukenhaag.
Beukenhaag vervangen en gezond laten groeien
Als u de bestrijding goed aanpakt en de beukenhaag snoeit en bemest, dan is er een kans dat hij daarna weer uitloopt. Valt het verdorde blad echter uit en merkt u dat er geen nieuwe knoppen aan de plant komen? Dan is de kans groot dat uw beukenhaag niet meer te redden is. In dat geval kunt u nieuwe beukenhaag planten kopen.
We adviseren om te kiezen voor een goede kwekerij die de planten tot in de puntjes monitort. De laatste jaren zien we namelijk de beukentopgalmug steeds vaker voorkomen, een beestje dat problemen veroorzaakt in de teelt van de Fagus Sylvatica, wat op den duur problemen veroorzaakt voor de bladvorming en gezonde groei van de beukenhaag.
Nieuwe beukenhaag kopen bij Haag-planten
Bij Haag-planten kunt u terecht voor vitale beukenhaag planten die gekweekt zijn in onze kwekerij in Lunteren. U kunt ze online aanschaffen, maar u bent tevens welkom om een kijkje te komen nemen in onze haagplant kwekerij. Bekijk hier onze openingstijden of neem contact met ons op. Wilt u zeker weten dat uw nieuwe beukenhaag goed ingeplant wordt? Maak dan gebruik van onze inplantservice en geniet van 3 maanden hergroeigarantie.
Nu rest alleen nog de keuze? Gaat u voor een rode beukenhaag, een groene beukenhaag, of een combinatie van deze twee?