Algemeen

Heg verwijderen, hoe pakt u dat aan?

Heeft u een heg in de tuin staan die u graag wilt verwijderen? Bijvoorbeeld omdat deze dood is, of omdat u gewoon toe bent aan iets nieuws? Wat uw reden ook is, met de tips in dit artikel brengt u deze missie tot een succes. We presenteren u een stappenplan voor heg verwijderen, zodat u meteen aan de slag kunt!

Is mijn heg dood?

Voordat u uw heg gaat verwijderen, wilt u misschien weten of dit echt nodig is. mogelijk hangt uw haag er slapjes bij, maar is deze helemaal niet dood en kunt u hem nog redden. Bij onze tuintips vindt u diverse artikelen over plantenziektes herkennen en oplossen, die wellicht voor u interessant zijn als u uw heg liever wilt laten herstellen.

De artikelen met tips richten zich op populaire haagplanten, zoals Buxus ziektes, Beukenhaag ziektes, Hedera ziektes en andere planten die vaak voor een heg gebruikt worden.

Hoe haag verwijderen? Stappenplan!

Is uw haag niet meer te redden, of wilt u deze om een andere reden vervangen of verwijderen? Aan de slag dan maar! Met onderstaand stappenplan kiest u voor een efficiënte aanpak, waarmee het klusje zo gepiept is. Succes!

1.      Snoeien en takken verwijderen

Een heg snoeien die u gaat verwijderen? Klinkt misschien niet logisch, maar is het wel. Op deze manier maakt u het makkelijker om daarna de hele haag weg te halen. Snoei bij voorkeur terug tot een hoogte van 50 centimeter en verwijder uitstekende takken.

2.      Lossteken en uitgraven

Zeker als uw heg al wat ouder is, zijn de wortels vaak flink met elkaar verweven. Het is daarom slim om de wortels los te steken en te weken. Zet de spade rond de kluit en wrik op en neer. Hierdoor komt de kluit los van de omliggende grond.

3.      Haagplanten verwijderen

Nu u de wortels los heeft gestoken, kunt u de planten stuk voor stuk uit de grond trekken. Regel alvast een aanhangwagen of kruiwagen, zodat u ze daarna direct op kunt ruimen. Merkt u dat de heg niet meegeeft, herhaal dan stap 2.

4.      Wortelstelsel weghalen (optioneel)

Zodra de planten in de basis verwijderd zijn, kunt u het beste ook de wortels verwijderen. Zeker als u daarna een nieuwe heg terug wilt planten. De wortels zitten, afhankelijk van het type heg en de grootte, meestal tot 30 centimeter onder de grond. Spit de grond goed om.

Als u geen nieuwe haag wilt terug planten, dan kunt u ervoor kiezen om deze stap over te slaan. De kleinere, doorgestoken wortels sterven dan vaak vanzelf af.

5.      Grond dichtmaken of nieuwe heg planten

Deze stap geven we graag wat extra aandacht, omdat de uitvoering afhangt van wat u met de ruimte van de verwijderde heg wilt doen. We schetsen de situaties.

  • U wilt uw heg verwijderen om vlakke ruimte te creëren.

Heeft u de heg verwijderd om simpelweg vlakke ruimte te creëren, bijvoorbeeld omdat u tegels of gras wilt leggen, dan kunt u de plantgaten dichten met grond.

  • U wilt uw haag verwijderen omdat u toe bent aan een nieuwe soort haagplant.

Bent u toe aan een nieuwe look in uw tuin? Dan vult u de bodemsleuf met aanplantgrond. Zo kunt u de sleuf direct gebruiken voor het planten van een nieuwe heg.

  • U wilt uw heg verwijderen of vervangen wegens een plantenziekte/afsterven.

Heeft u de heg verwijderd omdat uw huidige haag aan een plantenziekte leed, dan raden we u aan om de grond in de plantgaten te verversen. Deze kan namelijk besmet zijn en dat vormt een risico voor uw nieuwe haag. Zorg tevens dat de spade schoon is voordat u nieuwe grond in de geul schept.

Nieuwe haag planten na verwijderen heg

Zoals u leest kunt u de huidige sleuf gebruiken voor het planten van een nieuwe heg. En voor het vinden van uw nieuwe planten kunt u terecht op Haag-planten.nl. Wij hebben een selectie gemaakt van de mooiste, vitaalste en sprankelendste haagplanten, voor ieder wat wils. Welke haagplant is uw favoriet?!

We adviseren u tevens over de juiste manier van inplanten. Tips vindt u op onze blog, of we adviseren u persoonlijk in onze kwekerij in Lunteren, waar u ook welkom bent om ze in het echt te bewonderen? Heeft u na dat klusje van de haag verwijderen niet meer zo’n zin in dat inplanten? Geen zorgen, dan maakt u gebruik van onze inplantservice!

Euonymus japonicus Green Spire Bol (Japanse Kardinaalsmuts)

29.9549.95
Opties selecteren

Ilex crenata Green Hedge

1.6559.95
Opties selecteren

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.609.95
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

1.65165.00
Opties selecteren

Taxushaag / Taxus Baccata

0.95225.00
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *