Algemeen

Deze haagplanten kunnen prima in de schaduw!

Heeft u een prachtige tuin waarbij een deel van de tuin of de hele tuin voornamelijk in de schaduw ligt? Dan bent u vast op zoek naar haagplanten die daar geen problemen mee hebben. We presenteren u graag de mooiste eyecatchers die prima tegen schaduw kunnen. Ontdek de beste haag schaduw planten en kies uw favoriet.

Welke haagplanten schaduw?

We zetten alvast de beste haagplanten voor in de schaduw hieronder op een rijtje. Daaronder lichten we ze uitgebreider toe en vertellen we u meer over de kenmerken, zodat u weet welke schaduw haagplant goed bij uw wensen past.

  • Liguster
  • Thuja
  • Laurier
  • Klimop
  • Japanse Kardinaalsmuts
  • Japanse hulst
  • Taxus

Liguster in schaduw planten

Als we een plant moeten noemen die minimale eisen aan de omgeving stelt, dan is dat toch wel de liguster (Ligustrum Ovalifolium). Deze kan zowel tegen zon als schaduw, en groeit daarnaast ook nog eens goed op vrijwel iedere bodemsoort. Hij kan bovendien erg goed tegen vervuiling, en wordt daarom ook vaak gezien als de perfecte haagplant in stedelijke gebieden. Een echte allemansvriend, die circa 40 tot 50 centimeter per jaar groeit!

Ligusterhaag / Ligustrum Ovalifolium

4.959.95
Opties selecteren

Thuja in schaduw planten

Thuja betekent Levensboom en dat doet wellicht al vermoeden dat hij goed tegen zowel zon als schaduw kan. Deze conifeer komt in verschillende soorten, zoals de Thuja Occidentalis en Thuja Plicata. De kleur en groeisnelheid schelen lichtelijk van elkaar en gemiddeld gezien kunt u uitgaan van 20 tot 30 cm groei per jaar. Bovendien verspreiden ze een heerlijke kruidachtige geur en hebben ze kenmerkende zachte bladeren, ideaal voor een kindvriendelijke tuin met een unieke touch.

Thuja haag / Thuja occidentalis Brabant

0.004.20
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja occidentalis Smaragd

0.003.95
Opties selecteren

Thuja haag / Thuja plicata Gelderland

0.003.95
Opties selecteren

Laurier in schaduw planten

Ook de laurier komt in meerdere soorten, waaronder de Portugese laurier en Laurocerasus soorten. De groeisnelheid is (afhankelijk van de soort) 15 tot 40 centimeter per jaar. De leerachtige bladeren geven een luxueuze uitstraling aan de tuin. De laurier kan prima tegen schaduw, zolang de grond maar niet te lang nat blijft. Dat is gelukkig eenvoudig op te lossen door een drainagesysteem aan te leggen als het grondwater niet goed wegtrekt.

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Novita

0.0013.95
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus Laurocerasus Rotundifolia

0.0022.50
Opties selecteren

Laurierhaag / Prunus laurocerasus ‘Caucasica’

0.00145.00
Opties selecteren

Portugese Laurier / Prunus Lusitanica Angustifolia

0.0065.00
Opties selecteren

Klimop in schaduw planten

Qua looks net weer even anders dan de meeste planten, doet ook de unieke klimop (hedera) het goed in de schaduw. Deze eyecatcher blijft het hele jaar door stralen en is eenvoudig te planten met een gaaspaneel. Zo gaat u voor een smalle haag, die ook nog eens een heerlijke lichtzoete geur verspreidt. Verder is het een mooie sierplant om tegen de schutting aan te laten groeien. Hij klimt zo’n 30 tot 60 centimeter per jaar.

Hedera haag / Hedera Hibernica

1.158.95
Opties selecteren

Japanse Kardinaalsmuts in schaduw planten

De Japanse Kardinaalsmuts (Euonymus japonicus Green Spire) staat bekend om zijn prachtige bloemen en roodpaarse vruchten. Bovendien stelt hij weinig eisen aan het snoeien en wordt hij niet zo snel getroffen door plantenziektes. Ook qua grondtype en hoeveelheid zon heeft hij weinig voorkeur, al staat hij zelfs nog liever in de schaduw dan de zon. Houd er wel rekening mee dat hij met een maximum hoogte van 60 tot 80 centimeter niet geschikt is voor een hoge haag. Wilt u een lage haag? Dan is het een prachtige keuze!

Euonymus japonicus Green Spire Bol (Japanse Kardinaalsmuts)

17.9549.95
Opties selecteren

Japanse hulst in schaduw planten

De Japanse hulst staat ook bekend als de Ilex Crenata en lijkt qua looks erg veel op de Buxus. Daarentegen biedt deze haagplant als grootste voordeel dat hij geen last krijgt van de buxus rups. Hij is goed bestand tegen ziektes, blijft het hele jaar door groen en is daarnaast ook erg geschikt voor vormgroei. Een mooie toevoeging in uw tuin. Zorg er wel voor dat de bodem niet te nat is, want daar kan de Ilex niet zo goed tegen.

Ilex crenata Green Hedge

2.4569.95
Opties selecteren

Taxus in schaduw planten

Zoekt u een conifeer haagplant die erg sterk is? Kies dan voor de Taxus Baccata. Het grote voordeel is dat u deze direct koopt op een hoogte van 30 tot zelfs 340 centimeter, wat hem een uitstekende keuze maakt voor het creëren van een direct hoge haag. De Taxus doet het prima in zon en (half)schaduw en is een goede keuze als haagplant in uw hele tuin. Mits u van de unieke bladeren (naalden) houdt uiteraard.

Taxushaag / Taxus Baccata

0.0029.95
Opties selecteren

Kies uw schaduw haagplanten!

U weet nu welke haagplanten voor schaduw geschikt zijn. En welke prachtplanten u kunt kiezen als de haag deels in de zon, deels in de schaduw ligt. Tijd om in te slaan? Bij Haag-planten.nl shopt u bovengenoemde haagplanten uit eigen kwekerij (Lunteren). Daar bent u ook meer dan welkom om ze in het echt te bewonderen.

Heeft u uw nieuwe tuinplanten gekozen? Maak dan optioneel gebruik van onze inplantservice en geniet van 3 maanden hergroeigarantie. En heeft u nog specifieke vragen over een bepaalde schaduwplant? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag bij al uw vragen over haagplanten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *