Algemeen

Hoe klimop verwijderen? Meerdere manieren!

Klimop (Hedera) is een prachtige haagplant die snel groeit. Het is een klimplant die vaker dan eens tegen muren en schuttingen geplaatst wordt. Maar wat als u van die krachtige klimop af wilt komen? Juist doordat het zo’n goede groeier is, kan dit klusje wat lastiger zijn. En daar schiet Haag-planten.nl u te hulp! We presenteren u meerdere manieren voor klimop te verwijderen, bijvoorbeeld van de muur en schutting. Succes!

Hoe Hedera verwijderen?

De juiste werkwijze voor het verwijderen van Hedera hangt af van de standplaats en het feit of deze nog leeft of afgestorven is. Als u klimop tot onderaan snoeit, dan groeit deze in de meeste gevallen weer snel terug. Een grondige aanpak is daarom gewenst. De makkelijkste aanpak voor het verwijderen van klimop:

Beste stappenplan verwijderen klimop:

  1. Steek de wortels van de klimop door
  2. Heb geduld, wacht tot de klimop afsterft (meestal paar weken)
  3. Nu kunt u de gehele klimop handmatig verwijderen

Snelste stappenplan verwijderen klimop:

Let op, dit stappenplan wordt alleen aanbevolen als het om een relatief kleine klimop gaat (kost veel kracht) en wanneer de huidige muur/schutting beschadigd mag worden.

  1. Trek de klimop los met flinke kracht
  2. Verwijder nu alle wortels uit de grond
  3. Maak de grond dicht en voer de resten af

TIP: Wilt u klimop verwijderen omdat deze reeds afgestorven is (of lijkt)? Mogelijk is uw Hedera nog te redden. We vertellen u hier meer over Hedera ziektes bestrijden.

Klimop verwijderen van muur

Klimop van muur verwijderen? In dit geval raden we u aan om het eerste stappenplan te volgen. Als u namelijk in het wilde weg aan de klimop gaat trekken, dan kan dit uw muur of schutting beschadigen. Zeker als de klimop al jaren staat en de muur wat ouder is. Het poreuze cement in de muur kan dan afbrokkelen. Moderne schuttingen zijn hier normaal gezien beter tegen bestand, maar voorzichtig werken kan nooit kwaad.

Hechtwortels klimop verwijderen van kozijn of muur

U weet nu hoe u klimop kunt verwijderen, maar met het verwijderen van de klimop bent u er nog niet. Het grote probleem bij deze plant zit hem namelijk niet in de plant zelf, maar aan de hechtwortels die achterblijven op de muur, schutting of het kozijn. Dus hoe pakt u dat aan zonder beschadigingen aan te brengen? We geven tips!

  • Klimop verwijderen kozijn: poets deze met een oplossing van heet, zout water en afwasmiddel en ga voorzichtig te werk om de verf niet te beschadigen. Soms is het zo hardnekkig dat een nieuwe verfbeurt niet te voorkomen is.
  • Klimopwortels schutting verwijderen: spuit een tijdje met een flinke hoge druk waterstraal op de muur, zodat de hechtwortels zwellen. Sommige wortels laten vanzelf los, de overige kunt u met een (onkruid)borstel eraf wrijven.
  • Klimop van boom verwijderen: de hechtwortels zijn geen probleem voor de boom en een poging tot verwijderen kan de boom beschadigen. U kunt ze eraf sproeien met een hoge druk spuit, maar lukt dit niet, dan kunt u ze beter laten zitten.

Klimop verwijderen met azijn, kan dat?

Mogelijk heeft u wel eens gehoord dat u planten kunt verdelgen met azijn. Het is inderdaad waar dat azijn een wondermiddel is, zeker tegen onkruid, maar het is belangrijk om te weten dat u daarmee alleen het zichtbare gedeelte aantast. De wortels van de klimop zullen na een behandeling met azijn normaal gezien weer uitschieten. Bovendien kan azijn ook overige planten en het bodemleven aantasten, waardoor dit niet aanbevolen is.

Klimop verwijderen brander, is dat een goed idee?

Klimop verwijderen met een brander is een andere tip die u misschien wel eens gehoord hebt. Het kan werken op een muur, maar is uiteraard niet aanbevolen voor houten schuttingen en bomen. Deze techniek kan daarnaast ook gezonde planten in de buurt vernietigen. Wij zouden daarom toch de voorkeur geven aan de meer natuurlijke methodes.

Hoe klimop verwijderen en verplaatsen?

Wilt u de klimop verplaatsen? Dan is het belangrijk om de wortelkluit zo ruim mogelijk uit te steken. Plant deze op de nieuwe plek, waarbij de bovenkant van de kluit gelijk ligt met het niveau van de grond. Snoei terug, bemest de klimop en geef flink water. De kans is groot dat de klimop nu weer prachtig uitschiet.

Lukt het niet om de kluit uit te steken? Dan kunt u klimop stekken door de uitlopers af te knippen, in water te zetten en te planten zodra deze wortelontwikkeling hebben.

Nieuwe klimop of andere haagplant kopen

Heeft u de klimop verwijderd omdat u deze wilt vervangen door een andere haagplant? Of omdat deze overleden was en u frisse en vitale nieuwe klimop wilt plaatsen? Dan kunt u terecht op Haag-planten.nl. Wij verkopen tal van haagplanten soorten, dus voor ieder wat wils. Vitaal gekweekt in onze eigen kwekerij in Lunteren, waar u ze ook in het echt kunt komen bewonderen. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Snuffel eens rond of kom langs in onze kwekerij, we verwelkomen u graag!

Euonymus japonicus Green Spire (Japanse Kardinaalsmuts)

0.9537.50
Opties selecteren

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Ilex crenata Caroline Upright

0.003.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0024.50
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

1.9510.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *