Algemeen

Hoe coniferen verwijderen? Tips + stappenplan!

Heeft u coniferen (Thuja) in de tuin en wilt u deze graag verwijderen? Bijvoorbeeld omdat deze afgestorven zijn, of omdat u toe bent aan iets nieuws? Wat uw reden ook is, met dit stappenplan voor coniferen verwijderen wordt het een fluitje van een cent. Doe er uw voordeel mee, veel succes gewenst!

Zijn mijn coniferen dood?

Wilt u uw coniferen vervangen omdat u denkt dat deze afgestorven zijn? Bijvoorbeeld omdat de bladeren bruin kleuren? Mogelijk kunt u deze nog redden! Na de snoei kunnen coniferen altijd een beetje bruin uitslaan, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn, zoals een schimmelziekte. We hebben een artikel geschreven over bruine coniferen, met oorzaken en oplossingen, zodat u uw coniferenhaag kunt redden indien mogelijk en gewenst.

Is uw conifeer volledig kaal en herstelt hij niet meer, of wilt u deze om een andere reden vervangen? Lees dan verder voor het stappenplan over coniferen verwijderen.

(Haag van) coniferen verwijderen – stappenplan

Coniferen verwijderen, hoe pakt u dat aan? Met onderstaand stappenplan! Zo kiest u voor een efficiënte aanpak en heeft u het klusje binnen een mum van tijd geklaard.

1.      Snoeien tot circa 1 meter

Het snoeien van uw conifeer alvorens u deze verwijdert klinkt misschien niet logisch, maar dat is het wel. Door uw planten flink in te korten en uitstekende takken weg te halen, kunt u de coniferen op een later moment eenvoudiger verwijderen. Hoe kort u dit doet is aan u! Een goede richtlijn is circa 1 meter, maar 50 centimeter of 1,5 meter kan ook.

2.      Coniferen loswrikken en verwijderen

Door het snoeien heeft u voldoende werkruimte gecreëerd om de coniferen te verwijderen. Zet een spade rond de kluit, steek waar nodig de wortels door en wrik de coniferen uit de geul. Doe dit net zolang totdat u ze uit kunt trekken. Nu kunt u ze direct op een aanhanger of kruiwagen leggen, zodat u ze daarna eenvoudig kunt afvoeren.

3.      Wortelstelsel conifeer weghalen (optioneel)

Als u de wortels heeft moeten doorsteken, dan betekent het dat er nog resten in de grond zitten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij wat oudere coniferen. Het is slim om deze weg te halen. Vaak zitten deze tot ongeveer 35 centimeter diep, maar dat is een kwestie van voelen. Spit de grond goed om.

Wilt u geen nieuwe haag planten? Dan kunt u deze stap eventueel overslaan, omdat de kleinere en doorgestoken wortels vaak vanzelf afsterven.

4.      Geul dichtmaken of nieuwe haag planten

Tijd om de geul op te vullen met zand! Of met een andere haagplant. In dit geval vult u de geul met aanplantgrond. Let op, heeft u de conifeer verwijderd omdat deze ziek was en wilt u een andere haagplant zetten? Dan kunt u het beste de grond vervangen, zodat uw grond volledig schoon is. Gebruik schoon gereedschap en voeg aanplantgrond toe.

Voor het kiezen van een nieuwe haagplant kunt u rondsnuffelen op onze website, of langskomen in onze kwekerij in Lunteren. Verder adviseren we u graag over het op de juiste manier inplanten van uw nieuwe haag. We geven u persoonlijk advies en tevens vindt u stappenplannen per plantensoort bij onze tuintips over inplanten.

Coniferen verwijderen tips

  • Gaat het om enkele coniferen in uw gehele haag die vervangen dienen te worden? Pas dan op dat u de wortels van de gezonde coniferen niet doorsteekt. Als u voorzichtig te werk gaat dan kunt u de dode Thuja vervangen door een nieuwe conifeer, die u direct bij ons op de juiste hoogte koopt.
  • Coniferen kunnen een flinke allergische reactie veroorzaken tijdens het aanraken. Zeker wanneer er nog bladeren aan uw conifeer zitten, raden we u aan om handschoenen en gezichtsbescherming te dragen tijdens het verwijderen.
  • Wilt u de coniferen niet alleen verwijderen, maar ook verplaatsen, dan gaat u uiteraard voorzichter te werk. In dit geval kort u ze niet in (stap 1), en werkt u om de kluit heen, zodat u deze vervolgens elders in de grond kunt zetten. De beste periode hiervoor is augustus of september, of in ieder geval als het niet vriest.

Nieuwe planten kopen bij Haag-planten.nl

Tijd om een nieuwe haagplant te kiezen als vervanger voor uw coniferenhaag? Of wilt u coniferen direct op de juiste hoogte kopen om uw haag te verlengen of enkele aangetaste coniferen te vervangen? U zit goed bij Haag-planten.nl! En heeft u na het verwijderen van de coniferen geen zin meer om aan te planten? Geen zorgen, dan maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie!

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *