Inplanten

Liguster verplaatsen: hoe pakt u dat aan?

Wilt u uw solitaire Liguster of Ligusterhaag verplanten en bent u benieuwd hoe u dit aanpakt zonder de planten en wortels te beschadigen? Wilt u weten wat het beste moment van het jaar is om dit te doen? In dit artikel geven we u de benodigde informatie en verstrekken we een uitgebreid stappenplan voor het succesvol verplaatsen van Liguster.

Wanneer Liguster verplaatsen?

Het beste moment voor Liguster verplaatsen is in de herfst, bij voorkeur in oktober of november. De reden hiervoor is dat de grond nog relatief warm is en de vriesperiode nog even duurt. Bovendien is het wat koeler en regent het regelmatig. Dit zijn goede condities voor de Liguster om opnieuw te settelen.

Overigens kunt u ook op andere momenten Liguster verplanten. Het kan in principe het hele jaar door, mits er geen vorst in de grond zit. Ook verplanten tijdens een hittegolf is geen goed idee. De planten hebben het dan al wat zwaarder. Als alternatief op oktober en november, zijn februari tot april de beste periodes.

Waarom Liguster verplaatsen?

Er kunnen tal van redenen zijn om uw Liguster te verplaatsen. Heeft u bijvoorbeeld een Ligusterhaag die flink gegroeid is? Dan is het soms beter om er een plant tussenuit te halen. Zo krijgt de plant meer groeiruimte. Ook solitaire Ligusters hebben voldoende ruimte nodig om de wortels optimaal te laten groeien. Als uw Liguster te dicht tegen andere planten aanstaat is dat ook een goede reden om te verplanten.

TIP: Uw Ligusterhaag kan flink teruggesnoeid worden. Overweeg daarom vooraf of u de Liguster wilt verplaatsen of snoeien. Die tweede optie is immers eenvoudiger. Zeker als het om een oude Ligusterhaag gaat, zijn de wortels flink met elkaar verweven, wat verplaatsen minder eenvoudig maakt. Drastische snoei is dan een goed alternatief.

Hoe Liguster verplaatsen?

Heeft u definitief besloten om de Liguster te verplaatsen, dan is het tijd om aan de slag te gaan. Gelukkig is Liguster (Ligustrum Ovalifolium) een vitale plant die veel kan verdragen, waardoor de kans van slagen groot is. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan na verplanten, maar met onderstaande tips brengt u de klus grote kans tot een succes!

Liguster verplanten stappenplan

Dit stappenplan richt zich in de basis op de Ligusterhaag, maar kan ook aangehouden worden voor het verplaatsen van solitaire Liguster. In dat geval kunt u stap 4 overslaan.

  1. Nieuwe standplaats kiezen en geul graven

Bedenk eerst waar de Ligusterhaag komt te staan en graaf een geul. Deze moet ongeveer 1,5 keer zo breed zijn als de kluit. U weet misschien nog niet wat dit is (u kunt de geul later nog verbreden). Voor de meeste Ligusters kunt u een geul van 50 tot 60 cm breed aanhouden. Qua diepte geldt dezelfde diepte als waarop de Liguster nu staat, meestal 25 tot 40 cm.

TIP: U kunt het graven van de geul ook ná stap 4 doen, maar we raden aan om de wortels van de Liguster zo kort mogelijk bloot te laten liggen, vandaar deze volgorde. Gaat het om één Ligusterplant of een grote haag? Dan kunt u optioneel al wel vast kijken hoe breed en diep de kluit is.

  1. Geul gereed maken voor aanplanten

Meng aanplantgrond door de grond in de geul heen en zorg dat de grond in de geul niet te strak is (zorg voor losse aarde). Haal het onkruid rondom de geul weg. Dit slokt namelijk alleen maar onnodige voedingsstoffen op. Bent u ook meteen van dat onkruid af!

  1. Ligusterhaag uitgraven zonder kluit te beschadigen

De kluit is het hart van de Liguster, die moet heel blijven voor succesvol verplanten. Bovendien bevat de grond rondom de kluit goede schimmels, waardoor het interessant is een deel van de grond over te brengen. Steek de haag uit rondom de kluit en leg deze in een kruiwagen om te verplaatsen. Zo kunt u de grond die eraf valt later gebruiken ter opvulling.

  1. Verweven wortels intact houden

Als de wortels van uw Ligusterhaag met elkaar verweven zijn, dan kunt u als dat mogelijk is, meerdere Liguster planten tegelijkertijd verplaatsen. Dit is aanbevolen, omdat de kans op het beschadigen van wortels kleiner wordt. Het is niet de makkelijkste klus, dus het beste kunt u wat vrienden of familie optrommelen om u te helpen. Is er geen optie tot het tegelijk verplaatsen van meerdere planten? Haal de wortels dan voorzichtig uit elkaar.

  1. Plant de Liguster in de nieuwe geul

De Ligusterhaag op de nieuwe standplaats dient even diep te komen staan als voorheen. Dit ziet u aan de plek op de stam tot waar het zand zit. U kunt nu de laatste aanpassingen aan de geul doen. Zet de Liguster in de geul en vul aan met de grond in de kruiwagen (bevat goede schimmels). Vul verder op met tuinaarde. Niet te strak, zodat de Liguster kan settelen en voldoende groeiruimte heeft om zich te wortelen.

TIP: Voor een compacte haag houdt u het volgende als richtlijn aan. Haag van 40 tot 80 cm hoog is 6 planten per meter. Haag van 80 tot 150 cm is 5 planten per meter.

  1. Geef water en plan een snoeibeurt in

Uw Liguster heeft een zware dag achter de rug en kan wel een slokje water gebruiken. Het is dan ook slim om hem flink te bewateren. Daarnaast kunt u direct de Liguster snoeien, dat mag na het verplaatsen. Haal er bijvoorbeeld 20 centimeter vanaf, zodat hij weer prachtig verder vertakt. Zo snoeit u uw verplante haag direct in vorm, mooi!

Nieuwe Liguster kopen

Hebt u eigenlijk helemaal geen zin in deze klus en vindt u het lastig om de Liguster te verplaatsen? Of is (een deel van) uw Ligusterhaag na verplanten niet goed aangegroeid? Haag-planten.nl staat voor u klaar!

We verkopen Liguster (Ligustrum Ovalifolium) in de gewenste hoogte, zodat u een gat in de haag kunt vullen of uw tuin verrijkt met nieuwe planten. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Bestel online, neem contact met ons op voor vragen of kom eens gezellig langs in onze kwekerij in Lunteren.

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

0.009.50
Opties selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *