De hedera is een prachtige plant die ook wel bekend staat als de klimop. Hij komt in verschillende soorten die ieder hun eigen kleurenpalet hebben. Heeft u hedera in de tuin, bijvoorbeeld als haagplant of als losstaande eyecatcher? En merkt u dat uw klimop niet meer zo straalt als eerst? Mogelijk heeft u last van een hedera ziekte. We vertellen u over verschillende hedera ziektes, hoe u ze kunt herkennen en bestrijden!
Inhoudsopgave artikel
Welke ziekte in hedera haag?
De hedera haag kan dus last krijgen van verschillende aandoeningen. Hieronder zetten we de meest voorkomende hedera ziektes op een rijtje. We werken ze daarna verder uit, zodat u weet hoe u de specifieke klimop ziekte kunt herkennen en bestrijden.
- Bladvlekkenziekte
- Plaag van spintmijten
- Plaag van taxuskevers
Bladvlekkenziekte hedera
Een van de meest voorkomende ziekten in hedera is toch wel de bladvlekkenziekte. Zoals de naam al doet vermoeden zullen de bladeren door deze schimmel vlekken gaan vertonen. Eerst lichtgroen en geel, in een later stadium ook bruin en zelfs zwart.
In het beginstadium kan het lastig zijn om bij de hedera bladvlekkenziekte te herkennen, zeker als de nerven van uw soort lichter zijn, of de randen van het blad een andere kleur hebben. Probeer daarom te kijken met helder licht en controleer de bladeren van dichtbij. Hoe sneller u erbij bent, hoe groter de kans op herstel.
Bladvlekkenziekte klimop bestrijden – de oplossing:
Knip alle aangetaste delen zo snel mogelijk weg en voer af in een gesloten zak. Gooi de beschimmelde bladeren dus niet bij het compost en laat ze ook niet op de grond liggen, want dat kan voor nieuwe infectie zorgen.
Haal daarnaast bij een tuincentrum biologisch bestrijdingsmiddel voor bladvlekkenziekte (alleen wegsnoeien is vaak niet genoeg!). Volg de gebruiksaanwijzing en houd uw plant de komende tijd extra goed in de gaten. Ontdekt u nieuwe vlekken, knip die dan ook weg.
Spintmijten in hedera
Ook spint in de hedera is geen pretje. Net als bij bladvlekkenziekte kan het blad last krijgen van vlekken. Maar er is meer te zien! Die spinten gaan namelijk aan de onderkant van de bladeren zitten. Met het blote oog zijn ze niet tot amper te spotten, maar wat er wel te zien is, is dat het blad aan de onderzijde ook dof wordt en lichtelijk gaat verkleuren. Daarnaast kunnen delen van de plant in een soort spinnenweb achtig pluizengoedje bedekt worden.
Goed om te weten is dat spintmijten vooral tijdens droog en warm weer actief zijn, terwijl de bladvlekkenziekte sneller ontstaat tijdens natte en vochtige periodes. In de zomer is de kans op spint dus groter, zeker als uw haagklimop veel zon en wind opvangt.
Spintmijten klimop bestrijden – de oplossing:
De spint is erg hardnekkig en bestrijdingsmiddel is een must. U kunt dit kopen in een tuincentrum. Volg de gebruiksaanwijzing en houd er rekening mee dat het herhalen van de behandeling vaak aanbevolen wordt. Doe dit dan ook, want de kans dat de spint anders niet helemaal weg is, is groot.
Daarnaast houdt spintmijt niet van warme en droge omstandigheden, dus helpt het ook de plant te benevelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld 20 gram azijn en 20 gram groene zeep mengen met 1 liter water, een natuurlijk middel tegen spint. Wat verder nog kan helpen is een teentje knoflook in de aarde steken. Aan die geur heeft spintmijt een enorme hekel!
Taxuskevers in hedera
Dan hebben we ook nog de taxuskever, een plaagdier dat helaas niet alleen in de taxus te vinden is. Dit kevertje bijt kleine hapjes uit de randen van de klimop bladeren. En dat ziet er natuurlijk niet mooi uit! Naast vraatschade kan de klimop ook zijn groene kleur verliezen, en op den duur zelfs helemaal afsterven.
Taxuskevers klimop bestrijden – de oplossing:
Er zijn meerdere manieren om de taxuskever in hedera te bestrijden. Zo kunt u (ecologische) bestrijdingsmiddeltjes kopen, of aaltjes gebruiken om de larven al in een vroeg stadium te pakken. Voor meer tips en informatie sturen we u graag door naar ons uitgebreide artikel over taxuskever bestrijden.
Hedera ziektes bestrijden
Zoals u hebt gelezen zijn de klimop ziektes te bestrijden, zolang u per ziekte maar de juiste aanpak hanteert. Zorg dat u zo snel mogelijk ingrijpt wanneer u een hedera plaag of ziekte herkent, want hoe eerder u actie onderneemt, hoe groter de kans dat uw plant er snel bovenop komt. De klimop is sterk, en zal er in de meeste gevallen weer opklimmen.
Hedera ziekten voorkomen
Onder het mom voorkomen is beter dan genezen is het van belang om uw hedera goed te verzorgen. Zo dient u hem eens in de zoveel tijd te snoeien, zodat er voldoende lucht en groeiruimte is voor deze eyecatcher. U leest hier meer over het snoeien van hedera.
Tevens dient u klimop op de juiste manier te bemesten. Een tekort aan voeding zorgt ervoor dat de plant verzwakt, waardoor het risico op hedera ziektes en plagen toeneemt. Daarentegen zorgt overschot aan bemesting voor overbelasting van de wortels, waardoor de klimop ook kan beschadigen. U leest hier meer over hedera bemesten.
Gezonde hedera kopen
Heeft u een hedera haag in de tuin die aangetast is door een hedera ziekte of plaag? Dan kunt u uw haag optioneel vervangen. Bij Haag-planten.nl verkopen we gezonde hedera planten die we optioneel ook voor u kunnen inplanten met hergroeigarantie. We kweken deze op een gezonde manier in onze eigen kwekerij in Lunteren. Shop online, kom langs of neem contact met ons op voor vragen over een hedera haag.