Algemeen

Wat is de beste tijd om de tuin aan te planten?

Zin om uw tuin een update te geven? Dan bent u wellicht benieuwd wat de beste tijd is om aan de slag te gaan. Wat is het juiste seizoen voor welke plant? Wanneer een haag planten? Na het lezen van dit artikel weet u de antwoorden!

Wanneer tuin aanplanten?

Het plantseizoen verschilt per plant, maar gelukkig zijn er wel een aantal algemene richtlijnen. Over het algemeen zijn de herfst en het begin van de winter de beste tijden om de tuin aan te planten. Houd rekening met de volgende basisregels:

  • Plant nooit tijdens vorst, of wanneer er vriesweer op komst is. Planten kunnen zich dan namelijk niet wortelen en krijgen onvoldoende tijd om te herstellen.
  • Plant ook niet tijdens heet zomerweer. Planten krijgen dan namelijk flink wat hitte te verduren, kunnen verbranden en zich minder goed herstellen.
  • Gaat het om bladverliezende planten of bomen? Houd dan als richtlijn aan dat u kunt verplanten wanneer de bladeren ervan af zijn gevallen.

Plantseizoen vaste planten

Vaste planten zijn meerjarige en kruidachtige planten die meerdere keren bloeien. Het zijn vaak ware eyecatchers in de tuin dankzij de opvallende bloemen. Voorbeelden zijn stokroos, lavendel, zonnehoed, margriet, ooievaarsbek en vlambloem. Wanneer vaste planten planten? Dat kan in principe het hele jaar door, mits het niet vriest.

Er is overigens wel een voorkeursperiode, zeker als het gaat om verplanten. Dat is in de rustperiode. In het voorjaar van maart tot mei (liefst eind april), maar nog liever in het najaar van september tot november. De beste tijd om vaste planten te planten kan overigens ook weer afhangen van de specifieke soort plant. Heeft u zaden gekocht? Controleer dan ook zeker even het zadenzakje of laat u adviseren door een specialist.

Plantseizoen haagplanten

Ook voor haagplanten geldt dat u ze het beste kunt planten wanneer ze in rust zijn. Dat is normaliter tussen november en maart, waarbij de herfst de grootste voorkeur geniet. Ook hier geldt weer dat u niet dient te planten als het vries of als er vorst op komst is, omdat de planten dan kwetsbaarder zijn en niet goed kunnen herstellen.

Indien u nieuwe haagplanten koopt dan is het overigens wel aanbevolen om deze zo snel mogelijk na ontvangst aan te planten. Lukt dit niet, dan kunt u ze het beste tijdelijk in een kuil ingraven of in een pot zetten. Het is namelijk niet optimaal om de wortels voor langere tijd bloot te laten liggen.

Waarom planten in het najaar?

Zoals hierboven al meerdere keren benadrukt, is de optimale planttijd voor de meeste struiken en bomen in het najaar. Waarom planten in het najaar?

Bij de meeste planten, heesters en bomen valt de sapstroom in het najaar stil. De wortels daarentegen blijven wel actief. Kortom, ze zijn nog niet compleet in rust. Door juist op dit moment te (ver)planten ondervindt de betreffende plant zo min mogelijk onderbreking in het groeiproces. Daarnaast kunnen de actieve wortels zich goed gaan wortelen en daar hebben ze nog meerdere maanden de tijd voor, zodat ze een voorsprong krijgen op het voorjaar, omdat de eerste worteling al heeft plaatsgevonden.

Een ander bijkomend voordeel is dat in het najaar de grond qua temperatuur optimaler is dan in het voorjaar. De grond heeft namelijk nog warmte overgehouden van de zomer, wat het groeiproces van de plant ten goede komt.

Haagplanten laten inplanten

Bij het (ver)planten is het daarnaast ook belangrijk dat u de juiste bemesting toepast. In onze blogs vindt u meer informatie en tips per type haagplant, want de juiste bemesting hangt ook weer af van de plantsoort en in welke soort grond die goed groeit.

Wilt u zeker weten dat uw haagplanten op de juiste manier aangeplant worden? Dan kunt u gebruik maken van onze inplantservice. U ontvangt dan tevens hergroeigarantie. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor persoonlijk advies, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen voor uw vragen over het planten van specifieke soorten haagplanten.

Bekijk onze haagplanten op de website of neem contact met ons op als u hulp of advies zoekt bij of over het planten van uw haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *