Wie een buxushaag heeft wil natuurlijk dat deze er sprankelend bij staat. Helaas bent u als trotse bezitter niet de enige liefhebber van deze haagplant. Rupsen, motten, schimmels… Ook zij zijn fan! Heeft u last van een kalende buxus, of ziet u de bladeren verkleuren? Grote kans dat uw buxus is getroffen door een van de vele buxus ziekten. Hoe kunt u dit oplossen én in de toekomst voorkomen? Daarover vertellen we u meer in dit artikel.
Inhoudsopgave artikel
Grote boosdoener: de buxusrups
Die schattige rupsjes die u in uw buxus aantreft zijn zeker niet zo schattig als ze eruit zien. U heeft te maken met de buxusrups. Deze veelvraat verandert uw prachtige haag binnen enkele dagen in een kale plantenpartij. U dient dan ook zo snel mogelijk actie te ondernemen!
De buxusrups is in principe geen buxus ziekte, maar de beesten zorgen er wel voor dat uw haag flink aangetast wordt. Ziet u al buxusrups eitjes in de haag (groepen samengeklitte eitjes die geelgroen zijn van kleur). Haal deze dan zo snel mogelijk weg en voer ze af in een afgesloten zak. De rupsen zelf kunnen met biologische bestrijdingsmiddelen uitgeroeid worden. U leest hier uitgebreid over het bestrijden van de buxusrups.
Buxusrupsen ontstaan overigens uit de eitjes van de buxusmot. Heeft u deze vliegers met witte vleugels en donkerbruine omlijsting in uw tuin ontdekt? Helaas is er weinig aan te doen, de beste optie is het plaatsen van een mottenval met vrouwelijke feromonen. Die lokken de mannetjes in de val, waardoor voortplanting niet meer mogelijk is. U leest hier meer over het bestrijden van de buxusmot.
Buxusschimmel: Volutella Buxi (geelbruine vlekken)
Bij warm en vochtig weer kunnen schimmels zich goed ontwikkelen. En dat doen ze maar al te graag in uw buxushaag. Een van de soorten buxus schimmels is de Volutella Buxi.
Bij deze buxusschimmel soort ziet u de bladeren eerst gelige vlekken krijgen. Later veranderen ze in oranjebruine bladeren die tot slot zullen verschrompelen. Meestal begint het bij één zijtak en later zal dit zich uitbreiden naar andere delen van de plant. De schors zal dan loskomen, dit kunt u gemakkelijk zelf testen. Ziet u onder de schors grijs tot zwart gekleurd hout? Grote kans dat u te maken heeft met de Volutella Buxi schimmel.
Er is nog een andere manier om te testen of het om deze schimmel gaat. Doe enkele aangetaste takken af en plaats ze in een luchtdichte zak enkele dagen op kamertemperatuur. Verschijnen er dan aan de onderkant van het blad lichtroze sporenhoopjes? Dan gaat het om de Volutella Buxi.
Cylindrocladium Buxicola (donkerbruine vlekken)
Als u last heeft van Cylindrocladium Buxicola dan ontstaan er donkerbruine vlekken op de bladeren, meestal met een wat bleker gedeelte in het midden. Daarnaast kenmerken de takken zich door zwarte streepjes in de lengterichting. Laat u dit te lang voort sluimeren, dan zal het blad uiteindelijk afvallen. De takken sterven af.
Buxusschimmel bestrijden
Ieder spoortje van schimmel in de buxus dient u zo snel mogelijk weg te halen en af te voeren met het restafval. Reinig de snoeischaar, want anders kunt u de nog gezonde delen van de buxus opnieuw besmetten. Houd de buxus nauwlettend in het oog. Hoe natter en vochtiger de buxushaag staat, hoe groter de kans dat de schimmel uitslaat.
Buxus kan daarom bij voorkeur het beste een zonnige standplaats met voldoende wind krijgen. Gaat het om een solitaire buxus, dan kunt u overwegen om hem te verplaatsen naar een dergelijke plek. Geef de buxus(haag) daarnaast zeker niet te veel water en voorkom vochtigheid zo veel als mogelijk. Optioneel kunt een bestrijdingsmiddel gebruiken.
Buxus ziektes voorkomen
Beter voorkomen dan genezen gaat voor buxus ziektes meer dan op, want voor u het weet hangt uw buxus er slapjes en treurig bij. Gelukkig kan de buxus wel vaak weer herstellen, zelfs na zware aantasting. U kunt hem zelfs terugsnoeien tot op het kale hout.
Het voorkomen van een buxus ziekte is echter niet altijd mogelijk, maar natuurlijk kunt u er wel alles aan doen om dat te proberen. Zo dient de plant niet te veel water te krijgen en dient hij rondom genoeg ruimte te hebben, zodat zon en wind de kans krijgen om de plant te drogen na een hevige regenbui. Ziet u verdorde takken? Knip ze weg!
Zorg daarnaast voor een goede bemesting. Daarvoor kunt u organische meststoffen gebruiken, waaronder kippenmestkorrels en koemestkorrels. Ook kunt u wat kalk aan de grond toevoegen om de zuurtegraad te verbeteren. U leest hier meer over het bemesten van de buxus.
Buxus ziek? Overweeg een buxus vervangende haagplant
Mocht uw haag echt niet meer te redden zijn of bent u helemaal klaar met dat onderhoud aan de buxus doordat er steeds iets aan de hand is? Dan kunt u overwegen om een andere haagplant in uw tuin te plaatsen. Sowieso als u op zoek bent naar een geschikte haagplant, dan raden we bij Haag-planten.nl liever buxusvervangers aan. Planten die minder snel last hebben van ziektes.
Bijvoorbeeld de Ilex Crenata, die qua looks goed overeenkomt met de buxus. Maar er zijn meer soorten die een goede vervanger van de buxus zijn. Wij leveren haagplanten uit eigen kwekerij, die op een vitale manier gekweekt zijn, zodat ze in ieder geval een goede start maken. Meer weten? Neem contact met ons op of bekijk hier al onze aanbevolen buxus vervangers.